FOCUS: De la Muzeul Instalatorului la aventuri nocturne prin Bucureşti - GALERIE FOTO

Lume, lume! Dacă n-ai vizitat niciodată legendarul oraş Petroşani, ei bine, ar cam fi timpul să te gândeşti să o faci. În Petroşani s-a deschis zilele astea cel mai nonconformist muzeu din România: Muzeul Instalatorului.

634 afișări
Imaginea articolului FOCUS: De la Muzeul Instalatorului la aventuri nocturne prin Bucureşti - GALERIE FOTO

REPORTAJ: De la Muzeul Instalatorului la aventuri nocturne prin Bucureşti (Imagine: Facebook)

Vezi GALERIA FOTO de mai jos

Evenimente selectate de Alina Pavelescu, istoric:

Lume, lume! Dacă n-ai vizitat niciodată legendarul oraş Petroşani, ei bine, ar cam fi timpul să te gândeşti să o faci. Nu pentru că bronzul de cărbune rezistă, orice s-ar spune, mai bine decât cel de Sunny Beach, ci pentru că în Petroşani s-a deschis zilele astea cel mai nonconformist muzeu din România: Muzeul Instalatorului. Muzeul – care nu-şi revendică nicio legătură cu muşchii bine lucraţi ai instalatorului polonez, nici măcar cu mai puţin dotatul, dar la fel de faimosul Dorel local, ci exclusiv cu creativitatea minţii omeneşti – este opera artistului Ion Barbu, omul care, mai înainte de Petroşani, a introdus oraşul Petrila pe harta selectă a memoriei culturale. Aşa că, daca te rişti spre Petroşani, merită să dai o raită şi pe la Petrila, ca să vizitezi, spre exemplu, casa memorială I.D. Sîrbu. Sau, de ce nu?, Muzeul Mamei.

Până una-alta, Muzeul Instalatorului se prezintă în mod original ca fiind singurul muzeu din ţară deschis în ziua de luni, atunci când celelalte muzee sunt închise. Şi, fiindcă municipalitatea din Petroşani nu a găsit deocamdată – ce-i drept, dacă găsea, ar fi fost nepermis de frumos – nicio soluţie pentru a-l administra, exhală şi ceva din parfumul indolenţei noastre naţionale: e unul dintre multele muzee autohtone la care trebuie să ceri cheia pentru a putea intra. De unde? Nu ştiu, dar sper că de la vreo vecină, căci primăriile, în genere, sunt populate cu oameni veşnic ocupaţi în altă parte decât la serviciu.

Detalii despre ce puteţi vedea în Muzeul Instalatorului, ca să fiţi siguri că merită osteneala de a umbla după chei, aflaţi de pe pagina sa de Facebook:

Şi din discuţiile de la om la om, căci faima se duce repede. E încă vară şi încă vacanţă, aşa că mi-am propus să vă invit doar la activităţi culturale dintre cele dinamice şi plăcute. Iată, de pildă, Nocturna Muzeală de la Muzeul Naţional de Artă al României. Începe pe 29 iulie, ora 19 şi se întinde până a doua zi la ora 22. Nu doar la sediul central de pe Calea Victoriei, ci şi la Muzeul Colecţiilor de Artă, muzeele Zambaccian şi Theodor Pallady. Ce poate fi mai romantic decât să vizitezi în nocturnă o expoziţie gen „Oglinzile Orientului” meditând, de mână cu iubitul/iubita, la soarta incertă a atâtor frumuseţi rubiconde?

Sau poate că sunteţi deja la munte, la Sinaia, în căutare de distracţii şi daţi târcoale fantomelor Peleşului.

La Muzeul Naţional de Istorie al României , se poate vizita gratuit, într-un tur al „porţilor deschise” faimoasele reconstituiri 3D din expoziţia „România-civilizaţii suprapuse”. Nu uitaţi să luaţi de-acasă câteva dopuri de PET, căci asociaţia organizatoare, Cultura Verde, încurajează colectarea lor la faţa locului, întru susţinerea sănătăţii mediului natural.

Iar sâmbătă, 30 iulie, pe înserat, adică de pe la 20.30, geograful Andrei Ionel Bergheş ne îmbie la o aventură nocturnă prin Bucureşti. „Pe dealurile Bucureştiului”, ediţia a 9-a, începe în Piaţa Sfântul Anton, la intrarea în Hanul lui Manuc şi ne va purta pe traseul pietonal: Piaţa Unirii – Dealul Mitropoliei – scara de la turnul clopotniţei – Str. Ienăchiţă Văcărescu – Str. Principatele Unite – Str. 11 Iunie – Str. Xenofon – Aleea Suter – Str. Cotescu – Str. Constantin Istrati – Parcul Carol – Str. Candiano Popescu – Căminul Măturătorilor – Castelul Ţepeş – Mausoleu – Arenele Romane – Gara Filaret. Nu mai puţin de 5 kilometri de istorie.

Ar fi chiar păcat să nu ne bucurăm de vară, de vacanţă, de vraja nopţilor bucureştene şi, mai presus de toate, de irezistibila forţă a minţii omeneşti, căreia nici măcar municipalitatea din Petroşani nu-i poate sta în cale. Pe săptămâna viitoare!

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici