Autorităţile iraniene avertizează presa străină că va fi făcută "şah mat" - VIDEO

Ministerul iranian de Externe a acuzat miercuri presa occidentală că este "purtătoarea de cuvânt" a "protestatarilor" şi a avertizat că aceşti "inamici" vor fi făcuţi "şah mat", potrivit unui comunicat citat de agenţia de presă Isna.

10 afișări
Imaginea articolului Autorităţile iraniene avertizează presa străină că va fi făcută "şah mat" - VIDEO

Autorităţile iraniene avertizează presa străină că va fi făcută "şah mat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest comunicat vine "ca reacţie la comentariile de ingerinţă ale anumitor oficiali şi ale presei occidentale", potrivit titlului acestuia. Autorităţile iraniene consideră în mod tradiţional că reprezentanţii presei străine ascultă ordinele pe care le primesc din partea ţărilor din care provin.

"Anumite ţări, într-o reacţie deplasată, pripită şi nepoliticoasă faţă de manifestaţiile ilegale, le-au susţinut în pofida principiilor şi regulilor democratice şi au devenit purtătorii de cuvânt ai protestatarilor, umbrind astfel imaginea luminoasă a Republicii islamice", se arată în comunicat.

Ţări occidentale, în special Franţa şi Marea Britanie, au pus la îndoială corectitudinea scrutinului de la 12 iunie, prin care preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost reales cu un scor zdrobitor. Acest rezultat a fost denunţat de adversarii săi şi a provocat manifestaţii de stradă.

Autorităţile "recomandă" acestor ţări şi presei occidentale "să îşi schimbe abordarea incorectă faţă de evenimentele iraniene deoarece jucătorii de şah le observă comportamentul şi la momentul potrivit, fără nicio îndoială, inamicii unităţii naţionale iraniene vor fi făcuţi şah mat".

Câteva sute de jurnalişti străini, dintre care numeroşi sunt occidentali, au primit vize de călătorie de zece zile pentru a acoperi alegerile prezidenţiale. Majoritatea au părăsit deja ţara sau vor fi constrânşi să facă acest lucru într-un interval scurt de timp. Numărul jurnaliştilor occidentali care locuiesc în Iran este mai mic de zece.

Presa iraniană a publicat fotografii de la mitingul organizat de opoziţie

Mai multe ziare iraniene au putut publica miercuri fotografii de la marşul susţinătorilor candidatului la preşedinţie Mir Hossein Moussavi, în timp ce presa străină nu a acoperit evenimentul.

Cotidianul Ettelaat, al cărui director este numit de ayatollahul Ali Khamenei, a publicat imagini atât de la mitingul susţinătorilor preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, dar şi de la marşul opoziţiei.

"Două manifestaţii - una la Vali Asr, cealaltă în faţa televiziunii publice", titrează Ettelaat, condus de Mahmoud Doaie, un apropiat al preşedintelui reformist Mohammad Khatami.

"Toate categoriile sociale, inclusiv vârstnici şi tineri au participat la marş", scrie ziarul iranian.

"Mulţimea a manifestat fără violenţă, afişând fotografii ale lui Khatami şi Moussavi, precum şi pancarte în care erau contestate rezultatele alegerilor", comentează Ettelaat, observând că protestatarii le-au oferit flori forţelor de ordine.

Şi cotidianul moderat Tehran Emrouz a publicat imagini de la ambele manifestaţii.

Potrivit martorilor, grupuri de manifestanţi s-au confruntat în cursul nopţii cu agenţi ai miliţiilor islamiste, numeroase vehicule şi pubele de gunoi fiind incendiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici