Alianţa Uniunilor de Creatori acceptă CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor

Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori (ANUC) este de acord cu introducerea plăţii CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor sau convenţii civile, cu condiţia ca legea să stabilească ce categorii de persoane vor contribui la plata CAS, dar şi un plafon minim şi maxim.

21 afișări
Imaginea articolului Alianţa Uniunilor de Creatori acceptă CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor

Alianţa Uniunilor de Creatori acceptă CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Premisa de la care s-a pornit şi cu care toţi participanţii la întâlnire au fost de acord este aceea că, conform Constituţiei, orice persoană are dreptul la pensie. De aceea, la sistemul public de pensii trebuie să contribuie toate persoanele care fac venituri de natură profesională", a precizat sursa citată.

Potrivit Ministerului Muncii, membrii ANUC au concluzionat că propunerea privind plata CAS "este o reglementare absolut firească".

"În condiţiile în care legea va reglementa care sunt categoriile de persoane care vor contribui la plata CAS, care este plafonul minim, dar şi cel maxim, calculate pe o medie anuală de venit, legea e perfect acceptabilă", a declarat Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a propus, în 19 ianuarie, ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din cinci salarii medii brute.

Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, Patronatului Presei Romedia, Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi Mediasind.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor profesionale, sindicatelor şi patronatelor din domeniu, numărul persoanelor care beneficiază, în prezent, de contracte de colaborare sau convenţii civile este de circa 550.000, conform Ministerului Muncii, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor.

Ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS sunt incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii.

Clubul Român de Presă, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Patronatul Presei Române, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România consideră că acceptarea plăţii CAS pentru drepturile de autor ale jurnaliştilor este condiţionată de corelarea obligatorie cu măsurile fiscale de sprijinire a industriei mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici