"Antichrist " de Lars von Trier, la Festivalul de la Iaşi - VIDEO

Filmele "Antichrist", de Lars Von Trier, şi "The Girl from Monaco", de Anne Fontaine, se numără printre peliculele ce vor rula în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), ce se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 3 octombrie, informează organizatorii.

64 afișări
Imaginea articolului "Antichrist " de Lars von Trier, la Festivalul de la Iaşi - VIDEO

"Antichrist " de Lars von Trier, la Festivalul de la Iaşi

"Antichrist", unul dintre cele mai controversate filme ale momentului, în regia lui Lars von Trier, a primit primul "anti-premiu" acordat în istoria Juriului Ecumenic al Festivalului de Film de la Cannes, dar şi premiul pentru cea mai bună actriţă, acordat lui Charlotte Gainsbourg.

Conceput de Lars von Trier ca o "terapie" pentru a ieşi dintr-o depresie severă şi inspirat din visurile şi obsesiile sale, "Antichrist" prezintă tristeţea unei mame care şi-a pierdut fiul şi care începe să înnebunească.

Soţul ei decide să încerce o terapie de şoc, ducând-o într-o cabană dintr-o zonă izolată în pădure, unde ea petrecuse o vară alături de fiul lor, în trecut.

În acel loc, natura din jur îi inspiră viziuni din ce în ce mai agasante, iar nevroza pune stăpânire pe femeie, conducând-o spre violenţe extreme.

Succesiunea de violenţe din scenele finale ale filmului, care prezintă nuditate, sex şi automutilare, în care actorii au fost filmaţi frontal, a şocat şi intrigat, dar a iscat şi păreri admirative în rândul criticilor de specialitate.

Prezentat în avanpremieră la IIFF, "The Headless Woman" este un lungmetraj regizat de o femeie considerată vârful de lance al noului val argentinian - Lucrecia Martel.

Filmul spune povestea unei femei care calcă cu maşina un câine şi declanşază un lanţ de evenimente nefericite.

Drama lui Martel a fost inclusă în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes, în 2008. Potrivit The New York Times, "The Headless Woman" este "un film genial, un puzzle nebunesc de enigmatic".

În Irak, soldaţii genişti americani trebuie să supravieţuiască într-un oraş în care orice localnic este un potenţial duşman şi orice obiect, o potenţială bombă.

Thriller-ul "The Hurt Locker", în regia lui Kathryn Bigelow, film nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2008 şi la Independent Spirit Award în 2009, cu Ralph Fiennes şi Guy Pearce, va rula la IIFF în avanpremieră naţională.

Tot la capitolul avanpremiere se înscrie şi Anne Fontaine, cu "The Girl from Monaco", film nominalizat la premiile César în 2009, cu Fabrice Luchini şi Stéphane Audran.

În festival va mai rula "Frozen River", în regia lui Courtney Hurt, povestea lui Ray Eddy care, cu două zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de lângă New York, se trezeşte abandonată de soţul ei într-o situaţie aparent fără ieşire: nu numai că acesta a plecat pentru totdeauna, dar a luat şi economiile familiei.

Cu un salariu minuscul, femeia nu se descurcă, aşa că-şi hrăneşte cei doi fii cu... popcorn. Când pleacă în căutarea soţului, Ray dă peste Lila, o amerindiană descurcăreaţă, care s-a specializat în aducerea în Statele Unite a emigranţilor ilegali.

Deşi cele două femei nu au încredere una în cealaltă, ele fac o improbabilă echipă şi pornesc într-o călătorie peste râul îngheţat St. Lawrence, o călătorie la capătul căreia nu se ştie ce vor găsi.

Filmul lui Hurt a fost nominalizat la premiile Oscar şi a primit marele premiu al juriului la Festivalul de Film Sundance în 2008.

Totodată, a fost distins cu două premii Independent Spirit. Pelicula este prezentă la IIFF în secţiunea avanpremiere.

Tot în avanpremieră va fi prezentat la Iaşi lungmetrajul "Cele ce plutesc", în regia lui Mircea Daneliuc.

Filmul spune povestea lui Avram care, aflat la muncă în Europa, observă că italienii plătesc bine câinii dresaţi, dorind să se simtă în siguranţă în faţa valurilor de emigranţi. Acesta se întoarce în România spre a pune pe picioare o canisă pentru câini de pază, cu gândul de a-i exporta apoi în Italia. Nimereşte, însă, în vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzaţi de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută şi aici, lângă Dunăre.

O altă avanpremieră este "Tanti", o dramă în regia lui Şerban Marinescu, cu Mircea Silaghi, Cecilia Bârbora şi Cosmina Păsărin.

Totodată, IIFF prezintă, în secţiunea dedicată proiecţiilor speciale, cele două filme despre Che Guevarra în regia lui Steven Soderbergh - "Che: Argentine" şi "Che: Guerrilla".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici