22 septembrie 1981: Are loc primul congres al mişcării ,,Solidaritatea"

Primul congres al mişcării Solidaritatea a avut loc pe 22 septembrie 1981, la sala de sport a Universităţii Tehnice din Gdańsk, Polonia.

84 afișări
Imaginea articolului 22 septembrie 1981: Are loc primul congres al mişcării ,,Solidaritatea"

Europejskie Centrum Solidarności

Solidaritatea era un sindicat independent, care reprezenta interesele muncitorilor şi se opunea regimului comunist. Mişcarea a apărut în urma grevelor din august 1980, când muncitorii au obţinut dreptul de a forma sindicate libere şi de a negocia cu autorităţile.

La congres au participat peste 800 de delegaţi din toate regiunile Poloniei, precum şi observatori internaţionali şi reprezentanţi ai Bisericii Catolice. Congresul a durat până pe 8 octombrie şi a adoptat o serie de documente programatice, printre care Statutul Solidarităţii, Declaraţia de principii şi Programul social şi economic.

Congresul a ales şi conducerea sindicatului, avându-l în frunte pe Lech Wałęsa, liderul grevei din Gdańsk.

Congresul a fost un moment istoric pentru mişcarea democratică din Polonia şi a arătat forţa şi unitatea Solidarităţii. Totuşi, congresul a provocat şi îngrijorarea autorităţilor comuniste şi a Moscovei, care vedeau în Solidaritate o ameninţare la adresa sistemului socialist.

La scurt timp după congres, pe 13 decembrie 1981, generalul Wojciech Jaruzelski a instaurat legea marţială în Polonia, suspendând activitatea Solidarităţii şi arestând mii de membri ai sindicatului. Mişcarea Solidarităţii a continuat să existe în clandestinitate, până la restaurarea democraţiei în 1989. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici