Andy Gill, chitarist al influentei trupe post-punk britanice Gang of Four, a murit

Andy Gill, chitarist al influentei trupe post-punk britanice Gang of Four, a murit la vârsta de 64 de ani, din cauza unei maladii respiratorii, sâmbătă, la Londra, potrivit unui comunicat al formaţiei, citat de Associated Press.

465 afișări
Imaginea articolului Andy Gill, chitarist al influentei trupe post-punk britanice Gang of Four, a murit

Andy Gill, chitarist al influentei trupe post-punk britanice Gang of Four, a murit

Gill, alături de membrii originali ai trupei, Jon King, Hugo Burnham şi Dave Allen, au lansat în 1979 unul dintre cele mai celebre albume ale epocii punk, "Entertainment!". Revista Rolling Stone l-a inclus în 2003 în topul celor mai bune 500 de albume din istorie.

Personalităţi din industrie şi-au exprimat regretul la aflarea veştii despre moartea muzicianului. Gary Numan l-a descris pe Gill drept "un talent unic", iar Tom Morello, "una dintre principalele surse de influenţă".

Gill a fost şi un producător respectat, printre cele mai notabile colaborări fiind cea cu Red Hot Chili Peppers pe albumul trupei din 1984. A mai lucrat cu trupe precum The Jesus Lizard, The Stranglers şi Killing Joke.

Muzica Gang of Four este un mix de rock, funk, reggae şi R&B. A influenţat puternic artişti precum cei de la LCD Soundsystem, Bloc Party, The Futureheads şi Franz Ferdinand.

Născut în Manchester, Gill a studiat artele în Leeds, unde l-a cunoscut pe King. Piese precum "Natural’s Not in It" şi "At Home He’s a Tourist" au devenit hituri.

Trupa a înregistrat două albume şi două EP-uri, înainte de plecarea lui Allen, în 1982. Membrii care au rămas în trupă au mai lansat un album, după care s-au despărţit, în 1984.

King şi Gill au înregistrat două albume în anii 1990 sub titulatura Gang of Four. Gill era ultimul membru din formula originală care mai susţinea turnee sub numele Gang of Four. De altfel, formaţia se pregătea de un nou turneu.

sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici