Antena 3, B1 şi Realitatea TV, atenţionate pentru cum au reflectat referendumul de la Roşia Montană

CNA a decis, marţi, să atenţioneze Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV, pentru modul în care au prezentat, în 9 şi 10 decembrie, informaţii despre referendumul local organizat, pe 9 decembrie, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba, privind proiectul minier de la Roşia Montană şi din Apuseni.

538 afișări
Imaginea articolului Antena 3, B1 şi Realitatea TV, atenţionate pentru cum au reflectat referendumul de la Roşia Montană

Antena 3, B1 şi Realitatea TV, atenţionate pentru cum au reflectat referendumul de la Roşia Montană (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, sesizările transmise de reprezentanţi ai Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior cu privire la emisiunile difuzate de posturile Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV în zilele de 09 şi 10 decembrie 2012, în care a fost reflectat referendumul din judeţul Alba.

Prezente la şedinţa CNA, Ştefania Simion şi Andreea Duminicioiu, reprezentantele Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior, au declarat că Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV au transmis informaţia despre referendum ca fiind validat, citând un sondaj CCSB, deşi acesta a fost invalidat. Ele au mai spus că ştirile respective încalcă Codul audiovizualului, în sensul că publicul a fost dezinformat.

Ştefania Simion a spus că la Antena 3 au fost difuzate mai multe mesaje, printre care şi mesajul "Referendumul a fost validat potrivit estimărilor CCSB".

"Considerăm că s-au încălcat regulile privind prezentarea unui sondaj de opinie. Nu este prezentat cine a comandat sondajul, eşantionul, marja maximă de eroare, metodologia, perioada. Considerăm că publicul a fost dezinformat", a mai spus Ştefania Simion.

La rândul său, Andreea Duminicioiu a spus că cele trei posturi de televiziune au încălcat articolul 3, alineatul 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicărilor comerciale audiovizuale, revine, în condiţiile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale".

Prezentă la şedinţa CNA, Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 3, a spus că sondajul CCSB, prezentat la Antena 3, a fost unul de tipul "exit poll". "Toate datele exit poll-ului au fost prezentate", a spus Bomboe.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus că posturile analizate au difuzat un exit poll şi a fost prezentată opţiunea alegătorilor, la ieşirea de la urne, la o anumită oră. "Nu este vorba de o ştire falsă, de o încercare de a manipula opinia publică. Asta a fost ştirea atunci. Important este dacă după ce s-au lămurit lucrurile posturile au prezentat situaţia. Important e ca lucrurile să fi fost corectate când s-a cunoscut realitatea obiectivă", a spus Popescu.

La rândul său, Florin Gabrea, membru al CNA, a spus că una din informaţiile prezentate la Antena 3, respectiv "74% au votat pentru redeschiderea mineritului", a fost falsă. "Mie mi se pare că indiferent dacă este exit poll sau nu, informaţia pe care am văzut-o cu 74% au votat pentru redeschiderea mineritului este o informaţie aruncată, falsă. Dacă redactorul nu a ştiut rezultatul final, trebuia să se abţină. După părerea mea este informaţie falsă mai mult decât evident", a spus Gabrea.

Pe de altă parte, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că legislaţia audiovizualului nu reglementează prezentarea exit poll-urilor. "Din păcate Codul nostru (Codul audiovizualului, n.r.) reglementează doar prezentarea sondajelor de opinie clasice şi nu avem un paragraf pentru un exit poll, care este cu totul şi cu totul altceva", a spus Lorand Turos, precizând că până la validarea referendumului nu există niciun fel de informaţii finale şi posturile nu puteau să nu evite difuzarea unor informaţii din exit poll. "Acest exit poll are o marjă de eroare, cum s-a dovedit şi acum, era greşit. Cred că e şi vina noastră pe undeva că nu am reglementat acest tip de opinie, dar radiodifuzorii au corectat. Eu cred că e suficient o scrisoare de atenţionare în acest caz şi pe viitor noi trebuie să ne gândim la reglementarea prezentării exit poll-ului faţă de sondajul de opinie", a spus Lorand Turos.

El a propus atenţionarea posturilor Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV în baza articolului 71 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "(1) Prezentarea sondajelor de opinie va fi însoţită în mod obligatoriu de următoarele informaţii: a) denumirea celor care au solicitat şi a celor care au realizat sondajul; b) perioada în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată; c) dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare".

Propunerea lui a fost aprobată cu opt voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi unu "împotrivă" (Valentin Jucan).

CNA a analizat sesizările privind reflectarea referendumului de la Roşia Montană după ce şapte persoane, între care Andreea Duminicioiu, purtând veste cu textul "Salvaţi Roşia Montană" şi legate cu lanţuri au protestat, pe 29 ianuarie, în faţa sediului CNA, reclamând faptul că membrii Consiliului nu au sancţionat Antena 3, B1 şi Realitatea TV, care ar fi dezinformat publicul privind referendumul de la Roşia Montană.

În 31 ianuarie, subiectul sesizărilor legate de reflectarea la TV a referendumului din decembrie privind exploatarea de la Roşia Montană a blocat discuţiile în CNA, după ce Narcisa Iorga, membru al CNA, l-a acuzat pe Christian Mititelu, un alt membru al Consiliului, de conflict de interese, întrucât s-a pronunţat public împotriva proiectului din Apuseni.

La şedinţa de marţi, Christian Mititelu nu a participat la şedinţa CNA, atunci când a fost discutat subiectul privind Roşia Montană. Nu a fost precizat oficial motivul pentru care Mititelu nu a participat la discuţii.

Referendumul local organizat, pe 9 decembrie 2012, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba, privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni a fost invalidat, în condiţiile în care la acesta au participat 43,20 % din cetăţenii cu drept de vot, faţă de 50 la sută plus unu, cât era nevoie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici