Anul trecut a fost unul bun pentru regizoare. Numărul acestora a atins un nivel record

Numărul regizoarelor de la Hollywood a crescut la un nivel record în 2019, 12 dintre filmele cu cele mai mari încasări realizate anul trecut, printre care "Frozen II", "Captain Marvel" şi "Hustlers", fiind semnate de femei, potrivit unor studii citate de Reuters.

220 afișări
Imaginea articolului Anul trecut a fost unul bun pentru regizoare. Numărul acestora a atins un nivel record

Anul trecut a fost unul bun pentru regizoare. Numărul acestora a atins un nivel record

Procentul femeilor care au semnat filme cu mari încasări anul trecut - 10,6% - este mai mult decât dublu comparativ cu 2018 şi este cel mai mare înregistrat în ultimul deceniu, potrivit unui studiu realizat de Annenberg Inclusion Initiative, o iniţiativă a Universităţii din California de Sud.

Femeile au reprezentat 20% din totalul regizorilor, producătorilor, editorilor şi directorilor de imagine care au semnat cele 100 de filme cu cele mai mari încasări de anul trecut, comparativ cu 16% în 2018, potrivit unui al doilea studiu, realizat de Centrul pentru studierea femeilor în televiziune şi film de la Universitatea de stat din San Diego.

"Aceasta este pentru prima dată când vedem o schimbare în practicile de angajare a regizoarelor în ultimii 13 ani", a spus Stacy L. Smith, autoarea studiului Anneberg.

Filmele "Fiicele doctorului March/ Little Women", de Greta Gerwig, "Booksmart - Examen de (i)maturitate/ Booksmart", de Olivia Wilde, "Regatul de gheaţă 2/ Frozen II", de Jennifer Lee şi Chris Buck, "Captain Marvel", de Anna Boden şi Ryan Fleck, şi "Hustlers: Striptease pe Wall Street/ Hustlers", de Lorene Scafaria, au ajutat din plin la creşterea procentelor.

Valul de acuzaţii legate de hărţuirea sexuală de la Hollywood s-a făcut simţit în media începând cu toamna anului 2017, iar campania care a urmat a militat pentru creşterea implicării femeilor la toate nivelurile industriei divertismentului.

Totuşi, o singură femeie - Kathryn Bigelow, pentru "Misiuni periculoase/ The Hurt Locker", în 2010 - a câştigat premiul Oscar pentru regie în istoria galei Academiei de film americane. Totodată, din 2008, doar patru regizoare au fost nominalizate la marile trofee de la Hollywood, respectiv Oscar, Globul de Aur, premiul Sindicatului regizorilor americani şi Critics Choice Award.

Anul acesta, nicio femeie nu a fost nominalizată la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, care va fi acordat duminică noapte.

Atât Smith, cât şi Martha Lauzen, autoarea studiului realizat la Universitatea din San Diego, spun că mai sunt multe lucruri de făcut în industrie pentru ca femeile să fie mai bine reprezentate.

Raportul este de patru bărbaţi la o femeie în rolurile cheie din producţia de film, spune Lauzen.

Începutul anului 2020 pare a fi bun pentru regizoare, patru dintre cele mai aşteptate superproducţii fiind semnate de femei - "Mulan", de Niki Caro, "Wonder Woman 1984", de Patty Jenkins, "Black Widow", de Cate Shortland, şi "Eternals", de Chloé Zhao.

Smith a lăudat compania Netflix, în condiţiile în care 20% dintre filmele de ficţiune americane prezentate în 2019 pe platforma de streaming au fost semnate de femei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici