B1 TV, somat public de CNA pentru limbajul injurios folosit de Radu Banciu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să someze public televiziunea B1 TV pentru limbajul injurios folosit de Radu Banciu în ediţiile din 8 şi 28 noiembrie ale emisiunii "Lumea lui Banciu".

1558 afișări
Imaginea articolului B1 TV, somat public de CNA pentru limbajul injurios folosit de Radu Banciu

Radu Banciu

În urma difuzării emisiunii "Lumea lui Banciu" din 28 noiembrie, CNA a primit 50 de reclamaţii, între care şi o sesizare de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Potrivit CNA, B1 TV a transmis, pe 28 noiembrie, de la ora 23.00, emisiunea "Lumea lui Banciu", în direct, încadrată cu "AP" (acordul părinţilor), genul "pamflet", realizată şi prezentată de jurnalistul Radu Banciu. Emisiunea a fost difuzată în reluare în ziua următoare, de la ora 06.00.

În emisiune, Radu Banciu a comentat faptul că Mircea Badea ar fi prezentat în emisiunea sa "În gura presei" de la Antena 3 o ecografie a copilului său (în emisiunea respectivă a fost prezentată o ecografie trucată în care era prezentat un făt ţinând în mâini gantere, n.r.)

În acest context, Radu Banciu a folosit cuvinte precum "dobitoc", "bou" şi "handicapat" la adresa lui Mircea Badea.

În sesizarea transmisă CNA, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că declaraţiile lui Radu Banciu "au dus la crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare şi ofensatoare la adresa unui grup de persoane vulnerabil, respectiv persoane cu dezabilităţi, şi totodată la promovarea violenţei de limbaj".

"Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nu ia atitudine în conflictul celor doi moderatori, ci doreşte doar să sublinieze că în cazul acestui conflict se stigmatizează şi se promovează violenţa de limbaj raportat la grupurile persoanelor cu dizabilităţi", mai spusne CNCD.

De altfel, cele mai multe sesizări primite de CNA s-au referit la folosirea de către Radu Banciu a termenului "handicapat".

Pe de altă parte, CNA a analizat ediţia din 8 noiembrie a emisiunii "Lumea lui Banciu", care a fost difuzată în direct, fiind reluată a doua zi, de la ora 06.00.

Potrivit CNA, în această emisiune, Radu Banciu a comentat o declaraţie făcută de Marian Oprişan despre justiţia din România. În acest context, Banciu a folosit un limbaj considerat injurios de către membrii CNA.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis să aplice televiziunii B1 o somaţie publică, pentru încălcarea mai multor articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, între care şi articolul 34, alineatul 1, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine", articolul 40, alineatul 3 - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", şi articolul 18, litera a - "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat".

Somaţia publică a fost aplicată cu unanimitate de voturi (Laura Georgescu, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Totodată, Narcisa Iorga a cerut şi monitorizarea emisiunii "În gura presei", realizată de Mircea Badea la Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici