Alexander Hacke, autorul muzicii filmului "Cu capul înainte", de Fatih Akin, invitat special la NexT

Alexander Hacke, artistul care semnează coloana sonoră a filmului "Cu capul înainte/ Gegen die Wand", de Fatih Akin, este invitatul special al Festivalului NexT de anul acesta (13 - 18 aprilie), alături de partenera sa, artista vizuală Danielle de Picciotto, au anunţat, joi, organizatorii.

125 afișări
Imaginea articolului Alexander Hacke, autorul muzicii filmului "Cu capul înainte", de Fatih Akin, invitat special la NexT

Directoarea festivalului, Ada Solomon (C), selecţionerul Andrei Gorzo (S) şi coordonatoarea evenimentului, Yvonne Irimescu (D) (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a avut loc joi, la Cărtureşti Verona din Bucureşti, au participat directoarea festivalului, Ada Solomon, selecţionerul Andrei Gorzo şi coordonatoarea evenimentului, Yvonne Irimescu.

Filmul lui Fatih Akin "Cu capul înainte" va fi proiectat în deschiderea Festivalului de Scurt şi Mediu Metraj NexT, marţi seară, la Cinema Scala. De altfel, Alexander Hacke este prezent, în calitate de artist, în documentarul lui Akin "Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul" (2005). Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto vor susţine un seminar de sound design, miercuri, la mansarda Cărtureşti Verona.

Realizat în 2004, de Fatih Akin, filmul "Cu capul înainte" spune povestea lui Cahit (Birol Ünel), un german de origine turcă, dependent de cocaină şi alcool, care duce o viaţă mizerabilă, după moartea soţiei sale.

Într-o noapte, el intră cu maşina într-un zid. Supravieţuind accidentului, întâlneşte o fată, Sibel (Sibel Kekilli), care încercase să se sinucidă ca să scape de presiunile unor părinţi traditionalişti, turci şi ei. Cahit acceptă să se căsătorească cu aceasta, de convenienţă. Relaţia lor face loc unei iubiri complicate. Filmul a câştigat, în 2004, premiul criticii, FIPRESCI, şi Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Zece filme de scurt şi mediu metraj, dintre care patru vor fi proiectate în premieră mondială, alcătuiesc selecţia din acest an a unei secţiuni speciale a NexT, "Festival Friends". Filmele din această secţiune, destinată în mod tradiţional cineaştilor apropiaţi Festivalului Internaţional de Film şi Societăţii Culturale NexT, vor fi incluse într-o proiecţie-maraton, pe 17 aprilie, de la ora 15.00, la Cinema Scala.

Cel mai recent scurtmetraj semnat de Adrian Sitaru, "Lord" (România, 2010), documentarul regizat de Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase "Zmeii/ Kings of the Castle" (România/ Turcia, 2010), scurtmetrajul de animaţie "Vara '99 Mega-Hits/ Summer '99 Mega-Hits", de Liviu Bărbulescu şi Alina Manolache (România, 2010) şi o variantă work in progress a filmului de mediumetraj regizat de Iulia Rugină "Captivi de Crăciun/ Stuck on Christmas" (România, 2010) sunt cele patru pelicule proiectate pentru prima dată în faţa marelui public la NexT.

Publicul bucureştean va putea urmări pentru prima dată şi alte filme, care au mai fost prezentate la festivaluri importante de peste hotare scurtmetrajul lui Adrian Sitaru recent premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin, "Colivia" (România, 2010), şi filmul regizat de Iulia Rugină în cadrul proiectului Sarajevo City of Film şi lansat la ediţia din 2009 a Festivalului de la Sarajevo - "Muzeul relaţiilor destrămate/ Museum of Broken Relationships" (Bosnia-Herţegovina, 2009).

Celelalte filme din secţiunea "Festival Friends" pe care spectatorii NexT le vor putea urmări sunt:

  • "Tarantyno" (România, 2009), scurtmetrajul lui Mircea Nestor pentru care Bogdan Cotleţ a primit recent un premiu de interpretare la Paris,

  • "Aniversarea/ The Birthday", de Luiza Pârvu (România, 2009), cel mai bun film din competiţia de ficţiune-digital la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2009,

  • scurtmetrajul "Icre negre/ Caviar", în regia lui Răzvan Săvescu (România, 2009), cu Andi Vasluianu în rolul principal, şi

  • filmul "Moment critic/ Edge", de Marius Bulai (România, 2009), cu Paul Ipate şi Gabi Costiniu.

Filmele din "Festival Friends" vorbesc despre oameni, relaţii inedite şi ciudate care se leagă în circumstanţe absolut neaşteptate. Fie că este vorba despre animaţii, documentare sau filme de ficţiune, comedii, drame sau filme care pur şi simplu pun spectatorii pe gânduri, toate au în comun abordări neobişnuite, pline de delicateţe sau, dimpotrivă, acide şi polemice, ale interacţiunilor dintre oameni, alcătuind împreună o selecţie antologică de ipostaze şi situaţii în care se pot găsi oamenii, unii în raport cu ceilalţi, spun organizatorii NexT.

Competiţia NexT din acest an cuprinde 26 de titluri din 19 ţări, de pe cinci continente, selectate de criticul Andrei Gorzo, director artistic al festivalului. Printre acestea, se numără scurtmetraje premiate precum "Diploma" (regia: Yaelle Kayam, Israel, 2009), premiat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, "How I Met Your Father" (regia: Alex Montoya, Spania, 2008), câştigător al trofeului pentru scurtmetraj la Sundance, şi "Derby" (România, 2010), scurtmetrajul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi proiectat în premieră în România la NexT.

Juriul care va stabili câştigătorii celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este alcătuit din:

  • producătorul, scenaristul şi actorul american Jim Stark (printre altele, colaborator apropiat al lui Jim Jarmusch, pe care l-a ajutat să producă pelicule-cult precum "Mai străin decât paradisul/ Stranger than Paradise", "Down by Law" şi "Coffee and Cigarettes"),

  • Bettina Schwarz din Germania (responsabilă cu secţiunea de scurtmetraj şi cu programele de training ale Academiei de film europene),

  • criticul francez Matthieu Darras (fondator al reţelei europene de tineri entuziaşti ai cinematografiei NISI MASA, fost selecţioner al secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes şi în prezent director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava),

  • regizorul israelian Elad Keidan (câştigător cu "Imn/ Anthem" al trofeului NexT în 2009, precum şi al multor altor premii importante în lumea întreagă),

  • operatorul şi producătorul român Liviu Mărghidan (directorul de imagine al filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu "California Dreamin'", "Marilena de la P7", "Poveste la Scara C").

Directorul artistic al festivalului, criticul Andrei Gorzo, a declarat, joi, că scopul său de selecţioner nu a fost să aleagă filme deja premiate, ci şi filme care prezintă cineaşti cu potenţial. De altfel, anul acesta, secţiunea "Şi ei au fost NexT Generation" nu mai prezintă scurtmetrajele de şcoală ale regizorilor consacraţi, ci lungmetrajele premianţilor NexT.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive In Cinema şi Mansarda Cărtureşti.

Biletele de 10 proiecţii şi festival pass-urile sunt disponibile online, prin reţeaua ticketfan.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România", proiect al Casei Regale.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici