8 septembrie 2022 - Un an de la moartea reginei Elizabeth a II-a. Charles al III-lea îşi începe domnia ca rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Un an s-a scurs de când regina Elizabeth a II-a a plecat dintre noi, lăsând în urmă un gol imens în inimile britanicilor şi ale celor care au admirat-o.

1070 afișări
Imaginea articolului 8 septembrie 2022 - Un an de la moartea reginei Elizabeth a II-a. Charles al III-lea îşi începe domnia ca rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

British Royal Family

Regina a fost un simbol al demnităţii, al devotamentului şi al tradiţiei, care a domnit timp de 70 de ani, fiind cea mai longevivă monarhă din istorie.

Ea a fost martora a numeroase schimbări în lume, de la războaie şi crize, până la progrese tehnologice şi sociale, dar a rămas mereu o ancoră de stabilitate şi unitate pentru naţiunea sa.

Acesta este un articol pe care l-am scris pentru a omagia memoria Reginei Elizabeth a II-a, la un an de la moartea sa, şi pentru a marca începutul domniei Regelui Charles al III-lea.

La 8 septembrie 2022, lumea a primit cu tristeţe vestea decesului Reginei Elizabeth a II-a, suverana Regatului Unit şi a altor 15 state din Commonwealth, la vârsta de 96 de ani. Regina a murit în somn la reşedinţa sa din Balmoral, Scoţia, înconjurată de familie şi de cei dragi. A fost cea mai longevivă şi cea mai îndrăgită monarhă din istoria britanică, având o domnie de peste 70 de ani, în care a traversat numeroase schimbări sociale, politice şi culturale, atât în ţara sa, cât şi în lume.

Regina s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al Ducelui şi Ducesei de York, care mai târziu au devenit Regele George al VI-lea şi Regina Elizabeth. A primit numele de Elizabeth Alexandra Mary, după bunica sa paternă, Regina Mary, străbunica sa maternă, Regina Alexandra, şi mama sa. A avut o copilărie fericită şi protejată, crescând alături de sora sa mai mică, Prinţesa Margaret. A fost educată acasă de guvernante şi tutori, învăţând limbi străine, istorie, geografie, muzică şi dans. A fost o elevă inteligentă şi curioasă, cu o pasiune pentru cai şi câini.

La vârsta de 10 ani, viaţa ei s-a schimbat radical, când unchiul ei, Regele Eduard al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americană divorţată. Tatăl ei a urcat pe tron ca Regele George al VI-lea, iar ea a devenit moştenitoarea prezumtivă a coroanei. A fost prima dată când a apărut în public ca Prinţesă Elizabeth, salutând mulţimea de la balconul Palatului Buckingham. De atunci, a început să îşi asume responsabilităţi oficiale şi să se pregătească pentru rolul său viitor.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Regina a rămas alături de părinţii ei la Londra, refuzând să fie evacuată în Canada sau în altă parte. A susţinut moralul populaţiei prin discursuri radiofonice adresate copiilor din ţară şi din imperiu. La vârsta de 18 ani, s-a înrolat în Serviciul Teritorial Auxiliar (ATS), fiind prima femeie din familia regală care a servit în armată. A primit instrucţie militară şi a lucrat ca şofer şi mecanic.

La 20 noiembrie 1947, s-a căsătorit cu Prinţul Filip al Greciei şi Danemarcei, un ofiţer naval distins şi un văr îndepărtat al ei. Cei doi se cunoscuseră cu câţiva ani înainte şi se îndrăgostiseră. Ceremonia a avut loc la Westminster Abbey şi a fost transmisă la radio pentru milioane de ascultători. Regina a purtat o rochie albă din satin brodat cu perle şi cristale, creată de Norman Hartnell. Cuplul regal s-a mutat la Palatul Buckingham şi apoi la Clarence House. Au avut patru copii: Prinţul Charles (n. 1948), Prinţesa Anne (n. 1950), Prinţul Andrew (n. 1960) şi Prinţul Edward (n. 1964).

La 6 februarie 1952, Regina a primit vestea morţii tatălui ei, care suferea de cancer la plămâni. Se afla în Kenya, într-un turneu prin Commonwealth, alături de soţul ei. A revenit imediat în ţară, unde a fost întâmpinată ca Regina Elizabeth  a II-a. A fost profund îndurerată, dar şi hotărâtă să îşi îndeplinească datoria faţă de poporul său. A fost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, în prima ceremonie televizată din istorie. A purtat o coroană nouă, confecţionată din aur şi pietre preţioase, şi o mantie purpurie din catifea. A depus jurământul de credinţă faţă de lege, biserică şi naţiune, şi a primit onorurile militare şi religioase.

Regina a început imediat să viziteze diferite regiuni ale Regatului Unit şi ale Commonwealth-ului, pentru a se întâlni cu oamenii şi a le arăta respectul şi aprecierea ei. A călătorit în peste 100 de ţări, fiind cel mai bine călătorit monarh din lume. A fost martora unor evenimente istorice, cum ar fi independenţa multor foste colonii britanice, războiul rece, criza Suezului, războiul din Falkland, căderea comunismului, războiul din Golf, atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 şi Brexitul. A întreţinut relaţii cordiale cu numeroşi lideri politici şi personalităţi culturale, de la Winston Churchill la Nelson Mandela, de la John F. Kennedy la Barack Obama, de la Marilyn Monroe la Lady Gaga.

Regina a fost un simbol al stabilităţii şi al continuităţii într-o lume în schimbare. A fost o sursă de inspiraţie şi de încredere pentru milioane de oameni. A fost o soţie devotată şi o mamă iubitoare, dar şi o femeie puternică şi independentă. A avut un rol activ în susţinerea cauzelor umanitare şi ecologice, fiind patrona a peste 600 de organizaţii caritabile. A fost o mare iubitoare de animale, având mai mulţi câini de rasă corgi şi crescând cai de curse. A fost o admiratoare a artei şi a culturii, colecţionând opere de pictură, sculptură şi literatură.

La un an de la moartea sa, Regina Elizabeth a II-a rămâne în memoria tuturor ca o monarhă exemplară şi ca o persoană remarcabilă. Ea a lăsat în urmă un moştenire bogată şi durabilă pentru generaţiile viitoare. Ea a fost succedată pe tron de fiul său cel mare, Regele Charles al III-lea, care a fost proclamat oficial Rege la data de 8 septembrie 2022 şi încoronat pe 6 mai 2023. 

Regele Charles al III-lea este primul monarh britanic care are studii universitare, fiind absolvent al Universităţii Cambridge. Este cunoscut pentru implicarea sa în domeniile mediului, arhitecturii, agriculturii şi educaţiei. Este căsătorit cu Camilla Parker-Bowles, care are titlul de Regină Consort. Are doi fii din prima sa căsătorie cu Prinţesa Diana: Prinţul William, Duce de Cambridge şi Prinţul Harry, Duce de Sussex.

Regele Charles al III-lea îşi propune să continue tradiţia regală a serviciului public şi să fie un lider modern şi progresist pentru poporul său. El îşi exprimă respectul şi recunoştinţa faţă de mama sa, Regina Elizabeth a II-a, pe care o consideră un model de urmat. Regele şi asumă responsabilitatea de a conduce Regatul Unit şi Commonwealth-ul în secolul XXI. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici