CANNES 2014: A 67-a ediţie a Festivalului - vedete, filme şi polemici

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Cannes va debuta miercuri seară, cu biografia contestată "Grace de Monaco", în aşteptarea părerilor criticilor despre noul film semnat de Godard şi a controversatei versiuni cinematografice despre scandalul DSK.

695 afișări
Imaginea articolului CANNES 2014: A 67-a ediţie a Festivalului - vedete, filme şi polemici

CANNES 2014: A 67-a ediţie a Festivalului - vedete, filme şi polemici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între copiii lui Grace şi Rainier, care nici nu vor să audă despre acest film, şi influentul distribuitor şi producător Harvey Weinstein, care i-a cerut regizorului Olivier Dahan un alt montaj pentru publicul american, "Grace de Monaco" nu pare să demareze sub cele mai bune auspicii.

"Vânătorii" de autografe care au campat deja în faţa covorului roşu de la Cannes nu îi vor vedea astfel pe membrii familiei princiare monegasce. În schimb, Nicole Kidman, care o interpretează pe Grace de Monaco, va fi prezentă la Cannes, miercuri seară, la premiera filmului. Nicole Kidman este prima dintre vedetele hollywoodiene care vor fi prezente pe Croazetă până pe 25 mai: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Hilary Swank, Ryan Gosling, Tommy Lee Jones, Catherine Deneuve şi Marion Cotillard. Starurile de film vor fi protejate de un dispozitiv de securitate întărit faţă de ediţiile precedente.

În privinţa controverselor, nu trebuie uitat filmul "Welcome to New York", inspirat din scandalul în care a fost implicat fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, în care rolurile principale sunt jucate de Gérard Depardieu şi Jacqueline Bisset. Indiferent dacă va fi reţinut sau nu în selecţia oficială, promotorii săi îl vor proiecta la Cannes şi vor lansa acest film direct pe DVD, în sistem de comandă, pe 17 mai, în Franţa, dar nu şi în sălile de cinema. "Este o veritabilă blasfemie", afirmă administratorii de cinematografe.

Cursa pentru trofeul Palme d'Or va debuta joi pentru cele 18 de filme în competiţia oficială, care reuneşte câteva valori sigure caneze ("mereu aceiaşi cineaşti!", strigă alţii): fraţii Dardenne (Belgia, au deja două Palme d'Or la activ, câştigate în 1999 şi 2005), Ken Loach (Marea Britanie, Palme d'Or în 2006) şi Mike Leigh (Marea Britanie, Palme d'Or în 1996), David Cronenberg (Canada, Premiul special al juriului în 1996), Naomi Kawase (Japonia, Marele premiu al juriului din 2007) şi Nuri Bilge Ceylan (Turcia, Marele premiu al juriului din 2011).

Revenirea în competiţia de la Cannes, cu filmul "Adieu au langage", a lui Jean-Luc Godard, celebrul regizor franco-elveţian, uneori denigrat, dar mai des adulat, îi face deja pe cinefili să tremure de nerăbdare. Godard nu a fost niciodată premiat pe Croazetă.

La Cannes va fi însă şi "sânge proaspăt", precum canadianul Xavier Dolan, care se va afla pentru prima dată în competiţie, la vârsta de 25 de ani. Acest tânăr cineast talentat va prezenta "Mommy", în condiţiile în care cel mai recent film al său, "Tom à la ferme", rulează încă în sălile de cinema.

Alte nume noi prezente în competiţie: americanul Bernett Miller, regizorul celebrului "Capote", cu Philip Seymour Hoffman, italianca Alica Rohrwacher şi argentinianul Damian Szifron.

În ceea ce priveşte prezenţa franceză, Bertrand Bonello va prezenta pe Croazetă mult aşteptatul "Saint Laurent", la doar câteva luni după lansarea pe marile ecrane a unui alt biopic despre celebrul creator de modă Yves Saint Laurent.

Două tandemuri de actriţe sunt şi ele aşteptate la Cannes: Juliette Binoche şi Kristen Stewart, în "Sils Maria", de Olivier Assayas; Bérénice Bejo şi Annette Benning, în "The Search", un film despre războiul din Cecenia, de Michel Hazanavicius.

Cu toţii vor fi departajaţi de un juriu prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj, cu "Pianul", în 1993. Cineasta va avea alături de ea în juriu actori precum Willem Dafoe şi Carole Bouquet, dar şi regizori, precum Sofia Coppola, Nicolas Winding Refn şi Jia Zhangke.

Cannes-ul este, totodată, cea mai mare piaţă de film mondială, un loc unic, unde producătorii vin să prezinte fragmente de filme aflate încă în producţie sau scene deja finalizate, pentru a găsi cumpărători din toate ţările.

China, căreia occidentalii îi fac ochi dulci din perspectiva unei uriaşe pieţe potenţiale, se prezintă în acest an la Cannes cu o delegaţie record de 400 de persoane.

Cinefilii vor putea de asemenea să se desfete cu filme proiectate în afara competiţiei şi în "Séances spéciales" şi mai ales cu filmele tinerilor autori din Quinzaine des réalisateurs şi cu cele ale unor veterani ai cinema-ului, precum britanicul John Boorman, în vârstă de 81 de ani, şi maestrul japonez al desenului animat Isao Takahata, în vârstă de 78 de ani.

Tobe Hooper, în vârstă de 71 de ani, va veni la Cannes să prezinte filmul său horror lansat în urmă cu 40 de ani, devenit un cult al genului, "The Texas Chain Saw Massacre", în versiune restaurată 4k (ultra high definition).

Filme de nişă vor fi prezente şi în secţiunea Semaine de la critique - dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră - unde vor rula o poveste cu femei-vârcolaci şi o alta populată cu zombie.

Actorul şi cântăreţul francez Lambert Wilson a fost desemnat gazda ceremoniilor oficiale de la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va încheia pe 25 mai.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici