"Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, în turneu în Canada

Spectacolul "Buzunarul cu pâine", după Matei Vişniec, conceput şi interpretat de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, va fi prezentat în Canada, în cadrul unui turneu organizat de Institutul Cultural Român (ICR) şi derulat între 20 şi 25 aprilie, în oraşele Quebec, Montreal şi Toronto, anunţă ICR.

167 afișări
Imaginea articolului "Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, în turneu în Canada

"Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, în turneu în Canada (Imagine: teatrulmetropolis.ro)

Turneul va începe în Quebec (20 aprilie - Théâtre Petit Champlin) şi va continua în Montreal (21 aprilie, Gesù - Centre de créativité, şi 23 aprilie - Pavillon d'Entrepôt) şi Toronto (25 aprilie - Sala Kobayashi a Centrului Cultural Japonez). Spectacolul se va juca în limba franceză în Quebec, în limba română în Toronto, iar în Montréal atât în limba franceză (21 aprilie), cât şi în limba română (23 aprilie).

Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Rocade din Montreal.

Spectacolul s-a jucat cu casa înschisă la sfârşitul anului trecut la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat şi pe alte scene ale lumii. "Buzunarul cu pâine" a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti.

"Este o piesă realistă. Simplă prin situaţia dramatică, piesa devine universală, în sensul cel mai dureros, prin felul in care se dezvoltă. Morala acestei fabule atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze" spune Matei Vişniec despre "Buzunarul cu pâine".

Oana Pellea apreciază textul drept "inteligent", "emoţionat", spunând că "vorbeşte despre noi". "Aşa cum suntem. Cinici şi superficiali. Inteligenţi şi penibili. Generoşi şi laşi. Noi cu toate cele ale noastre. Bune şi rele. Într-o lume îngheţată în vorbe. Nemişcată. O lume caraghioasă şi tristă în acelaşi timp", afirmă Oana Pellea, considerând că Vişniec este "undeva între Caragiale şi Beckett".

"Poate că toate situaţiile cu care ne întâlnim în viaţa noastră au fost create pentru ca spiritul nostru să se vadă în ele, ca într-o oglindă si să poată deveni, treaptă cu treaptă, întâmplare de întâmplare, mai bun, mai generos, mai înţelept, mai asemănător celui ce ne-a creat. Şi, dacă am înţeles asta, nu văd de ce nu ne-am bucura, nu văd de ce nu am da şi altora bucuria venită odată cu înţelegerea. «Buzunarul...» este o astfel de întâmplare, o astfel de înţelegere, deci...Bucuraţi-vă!", spune actorul Mihai-Gruia Sandu.

Comunitatea românească din oraşele Montreal, Toronto şi Quebec se ridică la peste 100.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici