B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

CNA a decis, marţi, să amendeze din nou cu 10.000 de lei postul B1 TV, pentru emisiunea "Naşul" difuzată în data de 10 septembrie, în care realizatorul Radu Moraru i-a adus acuzaţii jurnalistului Victor Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.

78 afişări
Imaginea articolului B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

B1 TV, amendat din nou din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

Victor Ciutacu a sesizat, vineri, ConsiliulNaţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la Radu Moraru, care,în emisiunea "Naşul" difuzată pe 10 septembrie la B1 TV, acontinuat "execuţia" sa publică. În emisiune, prin telefon, a avuto intervenţie şi Bogdan Rădulescu, care, până anul trecut, arealizat emisiunea "Periscop" la Radio România Actualităţi.

Emisiunea în care Radu Moraru a vorbit din noudespre Victor Ciutacu şi afacerile pe care acesta le-a făcut când alucrat cu "doi miniştri penali" a fost difuzată după ce, joi, CNA adecis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunile "Naşul"difuzate în 7 şi 8 septembrie, în care realizatorul tv i-a adusacuzaţii lui Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.

Radu Moraru a criticat amenda dată de CNA, spunând că membriiConsiliului ar trebui să o retragă "de urgenţă", precizând în maimulte rânduri că va prezenta probele în legătură cu afirmaţiilefăcute la adresa lui Ciutacu.

Conform monitorizării CNA, pe 10.09.2009, începând cu ora 20.00,postul de televiziune B1 TV a transmis în direct emisiunea "Naşul",realizată şi prezentată de Radu Moraru. În prima parte a emisiunii,prezentatorul a făcut referire la sancţionarea postului deteleviziune B1 TV pentru acuzaţiile aduse jurnalistului VictorCiutacu, redactor-şef al Jurnalul Naţional, în emisiunile "Naşul"difuzate pe 7 şi 8 septembrie.

"Întreb încă o dată CNA-ul dacă e conştient că e un atacpoliţienesc ce au făcut prin această amendă, pentru că nici măcarunul de la CNA n-a sunat să întrebe: «Domnul Moraru, ce probeaveţi?»", spunea Radu Moraru în emisiunea "Naşul".

"CNA-ul s-a mişcat cu o viteză extraordinară (...) Aici, însă,şi vă voi demonstra în această seară ce mare luptă s-a dat, aicipractic cam toată lumea orchestrată de cineva din spate a încercatsă-l protejeze pe piticul ăsta", a spus Radu Moraru în emisiuneasa, precizând că Victor Ciutacu este "un individ care reprezintămai degrabă grobianismul, tot ce este mai murdar în presă, alăturide gaşca aia a lui". "Ai supt nişte bani de la stat, ai lucrat treiani cu Muşetescu, apoi cu Şereş (...) ai lucrat cu doi miniştripenali", a afirmat Moraru în emisiune.

Moraru a mai spus că nu a cerut arestarea luiCiutacu, atunci când i-a precizat în emisiunea sapremierului Emil Boc că "nişte băieţi de ăştia" trebuie "arătaţi culanţuri". "Domnilor, n-am cerut arestarea lui Ciutacu. Cine eCiutacu? În această seară vă voi demonta toată diversiunea creatătot de băieţi şi tot într-un mod securistic. Vă voi arăta cu probe,dar am lăsat două zile ca să cadă toţi în această capcană, inclusivCNA-ul (...) Nu am cerut arestarea lui Victor Ciutacu. Eu dacă amcerut vreodată arestări au fost arestările unor găşti, unorgranguri care au devalizat ţara, care poate că au fost miniştricorupţi, unii grei", a afirmat Radu Moraru.

El a spus că probele despre Ciutacu fac parte dintr-un serialnumit "Securiştii din presă", pe care-l va prezenta în emisiuneasa, "crezând într-o Românie mai curată şi mai frumoasă", "în carenu se mai pot da ţepe atât de mari".

Înainte de a începe cea de-a treia parte a emisiunii, RaduMoraru a făcut din nou referire la sancţiunile CNA. "În legătură cuamenda, cu CNA-ul, vreau să demonstrăm o diversiune care a fostcreată cu bună ştiinţă şi în care a căzut şi CNA-ul. CNA-ul,practic, demonstrează prin această decizie de a ne amenda că faceun fel de poliţie politică, deci tot ceva asemănător cu reflexelesecuristoide de dinainte de '89, pentru că acest tânăr, VictorCiutacu, ceruse probe", spunea Radu Moraru în emisiune.

"La un moment dat, când am văzut cum s-a opărit tânărul (VictorCiutacu, n.r.) acesta, m-am uitat puţin în trecutul lui să văd...Băi, tu ai o perioadă pe care nu ai explicat-o românilor, ai suptnişte bani de la stat, ai lucrat trei ani cu Muşetescu, apoi ailucrat cu Şereş. Asta nu am voie să spun, că ai lucrat cu doiminiştri penali", continuă Moraru.

În emisiunea "Naşul", Bogdan Rădulescu a precizat că în fosta saemisiune "Periscop" a discutat despre "problema aşa-numitelortonomate cu euro care se puneau în slujba mogulilor din presaromânească". "Atunci am atacat şi cazul Ciutacu şi am reuşit, prininvestigaţii proprii, să descopăr că domnia sa, deşi se pretinde unjurnalist care respectă codul deontologic, se pretinde un jurnalistobiectiv, este un jurnalist mercenar care se află în slujba unorgrupuri de interese economice", a spus Rădulescu.

În urma emisiunii, vineri, Victor Ciutacu a transmis osesizare la CNA, a treia, în legătură cu afirmaţiile făcute de RaduMoraru la adresa sa în diferite ediţii ale emisiunii"Naşul".

"Întrucât execuţia mea publică a continuat pe postul B1 TV, înciuda amenzii pe care CNA a dat-o postului respectiv în cursulzilei de ieri (10 septembrie, nr.), revin cu o nouă sesizare. Deşidetest să abuzez de timpul şi de răbdarea membrilor Consiliului,sunt nevoit să mă adresez, din nou, dumneavoastră. Pentru că suntadeptul ideii că doar instituţiile abilitate ale statului potveghea la desfăşurarea decentă şi în limitele legalităţii a vieţiipublice", scrie Victor Ciutacu în sesizarea adresată preşedinteluiCNA, Răsvan Popescu.

Ciutacu precizează că, în timpul mandatului său de consilier "alministrului Privatizării", nu a comis nicio faptă de care "să-i fieruşine".

"În timpul mandatului meu de consilier al ministruluiPrivatizării, nu există nici o faptă pe care s-o fi comis şi decare să-mi fie ruşine astăzi. Nu am vândut Sidex şi Alro Slatina(pentru că nu am fost membru al comisiilor de privatizare), nu amvândut Petrom (pentru că altă instituţie, la care nu eram angajat,a semnat contractul de privatizare), nu am făcut afaceri cu niştecetăţeni arabi pe care nu i-am văzut în viaţa mea (pentru că nu amfost implicat niciodată în vreo afacere, iar arhiva RegistruluiComerţului stă mărturie) şi, nu în ultimul rând, nu reprezint niciun grup obscur de interese al Estului, cum am aflat aseară, cuuimire, din emisiunea «Naşul», realizată de Radu Moraru.Respectivele precizări au fost trimise şi difuzate (ca drept lareplică) şi la Radio România Actualităţi acum mai bine de un an dezile, al cărui fost angajat, Bogdan Rădulescu, a simţit nevoia,aseară, să repete aceleaşi acuzaţii nefondate pentru care CNA areacţionat şi la momentul respectiv", spune Victor Ciutacu.

"Aveau obligaţia (cei de la B1 TV, n.r.) să se ia şi punctul luide vedere (al lui Victor Ciutacu, n.r.) şi, dacă erau refuzaţi, săanunţe acest lucru pe post", a declarat Răsvan Popescu,preşedintele CNA.

Astfel, Christian Mititelu a propus dublarea amenzii date B1 TVîn şedinţa din 10 septembrie, şi anume amendarea postului cu 20.000de lei, în timp ce Ioan Onisei a propus sancţionarea cu 10.000 delei a postului, Constantin Duţu aducând în discuţie ca CNA să cearăB1 TV să ofere drept la replică lui Victor Ciutacu.

Cristina Trepcea a precizat motivul pentru care s-a întârziatvotarea amenzii: "Este trist, pentru că cearta dintre cei doi nueste reglementată de noi, pentru că nu ţine de legeaaudiovizualului".

CNA a amendat postul invocând articolul 71 din CodulAudiovizualului, conform căruia "(1) În programele deştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, denatură politică, economică, socială şi culturală, trebuie sărespecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii,echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prinprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, înperioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b)asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniileprezentate;", şi articolul 42, alineatele 1 şi 2 din CodulAudiovizualului: conform cărora "1) Orice persoană are dreptul lapropria imagine; 2) în cazul în care în emisiunile audiovizuale seaduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegaleori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoaneleacuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul devedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuiesă respecte principiul audiatur et altera pars".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici