Bani insuficienţi pentru organizarea Festivalului UTE

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Tompa Gabor, a afirmat, joi, că instituţia are în cont mai puţin de jumătate din banii necesari organizării Festivalului Uniunii Teatrelor Europene şi mai are de primit peste 300.000 de euro de la Ministerul Culturii.

14 afișări
Imaginea articolului Bani insuficienţi pentru organizarea Festivalului UTE

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, regizorul Tompa Gabor (Imagine: Mediafax Foto)

Tompa Gabor a declarat că bugetul total al festivalului de la Cluj se ridică la 700.000 de euro, iar autorităţile locale au alocat 200.000 de euro pentru festival, dar principalul finanţator este Ministerul Culturii.

Tompa Gabor a spus că există promisiuni ferme de la minister, dar banii nu au ajuns încă în contul teatrului clujean.

"Festivalul UTE se apropie cu paşi mari, avem programul stabilit aproape în totalitate şi, cu toate acestea, nu avem încă în cont tot bugetul necesar pentru derularea festivalului. Banii necesari, care provin de la principalul finanţator, Ministerul Culturii, sunt tot în formă de promisiune. O promisiune asigurată verbal de multe ori şi sunt convins că aşa se va întâmpla, însă, în cazul acestui festival, este neliniştitor faptul că avem încheiate contracte cu teatrele din Europa şi nu avem banii în cont. Lipseşte aproape 50 la sută din buget, aproximativ 300-320.000 de euro", a precizat Tompa Gabor.

Conform sursei citate, Festivalul Uniunii Teatrelor Europene este unul din cele mai importante festivaluri din Europa, organizat în premieră în România.

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca a devenit membru al Uniunii Teatrelor Europene în aprilie 2008.

Festivalul UTE se va desfăşura între 2 noiembrie şi 18 decembrie, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Evenimentul va aduce în România spectacole de top ale celor mai prestigioase teatre din Europa.

Şapte spectacole străine vor fi jucate la Cluj-Napoca, iar printre invitaţi se află regizori celebri, între care Joseph Nadj, Robert Planchon sau Matthias Langhoff.

Printre teatrele participante se numără Teatro Garibaldi din Italia, Compania Rumpelpumpel din Franţa sau Teatro de la Abadia din Spania.

Teatrul Maghiar va juca mai multe producţii în festival, "Vinerea lungă", "Trei surori", "Unchiul Vania", "Woyzeck", "Richard al III-lea".

Festivalul va începe în 2 noiembrie, cu "Amedeu" de Eugene Ionesco, şi se va derula, cu producţii autohtone sau străine, până în 18 decembrie.

Preţul biletelor va fi în jur de 30 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici