Bob Dylan a trimis un discurs înregistrat de primire a Nobelului, pentru a-şi putea primi premiul de 900.000 de euro

Cântăreţul Bob Dylan a transmis, la începutul acestei săptămâni, discursul de primire a premiului Nobel pentru literatură, înregistrat, un act formal necesar pentru a beneficia de suma de 819.000 de euro care reprezintă valoarea în bani a distincţiei.

751 afișări
Imaginea articolului Bob Dylan a trimis un discurs înregistrat de primire a Nobelului, pentru a-şi putea primi premiul de 900.000 de euro

Bob Dylan a trimis un discurs înregistrat de primire a Nobel-ului,pentru a putea lua premiul în bani

Discursul tratează legătura dintre poezie şi cântec şi invocă o sumă de personaje, de la Homer la Moby Dick. Dylan a avut la dispoziţie şase luni pentru a-şi transmite discursul, în care se declară influenţat de Cervantes, Herman Melville, Shakespeare, dar şi de Buddy Holly, unul dintre pionierii rock and roll.

Dylan a menţionat în discursul său trei cărţi capitale care l-au influenţat - Moby Dick de Herman Melville Odiseea lui homer şi cartea lui Erich Maria Remarque „Nimic nou pe frontul de Vest”.

Discursul său este disponibil pe site-ul Nobel, la link-ul acesta.

Bob Dylan şi-a primit diploma şi medalia Nobel la începutul lunii aprilie, între două concerte. Ceremonia a fost intimă, încât s-a aflat despre ea că a avut loc de la unul dintre membrii Academiei, Horace Engdahl care, întrebat o televiziune suedeză dacă Dylan şi-a ridicat distincţia, a răspuns monosilabic: "Da".

Ceremonia de decernare a avut loc la 10 decembrie 2016, în absenţa lui Dylan, reprezentat de cântăreaţa Patti Smith.

Bob Dylan este unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, un simbol al inovaţiei în muzică şi cultură, primul artist care a îmbinat muzica pop cu ambiţiile intelectuale. Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941 în Duluth, Minnesota.

A fost influenţat şi de autorii timpurii ai Generaţiei Beat, dar şi de poeţii modernişti americani. L-a întâlnit pe producătorul muzical John Hammond şi a semnat contractul pentru albumul său de debut, cu titlul "Bob Dylan" (1962). În anii ce au urmat a înregistrat mai multe albume care au avut un impact fulminant asupra muzicii comerciale: Bringing It All Back Home and Highway 61, remasterizat în 1965, "Blonde On Blonde" în 1966 şi "Blood On The Tracks" în 1975. A fost un muzician prolific şi în următoarele decade, când a scos "Oh Mercy" (1989), "Time Out Of Mind" (1997) sau "Modern Times" (2006).

Dylan a înregistrat un număr mare de albume în jurul unor teme precum condiţiile sociale ale oamenilor, religia, politica şi dragostea. A câştigat 11 premii Grammy, un Oscar şi un Glob de Aur. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 2000 a primit Polar Music Prize, iar în 2012 preşedintele american Barack Obama i-a decernat Medal of Freedom.

Revista Rolling Stone l-a clasat pe Bob Dylan pe locul al doilea în topul celor mai mari 100 de artişti realizat în anul 2011 şi pe locul al şaptelea în clasamentul celor 100 cei mai importanţi muzicieni alcătuit în 2008.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici