- Home
- Cultură-Media
- (22.09.2023, 01:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
22 septembrie 1981: Are loc primul congres al mişcării ,,Solidaritatea"
Primul congres al mişcării Solidaritatea a avut loc pe 22 septembrie 1981, la sala de sport a Universităţii Tehnice din Gdańsk, Polonia.
79 afișări

Europejskie Centrum Solidarności
Solidaritatea era un sindicat independent, care reprezenta interesele muncitorilor şi se opunea regimului comunist. Mişcarea a apărut în urma grevelor din august 1980, când muncitorii au obţinut dreptul de a forma sindicate libere şi de a negocia cu autorităţile.
La congres au participat peste 800 de delegaţi din toate regiunile Poloniei, precum şi observatori internaţionali şi reprezentanţi ai Bisericii Catolice. Congresul a durat până pe 8 octombrie şi a adoptat o serie de documente programatice, printre care Statutul Solidarităţii, Declaraţia de principii şi Programul social şi economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cuvinte pe care le-ai pronunțat greșit în 2023. Lista realizată de Babel
-
România pierde cu Germania şi este ca şi eliminată de la mondialul de handbal feminin
-
Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş a fost respinsă
-
Războiul din Ucraina, ziua 653. Rusia şi-a transformat economia în una de război. Expert: Europa va fi vulnerabilă în faţa unei agresiuni ruseşti în viitor dacă nu accelerează "investiţiile în producţia de muniţie"
Congresul a ales şi conducerea sindicatului, avându-l în frunte pe Lech Wałęsa, liderul grevei din Gdańsk.
Congresul a fost un moment istoric pentru mişcarea democratică din Polonia şi a arătat forţa şi unitatea Solidarităţii. Totuşi, congresul a provocat şi îngrijorarea autorităţilor comuniste şi a Moscovei, care vedeau în Solidaritate o ameninţare la adresa sistemului socialist.
La scurt timp după congres, pe 13 decembrie 1981, generalul Wojciech Jaruzelski a instaurat legea marţială în Polonia, suspendând activitatea Solidarităţii şi arestând mii de membri ai sindicatului. Mişcarea Solidarităţii a continuat să existe în clandestinitate, până la restaurarea democraţiei în 1989.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!




Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 00:11
-
ieri, 22:21
A fost stabilită culoarea anului 2024: Peach Fuzz, o nuanţă „caldă şi confortabilă”