IURIE DARIE A MURIT. Actorul avea 83 de ani

Actorul IURIE DARIE a murit vineri, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă, a confirmat pentru MEDIAFAX soţia acestuia, Anca Pandrea. Iurie Darie a avut mari probleme de sănătate în ultimele luni, iar după intervenţii chirurgicale, starea sa a început să se deterioreze din ce în ce mai mult.

9439 afișări
Imaginea articolului IURIE DARIE A MURIT. Actorul avea 83 de ani

IURIE DARIE (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Astfel, în luna mai, IURIE DARIE a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cu o ambulanţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Ulterior el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier.

În luna septembrie, actorul era externat, după aproximativ trei luni petrecute în spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. În acest răstimp, el a fost supus unei intervenţii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru că nu putea respira singur, s-a aflat o vreme în comă indusă şi a suferit şi un accident vascular cerebral.

Însă starea de sănătate a lui IURIE DARIE a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, iar vineri seară, el a încetat din viaţă.

IURIE DARIE are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în "Nepoţii gornistului" - în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum "S-a furat o bombă" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi "Pălăria".

IURIE DARIE s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.

Partenera de viaţă a actorului Iurie Darie, actriţa Anca Pandrea, a fost prezentă la evenimentul de dezvelire a stelei de pe Walk of Fame, în numele actorului, care era foarte bolnav. Anca Pandrea a sărutat steaua actorului imediat ce a dezvelit-o, pe Aleea Cerebrităţilor. Actriţa a vorbit despre Iura ca despre sufletul şi viaţa ei. "Iura trebuie să fie mai bine, să vă rugaţi pentru el. O să venim să îşi vadă steaua", spunea actriţa, care, după ceremonie, a mărturisit că l-a simţit pe artist lângă ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici