BBC: Nu vom introduce taxe pentru ştirile online

BBC a anunţat, marţi, că nu intenţionează să introducă taxe pentru ştirile online, în condiţiile în care Rupert Murdoch a anunţat, recent, că vrea să ofere acces contra cost la conţinuturile online ale News Corporation, informează Media Guardian.

24 afișări
Imaginea articolului BBC: Nu vom introduce taxe pentru ştirile online

BBC: Nu vom introduce taxe pentru ştirile online

Michael Lyons, preşedintele BBC Trust, a declarat că radiodifuzorul britanic "nu are intenţia să dilueze misiunea BBC de a oferi acces universal la ştiri online gratuite".

El a făcut această declaraţie la prezentarea rezultatelor reviziei derulate de BBC Trust în legătură cu BBC Worldwide, divizia comercială a BBC.

Operaţiunile de ştiri online ale BBC au fost criticate, în august, de James Murdoch, preşedinte şi director executiv al News Corporation în Europa şi Asia, care a acuzat compania de o "strangulare" a pieţei şi de faptul că îşi împiedică rivalii să lanseze sau să îşi extindă propriile servicii online.

News International, subsidiară News Corporation, care deţine mai multe ziare britanice precum The Sun şi The Times, intenţionează să introducă taxe pentru conţinuturile sale jurnalistice online.

Lyons a declarat că BBC Trust "este conştient de temerile exterioare privind amploarea şi creşterea operaţiunilor online ale BBC" şi a adăugat că serviciul este unul "extrem de popular şi un instrument important pentru economie".

El a explicat că BBC Trust i-a cerut lui Thompson să analizeze modul în care corporaţia ar trebui să îşi deservească audienţa cu programe "noi şi proaspete" şi nu cu unele previzibile.

În plus, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul BBC, BBC Trust a stabilit o serie de schimbări în activitatea viitoare a BBC Worldwide, divizia comercială a BBC, introducând unele limitări, la finalul unei revizii de 18 luni a mandatului, strategiei şi managementului diviziei.

Schimbările implică încetarea fuziunilor şi achiziţiilor, fără a lua în considerare circumstanţele excepţionale, acordarea unei mai mari atenţii păstrării valorii proprietăţii intelectuale pentru conţinuturile BBC, renunţarea la orice activităţi care nu au legătură cu brandul BBC, renunţarea la acţiunile în cadrul canalelor internaţionale care nu se află sub brandul BBC, atunci când acest lucru este justificat din punct de vedere comercial, şi o transparenţă mai mare în stabilirea structurii costurilor.

BBC Trust a mai recomandat să nu se mai încheie afaceri comerciale de amploarea şi natura achiziţiei Lonely Planet.

"BBC Worldwide este o afacere de succes care aduce atât beneficii financiare importante pentru contribuabili, cât şi un impuls economiei. Însă atât BBC Trust, cât şi managementul au fost de acord că limitele activităţii BBC Worldwide trebuie să fie mai clare", a declarat Michael Lyons. "Operaţiunile noastre comerciale nu sunt independente de misiunea publică a BBC. Ele trebuie să servească interesului public, să interacţioneze cu grijă cu pieţele globale pentru «a aduce Marea Britanie în lume şi lumea în Marea Britanie», protejând şi promovând totodată brandul şi reputaţia BBC", a adăugat el.

"Suntem mulţumiţi că aceste schimbări pot oferi claritatea necesară şi pot ajuta la o mai bună aliniere cu misiunea publică a BBC, fără a împiedica BBC Worldwide să acţioneze ca entitate profitabilă", a adăugat el.

BBC Trust a iniţiat o revizie a activităţilor BBC Worldwide în iulie 2008 şi a publicat un raport interimar în martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici