B1 TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru o ştire despre Ministerul Sănătăţii

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru ştirea cu titlul "Ministerul Sănătăţii fentează licitaţiile" difuzată pe 8 aprilie, care, potrivit membrilor Consiliului, a încălcat legislaţia audiovizualului.

366 afișări
Imaginea articolului B1 TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru o ştire despre Ministerul Sănătăţii

B1 TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru o ştire despre Ministerul Sănătăţii (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

În urma difuzării acestei ştiri, CNA a primit o sesizare de la ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit sesizării, în ştirea cu titlul "Ministerul Sănătăţii fentează licitaţiile" difuzată pe 8 aprilie, în jurul orei 12.00, B1 TV face următoarea afirmaţie: "Numai că ultimul paragraf al protocolului scoate la iveală adevărata miză a afacerii. S-a convenit între minister şi firmă că valoarea serviciilor de mentenanţă şi asistenţă tehnică lunară să fie cel mult egală cu valorile plătite în prezent de fiecare instituţie publică subordonată pentru servicii informatice similare. Practic, sub pretextul unui protocol prin care se acordă gratuit nişte licenţe pentru un soft contabil se încheie de fapt, fără licitaţie, un contract pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a acestuia".

În sesizarea semnată de Eugen Nicolăescu se precizează că, în protocolul semnat între Ministerul Sănătăţii şi societatea Adi Com Soft SRL, nu există o asemenea prevedere legată de încheierea unui contract de mentenanţă.

Eugen Nicolăescu mai spune că Ministerul Sănătăţii a trimis încă din 5 aprilie televiziunii B1 TV un comunicat referitor la protocolul semnat între Ministerul Sănătăţii şi SC Adi Com Soft SRL "care nu face referire la niciun contract de mentenanţă". Cu toate acestea, potrivit lui Nicolăescu, B1 TV nu a ţinut cont de precizările făcute de Ministerul Sănătăţii şi a continuat să transmită pe 8 aprilie "informaţii eronate, încălcând deontologia jurnalistică şi manipulând cu rea-credinţă opinia publică, denigrând astfel imaginea Ministerului Sănătăţii".

În şedinţa de marţi, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a fost de părere că prin respectiva ştire B1 TV a încălcat articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

El a propus aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei televiziunii B1 TV. Amenda a fost aplicată cu 6 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă".


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici