Acord între Parlamentul European şi statele membre asupra unei reforme a protecţiei datelor

Parlamentul European (PE) şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat marţi un acord în vederea unei modificări în profunzime a reglementărilor cu privire la protecţia datelor, relatează Reuters online.

122 afișări
Imaginea articolului Acord între Parlamentul European şi statele membre asupra unei reforme a protecţiei datelor

Acord între Parlamentul European şi statele membre asupra unei reforme a protecţiei datelor (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Această reformă le va acorda autorităţilor puterea de a sancţiona întreprinderile cu până la 4% din cifra lor de afaceri, în cazul unei încălcări - ceea ce reprezintă miliarde de dolari pentru giganţi în domeniul Internetului ca Facebook sau Google, au declarat marţi pentru Reuters două surse la curent cu negocierile.

Jan Philipp Albrecht, un eurodeputat din cadrul grupului Verzilor care conduce negocierile în numele Parlamentului, a confirmat că un acord a fost încheiat, dar nu a dorit să ofere imediat alte detalii.

Noul regulament privind protecţia datelor urmează să le impună întreprinderilor să semnaleze autorităţilor naţionale orice încălcare în termen de 72 de ore şi să introducă reguli stricte cu privire la reutilizarea datelor personale.

El urmează să prevadă, de asemenea, numirea unui delegat însărcinat cu protecţia datelor salariaţilor în fiecare întreprindere, dar şi cu "dreptul la uitare" al resortisanţilor UE de a cere suprimarea de pe Internet a unor informaţii vechi care-i privesc.

Adolescenţii în vârstă de până în 16 ani nu vor putea să se aboneze la servicii ca Facebook sau Twitter fără acordul părinţilor, în pofida faptului că unele ţări vor fi autorizate să meţină vârsta minimă a consimţământului la 13 ani, a declarat eurodeputatul britanic Timothy Kirkhope într-un mesaj postat pe Twitter.

Acest acord reprezintă o încununare a negocierilor care s-au desfăşurat începând din iunie între statele membre şi eurodeputaţi.

Comisia Europeană (CE) a propus, în urmă cu aproape patru ani, o reformă a reglementărilor cu privire la protecţia datelor, cu scopul de a înlocui o vastă paletă de prevederi legislative naţionale care datează din anii '90.

Acordul urmează să fie validat atât de către Parlamentul European, cât şi de către parlamentele statelor membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici