"Când se lasă seara...", de Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la Salonic

Lungmetrajele "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, vor fi proiectate în secţiunea Balkan Survey la Festivalul de Film de la Salonic, Grecia, care se va desfăşura între 1 şi 10 noiembrie, potrivit site-ului evenimentului.

139 afișări
Imaginea articolului "Când se lasă seara...", de Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la Salonic

"Când se lasă seara...", de Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la Salonic

Cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Film de la Salonic, care îşi deschide porţile vineri, îşi confirmă anul acesta vocaţia de promotor al cinematografiei din Balcani, cu proiecţia a 32 de pelicule produse în această regiune.

Secţiunea Balkan Survey împlineşte 20 de ani şi organizează un tribut pentru această aniversare. Astfel, vor fi proiectate 17 filme printre care şi "Balanţa", de Lucian Pintilie, "E pericoloso sporgersi", de Nae Caranfil, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "A fost sau n-a fost", Corneliu Porumboiu, şi "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu.

De asemenea, selecţia pentru scurtmetraje a secţiunii Balkan Survey include producţiile "O umbră de nor", de Radu Jude, şi "Ica Riding Hood", de Eva Pervolovici, o coproducţie germano-română.

"Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism" spune povestea unui tânăr regizor (Bogdan Dumitrache), care este pe cale să facă un nou film. În timpul filmărilor, Paul are o aventură cu Alina, o actriţă din filmul lui având un rol secundar. A doua zi va fi ultima a Alinei la filmări. Paul decide să filmeze o scenă nud cu ea, dar lucrurile se schimbă şi, în loc să filmeze scena nud, Paul îi spune producătorului că suferă din cauza ulcerului. Treptat, filmul şi realitatea se suprapun, iar la filmare se întâmplă ceva neaşteptat.

Lungmetrajul "Câinele japonez" al lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Scurtmetrajul "O umbră de nor", de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. "O umbră de nor" a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.

Juriul competiţiei internaţionale, prezidat de regizorul american Alexander Payne, va avea de ales între 14 filme.

Regizorul american Jim Jarmusch va deschide festivalul vineri seară, cu proiecţia celui mai recent film, "Only lovers left alive". Festivalul se va închide cu filmul "Nebraska", de Alexander Payne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici