Ambasadorul Martin Harris: Festivalul Enescu are o puternică "aromă" britanică

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a scris pe blogul său că este impresionat de organizarea şi programul Festivalului "George Enescu", de evoluţiile muzicienilor invitaţi, dar şi de pasiunea spectatorilor români pentru muzica clasică.

264 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Martin Harris: Festivalul Enescu are o puternică "aromă" britanică

Ambasadorul Martin Harris: Festivalul Enescu are o puternică "aromă" britanică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cât de bine este să te afli în Bucureşti, acum, când se desfăşoară Festivalul «George Enescu»!", declară ambasadorul britanic în introducerea postării sale de pe blog.

"Când am văzut pentru prima dată programul ediţiei din acest an a festivalului, cea de-a XX-a, nu-mi venea să-mi cred ochilor. Arăta ca programul uneia dintre acele conferinţe care promit participarea Preşedintelui, a trei miniştri şi a ambasadorului Marii Britanii, dar acolo vezi de fapt doar trei oficiali citind discursurile miniştrilor care i-au trimis în locul lor, un academician prăfuit şi, ei bine, pe ambasadorul Marii Britanii. (Nu voi mai face din nou aceeaşi greşeală!). Însă visul ediţiei Festivalului Enescu din acest an a devenit realitate. Iar acest vis a fost să reunească pentru o lună, la Bucureşti, unele dintre cele mai mari orchestre şi unii dintre cei mai mari muzicieni din Europa, pentru o vară târzie cu muzică fantastică", a spus ambasadorul Martin Harris.

"Festivalul din acest an are o puternică «aromă» britanică. Patru dintre orchestrele de top din Marea Britanie vor susţine concerte - The London Symphony Orchestra, The Royal Liverpool Philharmonic, The Academy of St Martin in the Fields şi The Orchestra of the Age of Enlightenment. Cultura britanică este atât de bine reprezentată, iar acest lucru mă încântă. Prezenţa mea la acest festival mă bucură nespus de mult. Am ascultat «Lohengrin» la Opera Naţională din Bucureşti, am urmărit prestaţia oferită de London Symphony Orchestra şi aseară (13 septembrie, n.r.) am dus-o pe fiica mea să îl asculte pe legendarul Daniel Barenboim interpretând partituri de Mozart şi Bruckner cu Deutsche Staatskapelle", a mai spus Martin Harris.

"Însă nu doar orchestrele invitate fac savoarea unui festival, ci şi publicul prezent. Concertele din Bucureşti au făcut săli pline. E o plăcere deosebită să te afli într-o sală plină de spectatori, în care fiecare scaun este ocupat şi fiecare persoană din public este total captivată de muzică. Îmi place în mod deosebit tradiţia acestui festival, potrivit căreia, atunci când un concert se încheie la ora 22.00 la Sala Palatului, mulţi dintre spectatori traversează Calea Victoriei până la Ateneu, pentru a asista la ultimul concert al serii. Se vede că aceşti oameni sunt cu adevărat nişte spectatori pasionaţi de festivaluri", a adăugat ambasadorul britanic.

"Ascultând concertul susţinut de London Symphony Orchestra, săptămâna trecută, am fost uimit de moştenirea culturală pe care o avem în comun. Pe scenă se afla o orchestră britanică, ce intrepreta un dans maghiar de un compozitor german, în capitala României. Naţiunile Europei au fiecare o identitate distinctă, însă am reuşit să împărtăşim între noi câte ceva din culturile noastre naţionale, care s-au întrepătruns - indiferent că era vorba de Britten şi Bartok, de Enescu şi Elgar, de Grieg şi Grekhanov, de Prokofiev şi Puccini. Tradiţia muzicii clasice de valoare este prezentă în întreaga Europă şi ea este minunat celebrată la ediţia din acest an a Festivalului Enescu", mai spune Martin Harris.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului "George Enescu" se desfăşoară între 1 şi 25 septembrie. Festivalul "George Enescu" este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender.

Festivalul "George Enescu", ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici