Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în comisiile pentru cultură, cu o suplimentare de 200 milioane de lei

Bugetul pe 2015 al Ministerului Culturii, de 572.164.000 de lei, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile pentru cultură din Parlament, cu o suplimentare de aproximativ 200 de milioane de lei, potrivit preşedintelui Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu.

241 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în comisiile pentru cultură, cu o suplimentare de 200 milioane de lei

Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în comisiile pentru cultură, cu o suplimentare de 200 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, miercuri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2015, în sumă totală de 572.164.000 de lei.

Acestui buget i se va adăuga suma de aproximativ 200 de milioane de lei, o serie de amendamente fiind propuse în acest sens şi adoptate în şedinţa de miercuri a celor două comisii pentru cultură din Parlament.

La începutul şedinţei a participat şi noul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, acesta precizând că bugetul "acoperă însă momentele importante din 2015". "Bugetul pentru 2015 se ridică la 572.164.000 de lei. În prima parte a anului, o să am o execuţie bună şi la rectificare să putem obţine fonduri suplimentare, să avem în 2015 un an foarte bun", a declarat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.

În şedinţa de miercuri, deputatul UDMR Marton Arpad a propus suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 95.188.000 de lei, amendamentul parlamentarului fiind aprobat de comisiile reunite pentru cultură din Parlament. Potrivit acestuia, suplimentarea se poate face prin diminuarea bugetelor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI).

"În urma acceptării unor amendamente în cadrul comisiilor reunite de cultură din Parlament, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat cu aproximativ 200 de milioane de lei. Acum rămâne ca oportunitatea să fie stabilită şi aceste amendamente să fie trecute de comisia de buget-finanţe", a declarat Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

De asemenea, acesta a precizat că a fost adoptat un amendament privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu 1 milion de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare la Muzeul Naţional de Istoriei a României. "O clădire monument-istoric, secolul XIX, o clădire care adăposteşte aproape 700.000 de exponate care fac parte din patrimoniul naţional, exponate şi artefacte, care unele dintre ele sunt unice în Europa şi în lume. Clădirea este într-o stare deplorabilă şi am solicitat (...) suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru începerea operaţiunilor de reabilitatea a acestei clădiri", a spus Ştirbu.

Gigel Ştirbu a precizat că au fost acceptate amendamente privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru evenimente culturale importante, precum Festivalul Internaţional "George Enescu", Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Întrebat dacă amendamentul propus de Marton Arpad, adoptat de comisiile pentru cultură din Parlament, care prevede suplimentarea cu aproximativ 95 de milioane de lei pentru reabilitatea monumentelor istorice, va trece de comisia pentru buget-finanţe, Gigel Ştirbu a subliniat că "este o sumă considerabilă". "Trebuie să-i întrebaţi pe ei. (...) Majoritatea colegilor au votat acest amendament, pentru că, de-a lungul timpului, guvernele au considerat că Ministerul Culturii este un fel de Cenuşăreasă a acestor domenii pe care Guvernul le supraveghează. Tot timpul, în ultimii 10 ani, bugetul ministerului a fost foarte mic. Nu cred că un om, un parlamentar, un om care promovează cultura, care cunoaşte spaţiul cultural românesc putea să voteze împotriva acestui amendament", a concluzionat Ştirbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici