BIEFF 2013 aduce la Bucureşti cele mai neconvenţionale filme din selecţia IDFA Amsterdam

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) aduce, între 11 şi 15 decembrie, pe ecranele din Capitală cele mai neconvenţionale filme din selecţia Festivalului Internaţional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), supranumit şi "Cannes-ul documentarului", informează un comunicat.

161 afișări
Imaginea articolului BIEFF 2013 aduce la Bucureşti cele mai neconvenţionale filme din selecţia IDFA Amsterdam

BIEFF 2013 aduce la Bucureşti cele mai neconvenţionale filme din selecţia IDFA Amsterdam (Imagine: Andreea Balaurea / Mediafax Foto)

Aflat la cel de-al patrulea an de colaborare cu industria de film olandeză, BIEFF a creat un canal permanent de comunicare între cinema-ul românesc şi promotorii de film din Ţările de Jos. Datorită deschiderii către experiment şi graţie sprijinului naţional acordat acestui tip de cinema - de la finanţare şi producţie până la distribuţie, promovare în festivaluri şi formarea publicului -, Ţările de Jos reprezintă unul dintre liderii internaţionali în domeniul filmului experimental şi al artei vizuale. În acest context, colaborarea cu Ţările de Jos este un element esenţial pentru misiunea educaţională a BIEFF şi pentru susţinerea experimentaliştilor români.

IDFA proiectează anual peste 300 de documentare. David Maysles, Raymond Depardon, Werner Herzog, Ulrich Seidl sunt doar câţiva dintre regizorii ale căror filme documentare au fost proiectate în premieră mondială la Amsterdam. IDFA prezintă în cadrul BIEFF secţiunea sa destinată documentarului experimental, Paradocs, care expune o abordare estetică a documentarului aflată la graniţa dintre film şi artă vizuală şi îi prezintă pe autorii care explorează noi mijloace artistice prin care să redea cât mai fidel complexitatea realului.

Programul IDFA Paradocs, prezentat cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, propune câteva dintre cele mai incitante experimente din ultimii doi ani.

La graniţa dintre documentar şi ficţiune, "A story for the modlins" - preferatul publicului şi câştigătorul marelui premiu la Clermont-Ferrand - spune excentrica şi emoţionanta poveste a lui Elmer Modlin. Viaţa lui creativă plină de frustrări, redusă la o mulţime de fotografii, scrisori şi casete video lăsate la gunoi, cade în mâinile regizorului S. Oksman, care îi reconstituie povestea. De o debordantă creativitate în utilizarea found-footage-ului, filmul surprinde viaţa ca pe un amestec de şansă, pasiune şi muncă, în proporţii necunoscute, ridicând inevitabil întrebări despre destin şi liber-arbitru.

Parte dintr-un proiect cross-media mai amplu aflat încă în plină desfăşurare, "Empire. Migrants" investighează, printr-un ecran triptic, o perioadă controversată a istoriei - colonialismul şi comerţul cu sclavi - care continuă să influenţeze în prezent vieţile unor comunităţi din Ghana, Surinam şi Brazilia. Un eseu vizual nuanţat despre relaţia dintre etnicitate, dezrădăcinare şi relocare, care aduce laolaltă perspective contradictorii despre efectele colonialismului olandez. Bucurându-se de atenţia unor reviste precum Variety şi VICE, filmul este un mix provocator de documentar, artă vizuală şi jurnalism.

"Crescând în sânul Bisericii Reformate, un mediu rigid cu o idee foarte clar definită - inflexibilă - asupra vieţii şi a felului în care trebuie trăită, artistul vizual olandez Henk Otte pare să încerce, în neliniştitorul «Order of service», să exorcizeze urmele acestui trecut. Prezentat în premieră la IDFA Paradocs, filmul este o compilaţie split-screen a nouă ceremonii religioase diferite, proiectate simultan. Acest colaj de o sincronicitate hipnotică devine o stranie coregrafie automatizată, gesturile, intonaţia preoţilor se repetă cu precizie mecanică. Chiar dacă îşi pierde sensul imediat, ritualul are un puternic efect subconştient, transmiţând o viscerală senzaţie de rigiditate şi mortificare", a spus Diana Mereoiu, BIEFF 2013.

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 - 15 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici