Antena 3, amendată de CNA cu 15.000 lei, pentru emisiunea cu Julio Iglesias Jr. şi "În gura presei"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, amendarea postului Antena 3 cu 15.000 de lei, pentru emisiunile "Sinteza zilei" în care a fost invitat Julio Iglesias Jr. şi "În gura presei", în care Mircea Badea a făcut afirmaţii jignitoare la adresa lui Cătălin Prisăcariu.

597 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată de CNA cu 15.000 lei, pentru emisiunea cu Julio Iglesias Jr. şi "În gura presei"

Antena 3, amendată de CNA cu 15.000 lei, pentru emisiunea cu Julio Iglesias Jr. şi "În gura presei" (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat, în şedinţa de marţi, ediţia din 14 mai a emisiunii "Sinteza zilei", în care a fost invitat cântăreţul Julio Iglesias Jr. şi în care, la finalul acesteia, artistul a spus în limba română "Jos Băsescu", la solicitarea moderatorului, Mihai Gâdea, precum şi ediţia "În gura presei" din 5 - 6 aprilie (ora 23.57), când Mircea Badea a făcut în mod repetat afirmaţii ce pot fi considerate jignitoare şi licenţioase la adresa fostului prezentator B1 TV Cătălin Prisăcariu.

În urma discuţiilor, CNA a decis amendarea postului Antena 3 cu suma de 15.000 de lei. Astfel, membrii CNA Viorel-Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Laura Georgescu, Valentin Jucan şi Lorand Turos au votat "pentru" aplicarea sancţiunii, iar Monica Gubernat şi Răsvan Popescu au votat "împotrivă".

În urma difuzării emisiunii "Sinteza Zilei", CNA a primit 21 de reclamaţii privind momentul în care Mihai Gâdea l-a determinat pe Julio Iglesias Jr. să rostească în limba română "Jos Băsescu". Una dintre sesizările transmise Consiliului a fost chiar din partea reprezentantei lui Julio Iglesias, tatăl lui Julio Iglesias Jr., în România, Gabriela Ristea, după cum a confirmat aceasta, pentru MEDIAFAX, după transmiterea reclamaţiei, respectiv după emisiunea din luna mai.

Radu Herjeu a spus, în şedinţa de marţi, că ceea ce s-a întâmplat în emisiunea "Sinteza Zilei" în care a fost invitat Julio Iglesias Jr. a fost o atingere adusă "demnităţii şi respectabilităţii omului", iar atitudinea moderatorului este "greu de calificat".

În emisiunea "În gura presei" din 5 - 6 aprilie (ora 23.57), Mircea Badea a făcut în mod repetat afirmaţii ce pot fi considerat jignitoare şi licenţioase, la adresa fostului prezentator B1 TV Cătălin Prisăcariu. Emisiunea a fost redifuzată de postul de televiziune Antena 1 pe 6 aprilie, de la ora 10.47, fără modificări şi fără marcaj de avertizare.

Sancţiunea a fost propusă de membrul CNA Radu Herjeu, în baza articolelor 30 din Codul Audiovizualului - "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine -, 32 (1) - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor" - şi 40 (3) - "Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici