Bilanţul discuţiilor dintre Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ministrul Culturii: Nu semnez contractul domnului Niţulescu până la clarificări

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, s-a deplasat, joi, alături de Secretarul de Stat Oana Bogdan, la sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român pentru a se întâlni cu angajaţii muzeului, împărţiţi în două tabere: susţinătorii lui Virgil Niţulescu, directorul interimar al muzeului şi contestatarii acestuia.

402 afișări
Imaginea articolului Bilanţul discuţiilor dintre Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ministrul Culturii: Nu semnez contractul domnului Niţulescu până la clarificări

Bilanţ discuţii Muzeul Naţional al Ţăranului Român -Ministrul Culturii: Nu semnez contractul domnului Niţulescu până la clarificări (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Joi a avut loc întâlnirea dintre Ministrul Culturii Corina Şuteu, însoţită de secretarul de stat, Oana Bogdan, la sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român pentru a discuta cu specialiştii muzeului.

Cercetătorul din cadul MNŢR Liliana Passima a sintetizat într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, principalele subiecte şi teme ale discuţiei Ministrului Corina Şuteu cu angajaţii MNŢR care îl contestă pe actualul interimar, Virgil Niţulescu, şi cu cei care îl susţin.

Astfel, Liliana Passima a declarat: „Primul punct câştigat a fost că după discuţii, doamna Şuteu a hotărât că ne va aduce comisia de control a Ministerului şi cele semnalate vor fi judecate prin cele două memorii.”

Pe de altă parte, Passima a exprimat că una dintre observalţiile Ministrului Culturii a fost lipsa dialogului între cercetătorii şi specialiştii Muzeului şi managerul interimar al instituţiei, Virgil Niţulescu: „Nu este dialog între specialiştii muzeului şi MNŢR. Ministerul Culturii a descoperit puncte de vulnerabilităţi prin contractul de colaborare al soţiei domnului Virgil Niţulescu (angajarea cu contract de colaborare a soţiei lui Virgil Niţulescu-n.r.) . Comisia de control va trebui să revizuiască punctele semnalate de noi.”, a mai precizat pentru MEDIAFAX Liliana Passima.

„Deciziile luate în consiliul de conducere al MNŢR nu au fost respectate şi fractura între specialişti, organele de conducere şi domnul Niţulescu este evidentă”, a mai declarat cercetătoarea.

În plus, Passima a luat notă şi de constatarea secretarului de stat Oana Bogdan care a remarcat „lipsa unui proiect de management ce ar trebui să fie firul roşu al ativităţii manageriale. Se vor porni cercetări, se vor vedea punctele vulnerabile: organizarea de proiecte expoziţionale externe fără consultarea prealabilă a specialiştilor sau împotriva avizului negativ al acestora, deturnând misiunea şi discursul specifice Muzeului..”

De asemenea, Liliana Passima a confirmat pentru MEDIAFAX că „Ministrul Culturii Corina Şuteu va numi o comisie pentru a investiga gravele disfuncţionalităţi în managementul MTR şi nu va semna ordinul de numire a lui Virgil Niţulescu până când comisia nu se va pronunţa.”

Mai mult, Corina Şuteu a declarat la întâlnirea cu angajaţii muzeului: „Intenţionez să nu semnez un contract al domnului Virgil Niţulescu până când această situaţie nu este clarificată. (...) De altfel, concursul nu este încă finalizat, există şi o contestaţie. Trebuie să dăm răspuns la această contestaţie, dar lucrurile astea se vor derula în următoarele săptămâni. Va fi foarte rapid”. 

Cercetătoarea Liliana Passima a declarat că Ministerul speră soluţionarea acestor disfuncţionalităţi şi probleme la nivelul MNŢR până la sfârştitul lunii august, adică într-un interval de două-trei săptămâni.

În privinţa susţinătorilor lui Virgil Niţulescu, Passima a exprimat că la discuţiile cu Ministrul Corina Şuteu a existat o persoană din cadrul MNŢR care şi-a exprimat o părere pro-Virgil Niţulescu: Simina Hobinciu, care a remarcat faptul că târgurile săptămânale organizate de Muzeu existau din timpul mandatului lui Vintilă Mihăilescu, deşi nu aveau aceeaşi regularitate.

Potrivit Lilianei Passima, există promisiunea unei comisii de control a ministerului Culturii care să soluţioneze punctele cerute de specialişti.

Corpul de Control al premierului a demarat, miercuri, o acţiune la Ministerul Culturii pentru a verifica modalitatea de desfăşurare şi condiţiile de organizare a concursului privind postul de director general al Muzeului Ţăranului Român, mai exact de ce s-a anulat primul concurs.

Demersul vine după ce o serie de personalităţi ale culturii româneşti, precum scriitorii Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, profesorul Theodor Paleologu şi alte nume importante de jurnalişti, cercetători şi angajaţi ai MNŢR, i-au adresat o scrisoare deschisă lui Dacian Ciloş în care atrag atenţia asupra situaţiei muzeului.

După ce mandatul directorului MNŢR Virgil Niţulescu a expirat la finele lunii mai, a fost organizat un examen de ocupare a poziţiei manageriale. Deşi examenul a fost câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, Ministrul Culturii, Corina Şuteu a anunţat refacerea demersurilor de ocupare a poziţiei manageriale, Virgil Niţulescu fiind manager interimar al instituţiei, până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului.

În urma unei contestaţii a lui Virgil Niţulescu, concursul a fost refăcut întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei de evaluare, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege (acesta fiind considerat evaluator inadecvat, fără experienţă în zona muzeală.) La cel de-al doilea concurs de proiecte de management pentru MNŢR fuseseră admişi trei candidaţi: Vintilă Mihăilescu, antropolog, Virgil Niţulescu, directorul interimar al MNŢR şi cercetătorul Liliana Passima.

După prima etapă a concursului, candidatul M.N.Ţ.R. 1 a obţinut nota 7,85, iar cel de-al doilea candidat, M.N.Ţ.R. 2, a primit nota 8,21. La cea de-a doua etapă a concursului, interviul, primul candidat a fost notat cu 7,90, în timp ce al doilea candidat a primit nota 8,60.

Pe 26 iulie, Ministerul Culturii a anunţat rezultatele concursului de proiecte de management organizat pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Astfel, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cea mai mare medie cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 7. Potrivit site-ului Ministerului Culturii, rezultatele concursului au fost următoarele: în urma celor două etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.Ţ.R. 1) şi 8,40 (M.N.Ţ.R. 2).

Potrivit rezultatului celui de-al doilea concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), actualul director interimar Virgil Niţulescu, a fost dat câştigătorul concursului.

Rezultatul a produs reacţii în lumea culturii româneşti, aproximativ 100 de personalităţi precum scriitori, artişti, jurnalişti, etnologi, cercetători, antropologi, ahitecţi, profesori universitari, fotografi şi regizori, dar şi angajaţi Muzeului Naţional Ţăranului Român (MNŢR), adresând pe 1 august o scrisoare deschisă Prim-ministrului Dacian Cioloş în care au atras atenţia asupra "managementului ilegal" al instituţiei.

Pe de altă parte, ca sprijin al scrisorii deschise adresate premierului Dacian Cioloş pe tema conducerii MNŢR, semnată de personalităţi ale culturii româneşti, o serie de specialişti ai Muzeului Ţăranului Român au remis un comunicat de presă care reia o parte din acuzele anterioare privind managementul defectuos al directorului Virgil Niţulescu.

Aceştia îi impută directorului interimar al MNŢR Virgil Niţulescu lipsa de transparenţă în cheltuirea bugetului muzeului, angajarea cu contract de colaborare a soţiei lui Virgil Niţulescu, însuşirea premiului acordat Muzeului la Gala Premiilor Radio România Cultural 2015 în valoare de 1500 lei, organizarea de târguri săptămânale care prin structura de bazar / talcioc / bâlci sunt total inadecvate unei instituţii muzeale de anvergură naţională, târgurile nu respectă normele ISU şi normele de protecţie a patrimoniului, întreţinând foc deschis (pentru grătar) lângă biserica de lemn, monument istoric de sec. XVIII, editarea unor publicaţii externe cu bugete supradimensionate faţă de bugetele publicaţiilor interne, alterarea tipului de comunicare şi identitatea vizuală specifice Muzeului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici