A murit ultimul Strugaţki. Celebrul scriitor de romane SF avea 79 de ani

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.

477 afișări
Imaginea articolului A murit ultimul Strugaţki. Celebrul scriitor de romane SF avea 79 de ani

Boris Strugaţki, scriitor de romane ştiinţifico-fantastice, a murit la vârsta de 79 de ani (Imagine: Wikipedia)

Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi a lucrat la Observatorul Astronomic din Pulkovo înainte de a începe să scrie romane SF cu fratele său.

Fraţii Strugaţki au publicat primele lor romane în anii 1960, punând accentul pe aspectele cele mai întunecate din epoca modernă şi adugând elemente de satiră la adresa sistemului sovietic.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lor, "Picnic la marginea drumului", a fost cenzurat de regimul comunist rus.

Adaptat mai târziu pentru marele ecran de celebrul regizor Andrei Tarkovski, în filmul "Călăuza/ Stalker", acest roman a fost considerat profetic, întrucât a prevăzut catastrofa nucleară de la Cernobîl, care s-a produs la 15 ani după publicarea romanului.

Romanele fraţilor Strugaţki au inspirat generaţii întregi de scriitori de romane SF şi au fermecat numeroşi cititori, sensibili la dimensiunea filosofică ce răzbate din ele.

După decesul lui Arkadi, în 1991, Boris Strugaţki a publicat două romane care nu s-au mai bucurat de acelaşi succes. În schimb, romancierul rus s-a remarcat în politică, criticându-l adeseori pe preşedintele Vladimir Putin.

În 2009, Boris Strugaţki a început o corespondenţă îndelungată cu magnatul petrolului Mihail Hodorkovski, care este încarcerat, în care a evocat provocarea cu care se va confrunta omenirea, după epuizarea rezervelor de petrol. Această corespondenţă a fost publicată.

Recent, romancierul rus a semnat o petiţie prin care solicita eliberarea muzicienelor-militante din grupul Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare, şi a opozanţilor arestaţi înainte de ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin, în mai.

Boris Strugaţki suferea de tulburări cardiace şi se afla la spital pentru a face dializă, potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează un prieten apropiat al scriitorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici