Filme de Adrian Sitaru şi Iulia Rugină, proiectate în premieră, în România, la NexT

Cel mai recent scurtmetraj al lui Adrian Sitaru, "Lord", şi o variantă work in progress a filmului de mediumetraj "Captivi de Crăciun", de Iulia Rugină, se numără printre peliculele ce vor fi proiectate în premieră în România, la Festivalul NexT.

82 afișări
Imaginea articolului Filme de Adrian Sitaru şi Iulia Rugină, proiectate în premieră, în România, la NexT

Imagine din cel mai recent scurtmetraj al lui Adrian Sitaru, "Lord"

Zece filme de scurt şi mediu metraj, dintre care patru vor fi proiectate în premieră mondială, alcătuiesc selecţia din acest an a secţiunii "Festival Friends", prezentată de HBO, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT, desfăşurat în perioada 13 - 18 aprilie, la Bucureşti. Filmele din această secţiune, destinată în mod tradiţional cineaştilor apropiaţi Festivalului Internaţional de Film şi Societăţii Culturale NexT, vor fi incluse într-o proiecţie-maraton, pe 17 aprilie, de la ora 15.00, la Cinema Scala.

Cel mai recent scurtmetraj semnat de Adrian Sitaru, "Lord" (România, 2010), documentarul regizat de Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase, "Zmeii/ Kings of the Castle" (România/ Turcia, 2010), scurtmetrajul de animaţie "Vara '99 Mega-Hits/ Summer '99 Mega-Hits", de Liviu Bărbulescu şi Alina Manolache (România, 2010) şi o variantă work in progress a filmului de mediumetraj regizat de Iulia Rugină, "Captivi de Crăciun/ Stuck on Christmas" (România, 2010) sunt cele patru pelicule proiectate pentru prima dată în faţa marelui public la NexT.

Publicul va putea urmări pentru prima dată şi alte filme, care au mai fost prezentate la festivaluri importante de peste hotare: scurtmetrajul lui Adrian Sitaru recent premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin, "Colivia" (România, 2010), şi filmul regizat de Iulia Rugină - în cadrul proiectului Sarajevo City of Film şi lansat la ediţia din 2009 a Festivalului de la Sarajevo - "Muzeul relaţiilor destrămate/ Museum of Broken Relationships" (Bosnia-Herzegovina, 2009).

Celelalte filme din secţiunea "Festival Friends", pe care spectatorii NexT le vor putea urmări sunt:

  • "Tarantyno" (România, 2009), scurtmetrajul lui Mircea Nestor pentru care Bogdan Cotleţ a primit recent un premiu de interpretare la Paris,

  • "Aniversarea/ The Birthday", de Luiza Pârvu (România, 2009), cel mai bun film din competiţia de ficţiune-digital la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2009,

  • scurtmetrajul "Icre negre/ Caviar", în regia lui Răzvan Săvescu (România, 2009), cu Andi Vasluianu în rolul principal, şi

  • filmul "Moment critic/ Edge", de Marius Bulai (România, 2009), cu Paul Ipate şi Gabi Costiniu.

Filmele din "Festival Friends" vorbesc despre oameni, relaţii inedite şi ciudate care se leagă în circumstanţe absolut neaşteptate. Fie că e vorba despre animaţii, documentare sau filme de ficţiune, comedii, drame sau filme care pur şi simplu pun spectatorii pe gânduri, toate au în comun abordări neobişnuite, pline de delicateţe sau, dimpotrivă, acide şi polemice, ale interacţiunilor dintre oameni, alcătuind, împreună, o selecţie antologică de ipostaze şi situaţii în care se pot găsi oamenii, unii în raport cu ceilalţi, spun organizatorii NexT.

Competiţia NexT din acest an cuprinde 26 de titluri din 19 ţări, de pe cinci continente, selectate de criticul Andrei Gorzo, director artistic al festivalului. Printre acestea, se numără scurtmetraje premiate precum "Diploma" (regia: Yaelle Kayam, Israel, 2009), premiat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, "How I Met Your Father" (regia: Alex Montoya, Spania, 2008), câştigător al trofeului pentru scurtmetraj la Sundance, şi "Derby" (România, 2010), scurtmetrajul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi proiectat în premieră în România la NexT.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive In Cinema şi Mansarda Cărtureşti.

Biletele de 10 proiecţii şi Festival Pass-urile sunt disponibile online prin reţeaua ticketfan.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România", proiect al Casei Regale.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici