Vaccinul anti COVID-19, administrat cu precauţie sau chiar interzis anumitor persoane. Cine nu se poate vaccina?

  • Dacă eşti asimptomatic şi boala nu a fost diagnosticată, poţi să te vaccinezi
  • În schimb, dacă ai deja boala şi nu te simţi bine, este interzis să-ţi faci vaccinul
  • Acelaşi lucru se aplică şi pentru femeile gravide. Există totuşi precauţii şi pentru femeile care abia au născut
56913 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti COVID-19, administrat cu precauţie sau chiar interzis anumitor persoane. Cine nu se poate vaccina?

Ştiu, ajunge vaccinul la noi în ţară dar totuşi eşti atent şi vrei să ştii cine poate să se vaccineze. Dacă patologia acestui virus a fost totuşi înţeleasă de medici, categoria subiecţilor eligibili pentru vaccin nu a fost încă definită. Există, totuşi, anumite persoane care sub nici o formă nu au voie să-şi administreze vaccinul. Ţi-o spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă: Pot să se vaccineze în funcţie de etapa în care se regăsesc. Dacă ai o infecţie asimptomatică şi nu o putem diagnostica poţi să faci acest vaccin, nu se întâmplă absolut nimic.

Marius Tucă: Dar dacă ai făcut testul PCR şi eşti pozitiv?

Valeriu Gheorghiţă: Nu.

Marius Tucă: Femeile gravide pot face acest vaccin?

Valeriu Gheorghiţă: În momentul de faţă nu.

Marius Tucă: Dar femeile care au născut?

Valeriu Gheorghiţă: Sunt precauţiuni pentru această perioadă. Aşteptăm să vedem recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului.

Îţi mai spun că există neclarităţi cu privire la contagiozitatea virusului. Multe persoane nu ştiu nici ce rol joacă imunitatea nici cum se transmite virusul.

„În general, nu putem transmite o boală infecţioasă doar fiind pasager al unui microb. Eu nu pot intra, dacă intru astăzi în contact cu o persoană confirmată cu Covid-19 eu nu pot imediat să transmit la altă persoană, trebuie eu întâi să fac aceea infecţie, în perioada de incubaţie. E bine să evităm speculaţii, dar ceea ce pot spune în momentul de faţă - şi avem date certe, avem date la 4 luni de la prima doză în care nivelul anticorpilor este foarte stabil - probabil că va fi o imunitate durabilă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici