B1 TV, amendat de CNA pentru difuzarea exit poll-ului CSOP duminică, înainte de ora 21.00

CNA a decis, miercuri, să amendeze postul B1 TV cu 7.500 de lei, pentru că în emisiunea "Alege Naşul", difuzată duminică, a fost prezentat exit poll-ul CSOP înainte de ora 21.00, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului.

125 afișări
Imaginea articolului B1 TV, amendat de CNA pentru difuzarea exit poll-ului CSOP duminică, înainte de ora 21.00

B1 TV, amendat de CNA pentru difuzarea exit poll-ului CSOP duminică, înainte de ora 21.00 (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de miercuri modul în care postul B1 TV a reflectat campania electorală, duminică, în ziua alegerilor prezidenţiale pentru al doilea tur de scrutin.

Potrivit unei reclamaţii primite de CNA, postul B1 TV a transmis la ora 20.57, înainte de încheierea voturilor, în direct, discursul lui Traian Băsescu, candidatul PDL la Preşedinţie.

Potrivit CNA, postul de televiziune B1 TV a transmis, pe 6 decembrie, de la ora 19.13, emisiunea "Alege Naşul". Titlul afişat pe ecran a fost "Vor să fraudeze alegerile! Sunt atât de disperaţi, încât încalcă legea!". Radu Moraru şi invitatul său, Gabriel Gava, director CSOP, au discutat despre emisiunile difuzate de Antena 3 şi Realitatea TV în ziua alegerilor.

Totodată, în emisiune, Vasile Dâncu, directorul IRES, a spus, înainte de 21.00, că "Prognoza institutelor noastre este 50-50".

Moderatorul emisiunii, Radu Moraru, a spus: "(...) Asta înseamnă că oricare dintre cei doi poate câştiga, asta înseamnă că trebuie să aşteptăm numărătoarea voturilor, aşadar 50-50". Ulterior s-au transmis discursurile lui Traian Băsescu, de la sediul PD-L (253 secunde) şi Mircea Geoană, de la sediul PSD (80 de secunde).

Astfel, Gelu Trandafir a propus amendarea postului B1 TV cu 7.500 de lei pentru că a difuzat înainte de ora 21.00 exit poll-ul CSOP.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a spus că difuzarea discursului lui Traian Băsescu mai devreme de ora 21.00 "a creat o presiune". "Mesajul era de natură să influenţeze opinia publică", a spus Mititelu. El a propus amendarea postului B1 TV cu 10.000 de lei.

Ulterior, propunerea lui Gelu Trandafir - 7.500 de lei - a primit numărul suficient de voturi pentru a fi aplicată.

Totodată, postul B1 TV a fost sancţionat şi pentru că transmiterea exit poll-ului nu s-a făcut cu respectarea art. 19, alin. 1 din Legea 370/ 2004: "În perioada electorală, în cazul prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, acestea trebuie însoţite de următoarele informaţii:

  • a) denumirea instituţiei care a realizat sondajul;

  • b) data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată;

  • c) dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare;

  • d) cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici