41 de jurnalişti, menţinuţi în detenţie în Iran

Reporters sans frontieres (RSF) a anunţat că 41 de jurnalişti şi disidenţi sunt deţinuţi în Iran, la aproape o lună de la rezultatele controversate ale alegerilor prezidenţiale.

16 afișări
Imaginea articolului 41 de jurnalişti, menţinuţi în detenţie în Iran

41 de jurnalişti, menţinuţi în detenţie în Iran (Imagine: rsf.org)

RSF "condamnă reprimarea în continuă creştere" a jurnaliştilor din Iran şi consideră situaţia ca fiind "foarte îngrijorătoare".

Organizaţia înştiinţează despre arestarea, la 11 iulie, a lui Tohid Bighi, fotograf şi colaborator al site-ului Mashroteh, care l-a susţinut pe candidatul Mehdi Karubi.

Un alt fotograf, Majid Saidi, care lucra pentru mai multe agenţii naţionale şi internaţionale, a fost reţinut la domiciliul său de agenţi ai Ministerului de Informaţii, potrivit RSF.

Jurnalista şi coordonatoarea blogului Paineveste, Henghameh Shahidi, a fost reţinută la 29 iunie în aceeaşi manieră, adăugă organizaţia.

La 21 iunie, Somaieh Nosrati, care lucra pentru cotidianul Teheran Emoroz şi Hayat No a fost de asemenea reţinută la domiciliul său de agenţi ai Ministerului de Informaţii, susţine RSF.

Toţi patru au fost transferaţi într-un loc necunoscut şi familiile acestora nu deţin nici o informaţie despre soarta lor.

Cea de-a cincea persoană, Said Matinpour, un jurnalist al săptămânalului de limbă azeră Yarpagh, a fost trimis la închisoare la 11 iulie, după ce a compărut în faţa Tribunalului revoluţionar de la Teheran.

Cu o lună înainte, el a fost condamnat la opt ani de închisoare deoarece a avut "relaţii cu străini" şi pentru "propagandă împotriva regimului".

În general, "condiţiile de detenţie sunt groaznice", a precizat RSF, care cere "eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de opinie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici