Actorii Costel Constantin şi George Mihaiţă au câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Actorii Costel Constantin şi George Mihaiţă au câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, distincţiile primindu-le cei doi, sâmbătă, de la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în prezenţa dascălului lor, Ion Toboşaru, şi a prietenilor.

582 afișări
Imaginea articolului Actorii Costel Constantin şi George Mihaiţă au câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Actorii Costel Constantin şi George Mihaiţă au câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Alături de cei doi mari actori au fost colegii de breaslă, Horaţiu Mălăele, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Emilia Popescu, Ducu Darie, Dinu Săraru etc.

Caracterizat drept un actor versatil, care surprinde mereu, Costel Constantin - care şi-a aniversat 70 de ani şi 50 de ani de carieră - a fost vădit emoţionat la primirea stelei.

Ion Toboşaru, fostul dascăl al celor doi actori, a vorbit despre aceştia: "Minunat conclav, care a apreciat cultura artelor spectacolului, daţi-mi voie ca, cu acest prilej, să rostogolesc câteva vocabule, evocând cele două personalităţi. Costel Constantin este divinul histrion al teatrului românesc, în timp ce George Mihăiţă este fost adolescentul care-şi poartă tinereţea în teatrul românesc".

Laudaţio la adresa lui George Mihăiţă a rostit şi actorul Horaţiu Mălăele, un bun prieten al acestuia. "Domnului George Mihăiţă, artist şi prieten, un distih omagial: face multe, şi-ar mai vrea/hai să-l obligăm cu o stea", a spus Mălăele.

Actorul George Mihăiţă a declarat că este emoţionat, dar şi bucuros pentru această recunoaştere. "Mărturisesc că nu mi-a bătut mai tare inima zilele acestea cum îmi bate când văd pe cine am în jur", a spus actorul.

El a precizat că un colţ din cele cinci ale stelei pe care a primit-o sâmbătă îi aparţine regizorului Lucian Pintilie, care l-a făcut celebru cu replica: "De ce dai, mă, de ce dai ? (din filmul "Reconstituirea", realizat în 1968-n.r.).

George Mihăiţă a continuat, spunând că al doilea colţ îi aparţine lui Horaţiu Mălăele, cel mai bun prieten al său, iar pe cel de-al treilea îl dedică Teatrului de Comedie, al cărui director este. Colţul al patrulea este al spectatorilor săi, a pus Mihăiţă, iar cel de-al cincilea este "fără doar şi poate" al regizorului Silviu Purcărete, care i-a dat replica: "Eu, Ilie Tudorin, când beau ţuică, când beau vin/ Când beau apă, vai, ce chin!/Trăiască neamul nost/ Leneş şi puturos!" (din filmul "Undeva la Palilula", lansat în 2012-n.r.).

Dinu Săraru a adus un laudaţio la adresa lui Costel Constantin. "În mintea mea, poate şi a dumneavostră, au fost trei mari Ştefan cel Mare în cinematografia românească: Constantin Nottara, George Carboreanu şi, astăzi, Costel Constantin", a susţinut Săraru, fostul director al Teatrului Naţuional Bucureşti.

Distincţiile celor doi sunt aşezate lângă alte stele dedicate actorilor Amza Pellea (postum), Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Horaţiu Mălăele, Iurie Darie, Marin Moraru, Ştefan Iordache (postum), Ion Caramitru, Stela Popescu, Marian Mihuţ, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Alexandru Tocilescu, Maia Morgenstern.

Evenimentul a fost organizat de Teatrul Metropolis din Capitală, Primăria Municipiului Bucureşti şi centrul comercial Cocor.

"Teatrul este ca o tablă de şah pe care fiecare actor se mişcă gândit, socotit, calculat. Pe această tablă de şah, actorii: George Mihăiţă şi Costel Constantin şi-au caligrafiat la superlativ drumul prin teatru, prin rolurile interpretate, de tragedie, dramă şi comedie, vorbind prin personajele întruchipate, prin tot ceea ce au făcut în cariera lor. Nu i-am văzut în «spectacole de serviciu», în sensul că, au avut talent şi noroc, încă de la debut au venit rolurile spre dânşii, nu le-au căutat, înscriindu-se prin interpretarea lor în generaţia de maeştri ai scenei naţionale. Este o onoare pentru mine, în calitate de director, de actor şi coleg, să le acordăm câte o stea pe Aleea Celebrităţilor în semn de aleasă preţuire", consideră George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor două stele s-a făcut în prezenţa lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Acesta le-a înmânat actorilor Placheta Bucureştiului. De asemenea, actorii George Mihăiţă şi Costel Constantin au primit câte o stea din aur din partea casei de bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Iniţiat de Teatrul Metropolis şi Cocor, în parteneriat cu Primăria Capitalei, proiectul Walk of Fame românesc a debutat în ianuarie 2011.

Actorul George Mihăiţă s-a născut pe 23 septembrie 1948, în Moreni, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1971, la clasa Sandei Manu, remarcându-se alături de colegii actori Gelu Niţu, Mircea Diaconu, Mugur Avramescu, Mugur Avramescu, Mircea Creţu, încă de la examenul de licenţă în spectacolul cu piesa "Diavolul alb", de John Webmaster.

De-a lungul carierei sale a jucat alături de nume legendare: Emil Botta şi George Constantin, dând viaţă zecilor de roluri în spectacole de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul "L.S. Bulandra", Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" etc., în spectacole regizate de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Horaţiu Mălăele, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija.

Debutul în film se întâmplă în anul al II-lea de facultate, când primeşte un rol de referinţă în "Reconstituirea", regizat de Lucian Pintilie. De atunci şi până în prezent a colaborat cu numeroşi regizori de film: Radu Gabrea, Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu, Silviu Purcărete etc. Ar fi avut şansa să joace în filmele marelui regizor italian Michelangelo Antonioni, dacă scrisoarea pe care o trimisese regizorul la Ministerul Culturii, prin anii '70, ar fi ajuns în mâna actorului la timp, nu după 10 ani.

De-a lungul timpului a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, a jucat în spectacole de teatru de televiziune, dar şi în seriale de televiziune. Din 1990 până în 2000 a condus numeroase publicaţii adresate adolescenţilor - Salut, Salut paranormal, Salut rebusist, Integrame salut, Sexualitatea, Salut Generaţia Pro, Super - şi a ajuns la a XIII-a ediţie a festivalului adolescenţilor "Jos Pălăria".

În 1994 propune Camerei Deputaţilor şi Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, iar în 1997, preşedintele României promulgă Legea nr. 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai.

Deţinător a numeroase premii pentru activitatea teatrală şi cinematografică, a fost nominalizat la premiile UNITER din 2010.

Din 2002 este director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde a iniţiat şi se desfăşoară anual, Festivalul comediei româneşti "FestCo". În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrului de Comedie în spectacolele: "O scrisoare pierdută" (Agamiţă Dandanache), regia Alexandru Dabija, "Casa Zoikăi" de M. Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, "Revizorul" (primarul), regia Horaţiu Mălăele, "Clinica" şi "Poker", de Adrian Lustig, în regia Alexandru Tocilescu, "Femeia care şi-a pierdut jartierele" de Eugène Labiche, în regia Silviu Purcărete (la Sala Romexpo).

Patron şi gazdă de cafenea în centrul oraşului, asociat în proiectul - pilot de reintegrare socio - profesională prin artă a categoriilor defavorizate din Bucureşti "Opera Prima", actorul George Mihăiţă citeşte alături de studenţi şi actori în licee texte din programa şcolară. Iubeşte copiii, teatrul şi adolescenţa. Iubeşte copiii, pentru că-i "umplu sufletul cu bucurie", teatrul e ca o "a doua respiraţie", se defineşte drept un etern "adolescent întârziat", iar de "fenomenul adolescenţilor" e îndrăgostit pe viaţă.

Pe de altă parte, actorul Costel Constantin s-a născut în Galaţi, la 20 octombrie 1942, în familia unui siderurgist de la uzinele Titan. În perioada liceului a fost membru al trupei de teatru a şcolii, dar pasiunea pentru meseria de actor a moştenit-o de la fratele mamei sale, Damian Bozianu, actor renumit în Galaţi, care i-a fost model. Astfel, proaspătul licean dă admitere şi reuşeşte din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, absolvind facultatea în 1964, cu rolul de licenţă Laertes, din spectacolul cu piesa "Hamlet", de William Shakespeare, la clasa Beate Fredanov, având colegi de clasă pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ştefan Radof, Valeria Seciu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel şi mulţi alţii.

După terminarea Facultăţii de teatru a debutat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi (1965-1969), cu rolul călugărul tânăr, din spectacolul cu piesa "Beckett" de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroama-Stanca, unde a jucat şi alte roluri importante în spectacole cu piese de Sofocle, alături de Marcela Rusu şi Radu Beligan, despre care declară sincer că: "Au fost primii paşi pe o scenă covârşitor de importantă şi primii paşi contează totdeauna".

Din 1970 se transferă la Teatrul Naţional din Bucureşti. A interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare din spectacolul cu piesa "Apus de soare" de Barbu Ştefanescu Delavrancea, înscriindu-se printre actorii de mare valoare ai scenei româneşti, care au interpretat acest rol: Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca. Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti, primeşte pentru performanţele sale artistice: Premiul I pentru interpretare masculină (1970), Premiul revistei Teatru pentru "cel mai bun spectacol" şi din nou "pentru cea mai bună interpretare masculină" la Festivalul Artelor (1983), Premiul "pentru cel mai bun spectacol cu o piesa romanească" în cadrul Festivalului "I. L. Caragiale" (1990). În 2002 i s-a conferit Ordinul National "Serviciu Credincios" în grad de Cavaler.

În stagiunea 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti are roluri în spectacolele: "Vizita bătrânei doamne", "Sinucigaşul", "Sâmbătă, duminică, luni". De-a lungul carierei actoriceşti a mai jucat în: spectacole de teatru radiofonic, teatru pentru copii, în filme pentru cinema şi televiziune.

În film de ficţiune de lungmetraj a colaborat cu regizori ca: Elisabeta Bostan, Andrei Bleier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc. A jucat şi în producţii pentru televiziune ca: "Tandreţea lăcustelor", "Aniela" şi "Iubire şi onoare". După cum a declarat în mai multe rânduri, nu ajunge la evenimentele mondene, pentru că îşi petrece timpul liber la Breaza, unde are o casă. Acolo se relaxează plantând flori în mica grădină, îngrijindu-le, unde se relaxează, gătind româneşte reţete culinare din vremea bunicii.

Pe lângă mentorul său din studenţie, Ion Finteşteanu, alţi doi mari actori ai scenei româneşti i-au influenţat viaţa şi meseria: Radu Beligan, pentru că l-a dus la teatrul din Iaşi, unde a jucat alături de alţi mari actori în spectacole cu răsunet în teatru, şi actorul George Constantin, alături de care a jucat fascinat de jocul său.

Este căsătorit de peste 30 de ani cu Mihaela, despre care declară cu multă dragoste: "În cazul meu, norocul a însemnat întălnirea cu soţia mea, Mihaela. Suntem de 30 de ani împreună. Ne completăm. O relaţie ca să functioneze, trebuie consolidată. Trebuie să dublezi permanent cu inteligenţă şi sensibilitate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici