20 septembrie 1854: Ruşii sunt înfrânţi în bătălia de la Alma de către aliaţii turco-anglo-francezi

  • Bătălia de la Alma a fost prima luptă majoră a războiului Crimeii, un conflict care a opus Imperiul Rus unei coaliţii formate din Regatul Unit, Franţa, Imperiul Otoman şi Regatul Sardiniei.
  • Războiul Crimeii a izbucnit din cauza rivalităţii dintre Rusia şi puterile occidentale pentru influenţa asupra Imperiului Otoman, care era în declin.
  • Unul dintre motivele declanşării războiului a fost disputa privind drepturile creştinilor din Ţara Sfântă, care era sub control otoman. Rusia susţinea interesele ortodocşilor, în timp ce Franţa şi Regatul Unit sprijineau catolicii şi protestanţii.
3951 afișări
Imaginea articolului 20 septembrie 1854: Ruşii sunt înfrânţi în bătălia de la Alma de către aliaţii turco-anglo-francezi

Wikipedia Commons- Public Domain

După ce au debarcat în Crimeea în septembrie 1854, aliaţii au pornit spre Sevastopol, principalul port şi bază navală rusă din Marea Neagră. Pe drum, au întâlnit armata rusă, condusă de prinţul Alexandr Menşikov, care se poziţionase pe înălţimile de pe malul sudic al râului Alma. Ruşii aveau o forţă de aproximativ 33.000 de soldaţi şi 120 de tunuri, în timp ce aliaţii dispuneau de circa 60.000 de soldaţi şi 132 de tunuri. 

Bătălia a început pe 20 septembrie 1854, la ora 13:00, când francezii au traversat râul Alma şi au atacat flancul stâng rusesc. După o luptă grea, francezii au reuşit să cucerească reduta principală rusă şi să împingă inamicul spre satul Bourliouk. Între timp, britanicii au atacat flancul drept şi centrul ruşilor, dar au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea infanteriei şi artileriei ruse.

După două asalturi respinse, britanicii au reuşit să spargă linia rusă cu ajutorul brigăzii uşoare şi al regimentului Highlanders. Ruşii au fost nevoiţi să se retragă în dezordine, lăsând în urmă mulţi morţi şi răniţi. 

Bătălia de la Alma s-a încheiat cu o victorie decisivă a aliaţilor, care au pierdut circa 4.100 de oameni, dintre care 2.000 britanici, 1.600 francezi şi 500 otomani.

Ruşii au avut aproximativ 5.000 de victime, dintre care 1.600 prizonieri. Bătălia a avut un impact moral important pentru aliaţi, care au demonstrat că pot înfrunta armata rusă pe teren deschis. Totuşi, aliaţii nu au profitat de succesul lor şi nu au urmărit armata rusă în retragere, ci au continuat marşul spre Sevastopol, unde au început un asediu lung şi sângeros. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici