B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

CNA a decis, marţi, să amendeze din nou cu 10.000 de lei postul B1 TV, pentru emisiunea "Naşul" difuzată în data de 10 septembrie, în care realizatorul Radu Moraru i-a adus acuzaţii jurnalistului Victor Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.

99 afișări
Imaginea articolului B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

Victor Ciutacu a sesizat, vineri, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la Radu Moraru, care, în emisiunea "Naşul" difuzată pe 10 septembrie la B1 TV, a continuat "execuţia" sa publică. În emisiune, prin telefon, a avut o intervenţie şi Bogdan Rădulescu, care, până anul trecut, a realizat emisiunea "Periscop" la Radio România Actualităţi.

Emisiunea în care Radu Moraru a vorbit din nou despre Victor Ciutacu şi afacerile pe care acesta le-a făcut când a lucrat cu "doi miniştri penali" a fost difuzată după ce, joi, CNA a decis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunile "Naşul" difuzate în 7 şi 8 septembrie, în care realizatorul tv i-a adus acuzaţii lui Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.

Radu Moraru a criticat amenda dată de CNA, spunând că membrii Consiliului ar trebui să o retragă "de urgenţă", precizând în mai multe rânduri că va prezenta probele în legătură cu afirmaţiile făcute la adresa lui Ciutacu.

Conform monitorizării CNA, pe 10.09.2009, începând cu ora 20.00, postul de televiziune B1 TV a transmis în direct emisiunea "Naşul", realizată şi prezentată de Radu Moraru. În prima parte a emisiunii, prezentatorul a făcut referire la sancţionarea postului de televiziune B1 TV pentru acuzaţiile aduse jurnalistului Victor Ciutacu, redactor-şef al Jurnalul Naţional, în emisiunile "Naşul" difuzate pe 7 şi 8 septembrie.

"Întreb încă o dată CNA-ul dacă e conştient că e un atac poliţienesc ce au făcut prin această amendă, pentru că nici măcar unul de la CNA n-a sunat să întrebe: «Domnul Moraru, ce probe aveţi?»", spunea Radu Moraru în emisiunea "Naşul".

"CNA-ul s-a mişcat cu o viteză extraordinară (...) Aici, însă, şi vă voi demonstra în această seară ce mare luptă s-a dat, aici practic cam toată lumea orchestrată de cineva din spate a încercat să-l protejeze pe piticul ăsta", a spus Radu Moraru în emisiunea sa, precizând că Victor Ciutacu este "un individ care reprezintă mai degrabă grobianismul, tot ce este mai murdar în presă, alături de gaşca aia a lui". "Ai supt nişte bani de la stat, ai lucrat trei ani cu Muşetescu, apoi cu Şereş (...) ai lucrat cu doi miniştri penali", a afirmat Moraru în emisiune.

Moraru a mai spus că nu a cerut arestarea lui Ciutacu, atunci când i-a precizat în emisiunea sa premierului Emil Boc că "nişte băieţi de ăştia" trebuie "arătaţi cu lanţuri". "Domnilor, n-am cerut arestarea lui Ciutacu. Cine e Ciutacu? În această seară vă voi demonta toată diversiunea creată tot de băieţi şi tot într-un mod securistic. Vă voi arăta cu probe, dar am lăsat două zile ca să cadă toţi în această capcană, inclusiv CNA-ul (...) Nu am cerut arestarea lui Victor Ciutacu. Eu dacă am cerut vreodată arestări au fost arestările unor găşti, unor granguri care au devalizat ţara, care poate că au fost miniştri corupţi, unii grei", a afirmat Radu Moraru.

El a spus că probele despre Ciutacu fac parte dintr-un serial numit "Securiştii din presă", pe care-l va prezenta în emisiunea sa, "crezând într-o Românie mai curată şi mai frumoasă", "în care nu se mai pot da ţepe atât de mari".

Înainte de a începe cea de-a treia parte a emisiunii, Radu Moraru a făcut din nou referire la sancţiunile CNA. "În legătură cu amenda, cu CNA-ul, vreau să demonstrăm o diversiune care a fost creată cu bună ştiinţă şi în care a căzut şi CNA-ul. CNA-ul, practic, demonstrează prin această decizie de a ne amenda că face un fel de poliţie politică, deci tot ceva asemănător cu reflexele securistoide de dinainte de '89, pentru că acest tânăr, Victor Ciutacu, ceruse probe", spunea Radu Moraru în emisiune.

"La un moment dat, când am văzut cum s-a opărit tânărul (Victor Ciutacu, n.r.) acesta, m-am uitat puţin în trecutul lui să văd... Băi, tu ai o perioadă pe care nu ai explicat-o românilor, ai supt nişte bani de la stat, ai lucrat trei ani cu Muşetescu, apoi ai lucrat cu Şereş. Asta nu am voie să spun, că ai lucrat cu doi miniştri penali", continuă Moraru.

În emisiunea "Naşul", Bogdan Rădulescu a precizat că în fosta sa emisiune "Periscop" a discutat despre "problema aşa-numitelor tonomate cu euro care se puneau în slujba mogulilor din presa românească". "Atunci am atacat şi cazul Ciutacu şi am reuşit, prin investigaţii proprii, să descopăr că domnia sa, deşi se pretinde un jurnalist care respectă codul deontologic, se pretinde un jurnalist obiectiv, este un jurnalist mercenar care se află în slujba unor grupuri de interese economice", a spus Rădulescu.

În urma emisiunii, vineri, Victor Ciutacu a transmis o sesizare la CNA, a treia, în legătură cu afirmaţiile făcute de Radu Moraru la adresa sa în diferite ediţii ale emisiunii "Naşul".

"Întrucât execuţia mea publică a continuat pe postul B1 TV, în ciuda amenzii pe care CNA a dat-o postului respectiv în cursul zilei de ieri (10 septembrie, nr.), revin cu o nouă sesizare. Deşi detest să abuzez de timpul şi de răbdarea membrilor Consiliului, sunt nevoit să mă adresez, din nou, dumneavoastră. Pentru că sunt adeptul ideii că doar instituţiile abilitate ale statului pot veghea la desfăşurarea decentă şi în limitele legalităţii a vieţii publice", scrie Victor Ciutacu în sesizarea adresată preşedintelui CNA, Răsvan Popescu.

Ciutacu precizează că, în timpul mandatului său de consilier "al ministrului Privatizării", nu a comis nicio faptă de care "să-i fie ruşine".

"În timpul mandatului meu de consilier al ministrului Privatizării, nu există nici o faptă pe care s-o fi comis şi de care să-mi fie ruşine astăzi. Nu am vândut Sidex şi Alro Slatina (pentru că nu am fost membru al comisiilor de privatizare), nu am vândut Petrom (pentru că altă instituţie, la care nu eram angajat, a semnat contractul de privatizare), nu am făcut afaceri cu nişte cetăţeni arabi pe care nu i-am văzut în viaţa mea (pentru că nu am fost implicat niciodată în vreo afacere, iar arhiva Registrului Comerţului stă mărturie) şi, nu în ultimul rând, nu reprezint nici un grup obscur de interese al Estului, cum am aflat aseară, cu uimire, din emisiunea «Naşul», realizată de Radu Moraru. Respectivele precizări au fost trimise şi difuzate (ca drept la replică) şi la Radio România Actualităţi acum mai bine de un an de zile, al cărui fost angajat, Bogdan Rădulescu, a simţit nevoia, aseară, să repete aceleaşi acuzaţii nefondate pentru care CNA a reacţionat şi la momentul respectiv", spune Victor Ciutacu.

"Aveau obligaţia (cei de la B1 TV, n.r.) să se ia şi punctul lui de vedere (al lui Victor Ciutacu, n.r.) şi, dacă erau refuzaţi, să anunţe acest lucru pe post", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Astfel, Christian Mititelu a propus dublarea amenzii date B1 TV în şedinţa din 10 septembrie, şi anume amendarea postului cu 20.000 de lei, în timp ce Ioan Onisei a propus sancţionarea cu 10.000 de lei a postului, Constantin Duţu aducând în discuţie ca CNA să ceară B1 TV să ofere drept la replică lui Victor Ciutacu.

Cristina Trepcea a precizat motivul pentru care s-a întârziat votarea amenzii: "Este trist, pentru că cearta dintre cei doi nu este reglementată de noi, pentru că nu ţine de legea audiovizualului".

CNA a amendat postul invocând articolul 71 din Codul Audiovizualului, conform căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate;", şi articolul 42, alineatele 1 şi 2 din Codul Audiovizualului: conform cărora "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine; 2) în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici