Bugetul Festivalului Naţional de Teatru este de 947.777 de euro

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura în perioada 24 octombrie - 2 noiembrie, în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 947.777 de euro.

193 afișări
Imaginea articolului Bugetul Festivalului Naţional de Teatru este de 947.777 de euro

Bugetul Festivalului Naţional de Teatru este de 947.777 de euro

La conferinţa de presă, care s-a desfăşurat în Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), au participat Ion Caramitru, directorul TNB, Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru, şi Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT.

"Bucuria mea este că, din aproape în aproape, acest festival începe să-şi facă loc - un loc privilegiat aş putea să zic - în agenda culturală a Bucureştiului şi nu numai (...) Bucuria mea este că putem găzdui cea mai mare parte a festivalului în Teatrul Naţional, în această clădire, care, la mijlocul lui noiembrie, îşi va recăpăta şi Sala Mare, şi sala în aer liber de pe acoperiş, şi Lăptăria lui Enache, şi posibilitatea de a ne plimba pe pălăria lui Caragiale, văzând Bucureştiul de sus", a declarat Ion Caramitru, la conferinţa de presă.

De asemenea, acesta a amintit de următorul eveniment pe care vor să îl organizeze după încheierea lucrărilor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

"Următorul mare eveniment pe care vrem să-l folosim, pentru a proiecta această realizare esenţială - aş zice în cultura noastră, de reconstruire a Teatrului Naţional - şi în lume, în septembrie anul viitor, vom găzdui primul festival NETA - New European Theatre Action, care este o structură europeană, majoritar balcanică, din care Teatrul Naţional face parte şi a cărui prim-preşedinte am fost pentru doi ani - cât este mandatul preşedintelui acestei reţele. Acest festival va avea loc sub un singur acoperiş - Teatrul Naţional va avea toate sălile la dispoziţie, toate posibilităţile de scenografie. Nu există, cred, niciun fel de variantă care să nu poate fi găzduită în sălile noastre, săli de repetiţie, de expoziţie, restaurant, cafenea şi spaţiu liber de dimineaţă până seară în acest edificiu", a mai spus directorul TNB.

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru, a prezentat evenimentul "în cifre".

"În acest an, vom avea 46 de spectacole, susţinem 83 de reprezentanţii. Din aceste spectacole, sunt 26 din Bucureşti şi 17 din ţară. Avem un spectacol invitat din străinătate. În cadrul secţiunii Maeştrii avem 13 spectacole. Vom realiza pentru prima dată în istoria Festivalului Naţional de Teatru o producţie a Festivalului Naţional de Teatru şi aici este vorba despre spectacolul «West Side Story». Împreună cu dumneavoastră vom vernisa trei expoziţii (...), vom participa la şase conferinţe (...), vom avea 20 de lansări de carte, opt spectacole de teatru radiofonic, patru spectacole de teatru de televiziune. Sunt 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din Festivalul Naţional de Teatru, din care 12 spaţii noi", a declarat Aura Corbeanu.

De asemenea, aceasta a precizat că bugetul festivalului este de 947.777 de euro, iar FNT este susţinut financiar de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, prin centrul ArCuB, de Institutul Cultural Român, dar şi de alţi finanţatori şi sponsori.

Pentru prima dată în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune să organizeze, la sediul Galeriilor Artmark din Bucureşti, o licitaţie cu diferite opere de artă, obiecte personale şi artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului UNITER - Campania Naţională "Artiştii pentru artişti".

Totodată, la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, directorul artistic al festivalului, Marina Constantinescu, propune - pe lângă spectacolele care vor fi prezentate în selecţia oficială - o secţiune specială de reprezentaţii ale unor evenimente teatrale care prezintă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului românesc. Este vorba despre secţiunea Maeştri, unde sunt încadrate spectacolele "D'ale noastre", "Vorbe, vorbe, vorbe...", "Lecţia", "Ivanov", "Căsătoria", "Gaiţele", "Şefele", "Revizorul", "Aniversarea", "Vocea umană", "Actorul", "Candid" şi "Muzicanţii din Bremen".

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 24 octombrie, la ora 21.30, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional "I. L.Caragiale" din Bucureşti, când va fi vernisată expoziţia "Doina Levintza: Costumul de teatru - De la schiţă la miracol".

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ArCuB.

Mai multe informaţii despre FNT se găsesc pe site-ul http://www.fnt.ro/.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici