Test rapid COVID-19, cu 99% precizie, dezvoltat în Turcia. Rezultatul e disponibil în cel mult 20 de secunde

  • Cercetătorii de la Universitatea Bilkent din Turcia se pot lăuda cu un test ultra-rapid pentru depistarea SARS-CoV-2.
  • Experţii susţin că testul COVID-19 Diagnovir, care foloseşte nanotehnologia, are o precizie de 99%.
  • Rezultatul pozitiv e afişat în 5-10 secunde, iar cel negativ în 20 de secunde.
9908 afișări
Imaginea articolului Test rapid COVID-19, cu 99% precizie, dezvoltat în Turcia. Rezultatul e disponibil în cel mult 20 de secunde

FOTO: Profimedia

Oamenii de ştiinţă de la un centru de cercetare universitar din Turcia susţin că au dezvoltat un test ultra-rapid pentru depistarea coronavirusului. Potrivit experţilor turci, testul COVID-19 are o precizie de 99%, iar pentru realizarea acestuia nu e necesară recoltarea de probe nazale. În plus, rezultatele sunt gata în decurs de cel mult 20 de secunde, scrie Euro News

Kit-ul de testare Diagnovir, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, foloseşte nanotehnologia pentru a detecta prezenţa virusului SARS-CoV-2 în organismul pacienţilor.

Cum funcţionează testul ultra-rapid pentru depistarea coronavirusului

Prin tamponare, din cavitatea bucală a pacientului este extrasă o probă. Aceasta este amestecată ulterior cu o soluţie şi adăugată pe zona de detectare a agentului patogen.

„Acesta identifică prezenţa agenţilor patogeni cu o precizie ridicată prin transmiterea unui semnal fluorescent”, explică Ali Aytac Seyman, specialist de la Centrul Naţional de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM). El a subliniat că, spre deosebire de testul PCR utilizat pe scară largă, care depistează materialul genetic specific dintr-o probă, Diagnovir „se concentrează asupra prezenţei sau absenţei virusului folosind metode optice avansate."

Astfel, testul COVID-19 poate oferi un rezultat pozitiv în decurs de 5-10 secunde, dar întregul proces ar dura până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. 

Cercetătorii îşi propun acum să obţină aprobarea autorităţilor turce pentru a începe producerea în masă a kit-urilor în următoarele două luni. Ei speră că vor înlocui în cele din urmă testele PCR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici