Antena 3, amendată de CNA în urma conflictului Badea - Patapievici

CNA a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei postul Antena 3, pentru emisiunea "În gura presei" din 2 septembrie, din cauza "jignirilor" pe care realizatorul programului, Mircea Badea, i le-a adus lui H-R Patapievici, preşedintele ICR.

197 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată de CNA în urma conflictului Badea - Patapievici

Mircea Badea (Imagine: Mediafax Foto/Victor Ciupuliga)

CNA a analizat în şedinţa de joi emisiunile "În gura presei", "Sinteza zilei" şi "News Magazine", difuzate pe 2, 3, 7 septembrie 2009 şi, respectiv, pe data de 25 august 2009.

H-R Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a trimis Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o plângere, împotriva postului Antena 3, după ce Mircea Badea l-a făcut "prost" în emisiunea sa, "În gura presei" (2 septembrie), pentru "dezinformarea" de la "Sinteza zilei" (3 septembrie) şi pentru o informaţie difuzată de post în programul "News Magazine" (7 septembrie).

Patapievici a reiterat o plângere generală privind postul Antena 3, pe care a făcut-o şi anul trecut la CNA, din cauză că postul duce o campanie de "denigrare şi dezinformare" împotriva sa şi a instituţiei pe care o conduce, "dezinformând" populaţia privind activitatea ICR şi tratându-l drept "obsedat sexual" sau "duşman al României".

Astfel, în plângerea sa, Patapievici face referire la "injuriile" pe care i le-ar fi adus Mircea Badea în emisiunea "În gura presei" din 2 septembrie. El spune că Mircea Badea l-a făcut "obsedat sexual" şi "prost".

"Emisiunea a fost o acumulare de procese de intenţie cu suport vulgar şi de sugestii derogatorii la adresa integrităţii mele morale şi intelectuale, care a culminat printr-o interpelare directă, în care realizatorul m-a asigurat că sunt «prost, prost, prost»", scrie Patapievici, în sesizarea transmisă CNA.

Preşedintele ICR face referire în plângere şi la "atacul" împotriva sa şi la "dezinformarea" din emisiunea "Sinteza zilei", difuzată în 3 septembrie, de Antena 3, în care s-a vorbit despre două expoziţii organizate de ICR, anul trecut, la New York şi Bochum, şi s-au prezentat fragmente din texte scrise de Patapievici.

Patapievici a atras atenţia CNA şi asupra emisiunii "News Magazine", difuzată în 7 septembrie, de Antena 3, care s-a desfăşurat sub titulatura "Limuzine pentru intelectuali".

În cadrul emisiunii, s-a vorbit despre faptul că, în broşura de promovare turistică a României difuzată în Franţa alături de suplimentul cotidianului Le Figaro, cu finanţare de la ICR şi Ministerul Turismului, apare o reclamă la marca auto Volvo. Potrivit lui Patapievici, în emisiune, s-a spus că firma respectivă i-ar fi făcut cadou un autoturism.

Conflictul dintre Horia Roman Patapievici şi Mircea Badea

Confictul s-a declanşat după ce, în ediţia din 3 septembrie a cotidianului Evenimentul Zilei, preşedintele ICR a semnat un editorial cu titlul "Salt în abjecţie", în care spune că "Mircea Badea a reuşit să ridice mârlănia masculină pe culmi încă mai înalte", după ce Badea "a imaginat o scenetă, în care, prin deducţii absurde şi neruşinate, Elena Udrea era pusă să fie «cu ochii pe organ» şi să «stea cu gura numai pe organ»".

"«Al cui organ?», se întreba inocent dl Badea; al lui Traian Băsescu, îşi răspundea tot dânsul, omniscient (...) Cum poate fi calificat acest exerciţiu intelectual? Moralmente, ca abject. Jurnalistic, ca nul. Omeneşte, ca degradant", scrie Patapievici, în materialul respectiv.

De cealaltă parte, Mircea Badea i-a răspuns lui Patapievici, în emisiunea pe care o realizează la Antena 3, "În gura presei", din 2 septembrie, în care a citit din ediţiile ziarelor de a doua zi, respectiv ediţiile din 3 septembrie.

"Am spus pe post în emisiune şi am scris şi în Jurnalul Naţional un text care porneşte de la faptul că doamna Udrea a scris într-un document oficial despre domnul Ludovic «Organ». Deci nu Ludovic Orban, care e preşedintele comisiei care o anchetează, ci domnul Ludovic Organ. De aici, eu am pornit un exerciţiu de stil, apreciat de unii, inatacabil... inatacabil din niciun punct de vedere, pornind de la acest nume propriu «Organ», cu «o» mare. Niciodată nu l-am declinat. Eu nu am spus niciodată «organului» pentru că nu este vorba despre substantivul comun «organ» - un organ, două organe -, ci despre substantivul propriu «Organ», care denumeşte o persoană - domnul Ludovic Organ. Acum, că domnul Patapievici scrie «organ» cu «o» mic şi articulează sau declină cuvântul cu pricina, deja trimite totul într-un derizoriu total", a spus Mircea Badea, făcând referire la editorialul lui Patapievici, publicat în Evenimentul Zilei.

"Eu cred că domnul Patapievici era beat când s-a uitat la emisiune sau era prost. Sigur că beţia e o stare temporară de care poţi să scapi şi de care te poţi drege. Prostia, însă, nu se vindecă niciodată şi mi-e teamă că varianta a doua îl prinde cel mai bine pe domnul Patapievici", a mai spus Mircea Badea.

Mircea Badea a făcut acest "exerciţiu de stil", folosind numele propriu "Organ", după ce la sfârşitul lunii august, Elena Udrea, ministrul Turismului, a trimis o sesizare către Comisia parlamentară care anchetează activitatea instituţiei pe care o conduce, în care îl menţiona pe liberalul Ludovic Orban, în mod repetat, cu numele de Ludovic "Organ".

În ceea ce priveşte emisiunea "Sinteza zilei", din 3 septembrie, moderată de Mihai Gâdea, potrivit CNA, în timpul programului, pe ecran s-au afişat fragmente dintr-un text al lui Patapievici, publicat în revista "Plai cu boi", şi din cartea sa "Politice".

De asemenea, s-au prezentat imagini dintr-o emisiune de arhivă, "Sinteza zilei", în care Cristian Neagoe, angajat al ICR, a citit fragmente dintr-o creaţie proprie, în care erau folosite cuvinte vulgare.

"Domnul Horia Roman Patapievici conduce Institutul Cultural Român şi probabil că vă sunt cunoscute, din tot ce a făcut domnia sa, mai degabă scandalurile, e vorba de acea expoziţie de la New York, cu poneiul roz (...) mai e vorba de o altă expoziţie din Germania (...) a fost un întreg scandal, o expoziţie organizată, evident din bani de la buget (...) una dintre cele mai relevante picturi care îl înfăţişează pe Iisus Cristos, spânzurat şi în erecţie (...) Probabil că vă amintiţi de un alt scandal, tot al Institutului Cultural Român, cu acel tânăr Neagoe, diplomat şi reprezentant al Institutului Cultural Român la New York, care, prezent într-o emisiune de televiziune, a stupefiat prin limbajul extrem de vulgar (...)", a spus Mihai Gădea în emisiune.

De cealaltă parte, în plângerea transmisă CNA, Patapievici spune: "Ca şi anul trecut, realizatorul a afişat pe ecran fragmente din scrierile mele, scoase în aşa fel din contextul lor încât să creeze impresia că autorul lor nu ar fi un om normal, ci un duşman al României şi un obsedat sexual. Ca şi anul trecut, realizatorul a folosit aceste texte ignorând statutul lor literar, interpretându-le ca declaraţii notariale, în sensul de a avea valoare testimonială în privinţa convingerilor mele profunde şi definitive (...) În acest mod, publicul a fost grosolan manipulat, prin omiterea informaţiei care i-ar fi fost utilă pentru a înţelege acele texte în spiritul în care autorul lor le-a conceput".

Şeful ICR spune că "prejudiciul de imagine adus prin înscenarea realizată de realizatorul Gâdea este imens".

Pe de altă parte, în emisiunea "News Magazine", difuzată în 7 septembrie, de Antena 3, prezentatoarea emisiunii a spus: "În paginile acestei broşuri apare o reclamă pe o pagină întreagă la o marcă auto despre care directorul ICR - Horia Roman Patapievici povestea că l-a cadorisit acum ceva vreme cu o superbă maşină. Acum ştim că de obicei coincidenţele sunt improbabile în zona asta".

La rândul lui, Patapievici a spus în plângerea transmisă CNA că la postul Antena 3 s-a sugerat că în acest caz este vorba despre "corupţie".

"Era suficientă o minimă documentare (...) pentru a descoperi imediat că anume ziarul «Le Figaro» este responsabil de alegerea reclamei Volvo, iar acea pagină nu are nicio legătură cu ICR, din simplul motiv că este în afara contractului", transmite Patapievici, în sesizarea CNA.

Membrii CNA au discutat, în şedinţa de joi, sesizarea lui Patapievici

"Este vorba de o depăşire a limitelor jurnalismului", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA.

Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a precizat: "Plângerea vine de la Institutul Cultural Român, cu antetul, cu ştampila şi cu semnătura lui ca preşedinte. Dacă citeşti plângerea face referire la el ca om şi cetăţean. De ce nu ne scrie ca om şi cetăţean?".

El a fost contrazis de Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Gelu Trandafir, care au precizat că Patapievici face referire în plângere şi la activitatea ICR.

"Dacă spune că eşti obsedat sexual e rău?", s-a întrebat retoric Christian Mititelu.

De cealaltă parte, Cristina Bachmeier, reprezentanta trustului Intact la şedinţa CNA, a spus: "Domnul Patapievici a fost invitat la emisiuni şi a refuzat să vină". Ea a precizat că anul trecut postul Antena 3 i-a acordat dreptul la replică preşedintelui ICR, însă acesta a refuzat să se exprime.

Totuşi, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei, pentru "jignirile" pe care Mircea Badea i le-a adresat lui Patapievici.

"Am propus amendă în legătură cu afirmaţiile, cu jignirile pe care domnul Mircea Badea le-a făcut în legătură cu domnul Patapievici", a spus Onisei. El a precizat că propune acest cuantum al amenzii, pentru că postul Antena 3 a mai primit până în prezent opt sancţiuni de la CNA.

Propunerea lui Onisei a primit doar trei voturi favorabile din partea membrilor CNA, insuficient pentru a fi aplicată sancţiunea.

Grigore Zanc nu a fost de acord cu această sancţiune.

"A făcut nişte comentarii faţă de propriile afirmaţii ale lui Patapievici (...) Îi zice ca de la om la om", a fost de părere Grigore Zanc. "Cea mai gravă manifestare a lui Badea a fost acea adresare pe post «Eşti prost, eşti prost». Dincolo de asta sunt nişte comentarii", a atras atenţia Zanc. El a propus amendarea postului Antena 3 cu 5.000 de lei. Nici această propunere nu a întrunit numărul necesar de voturi.

În aceste condiţii, Christian Mititelu a propus amendarea televiziunii Antena 3 cu 12.500 de lei, dar nici această sancţiune nu a fost aplicată, pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Astfel, Ioan Onisei şi-a retras propunerea de sancţionare a Antenei 3 cu 20.000 de lei şi a propus amendarea televiziunii cu 10.000 de lei. În cele din urmă, propunerea sa a primit şase voturi, de la cei opt membri ai CNA prezenţi, fapt care permite aplicarea sancţiunii.

Amenda a fost acordată postului Antena 3 pentru încălcarea de către Mircea Badea a art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia:

"(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici