Care sunt priorităţile noului ministru al Culturii, Corina Şuteu

Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a exprimat, miercuri seară, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook care vor fi priorităţile mandatului său pe următoarele luni în fruntea ministerului de resort.

2344 afișări
Imaginea articolului Care sunt priorităţile noului ministru al Culturii, Corina Şuteu

Care sunt priorităţile noului ministru al Culturii, Corina Şuteu

Astfel, Corina Şuteu mizează pe ideea de continuare a reformelor în concordanţă cu resursele disponibile, un dialog transparent cu societatea civilă în privinţa creării "unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente".

De asemenea, Corina Şuteu insistă pe ideea îmbunătăţirii legislaţiei şi administraţiei culturale, precum şi asupra rezolvării de urgenţă a situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti şi pe măsuri legislative în privinţa instituţiilor de spectacol din ţară. Noul Ministru al Culturii nu trece cu vederea nici situaţia cinematografiei, pe care o numeşte prioritară. În plus, printre obiectivele sale mai figurează "ameliorarea legislaţiei privind protecţia patrimoniului naţional în vederea salvării, prezervării şi valorificării lui".

Mai jos, mesajul Ministrului Culturii Corina Şuteu, publicat pe pagina sa personală de Facebook:

"În acest mandat va exista, pe de o parte, continuitate şi, pe de altă parte, o corelare mai strânsă între obiectivele reformatoare şi resursele aflate la dispoziţie. Va continua dialogul cu sectorul independent şi cu societatea civilă, în spiritul transparenţei şi a întreţinerii unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente. Totodată, va continua atenţia acordată instituţiilor publice de cultură şi ameliorării legislaţiei şi administraţiei culturale. Este urgentă rezolvarea situaţiei de la Opera Naţională din Bucureşti şi, într-un context mai larg, asumarea unor măsuri legislative legate de instituţiile de spectacol din România şi de statutul creatorului. Cinematografia este o prioritate absolută, vor fi prezentate iniţiativele dezvoltate în ultimele luni. De asemenea, va fi prezentat stadiul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii, de a cărei adoptare depinde realizarea unor politici publice în Cultură pe termen mediu şi lung. Ameliorarea legislaţiei privind protecţia patrimoniului naţional în vederea salvării, prezervării şi valorificării lui, rămâne de asemenea, o direcţie prioritară a Ministerului Culturii."

O conferinţă de presă care va puncta priorităţile Ministrului Culturii Corina Şuteu, va avea loc, joi, la Ministerul de resort.

Premierul Dacian Cioloş a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu, în urma scandalului de la Opera Naţională.

Corin Şuteu a depus, miercuri, jurământul de învestire în funcţia de ministru al Culturii, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş.

Corina Şuteu a ocupat până acum funcţia de secretar de stat în Ministerul Cutlurii. Ea a fost director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012, în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

A părăsit ICR pe fondul controversei legate de o expoziţie organizată de filiala New York a instituţiei, celebrul scandal al "poneiului roz cu zvastică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici