Cartea lui Norman Mailer despre copilăria lui Hitler va apărea în librării

"Castelul din pădure" ("The castle in the forest"), ultimul roman al lui Norman Mailer, va apărea, săptămâna viitoare, în librării, urmând ca, în primăvara anului viitor, să fie lansat şi volumul "Seri antice" al scriitorului american, trasmite editura Polirom.

15 afișări
Imaginea articolului Cartea lui Norman Mailer despre copilăria lui Hitler va apărea în librării

Cartea lui Norman Mailer despre copilăria lui Hitler va apărea în librării

"Castelul din pădure", volum publicat în Statele Unite la începutul acestui an, în care Mailer narează copilăria lui Hitler văzută prin ochii unui SS, trimis al diavolului, va apărea în colecţia Biblioteca Polirom ca opus al cărţii "Evaghelia după Fiul", apărută în româneşte în 2006.

Potrivit editurii, dacă în "Evanghelia dupa Fiul" Mailer prezentase Binele absolut, "Castelul din pădure" este un răspuns perfect simetric: Răul absolut, personificat de nimeni altul decât Adolf Hitler, care este înfăţişat încă dinainte de a se fi născut. Această cronică mai puţin obişnuită urmăreşte copilăria celui mai detestat personaj al secolului XX, încredinţat încă din faşă lui Dieter, un diavol ucenic aflat sub directa îndrumare a Maestrului Satan. Rod al unei relaţii incestuoase, micul Adolf (pe numele de alint Adi) dezvoltă de timpuriu o adevărată obsesie pentru materiile fecale, egalată doar de fascinaţia pentru putere, cultul aproape religios al propriei personalităţi şi capacitatea de a domina orice persoană cu care intra în contact.

Vorbind despre această ultimă carte a sa, Norman Mailer declara, într-un interviu acordat săptămânalului francez L'Express, că, "dacă a fost deja scrisă o biografie foarte exactă a lui Hitler, copilăria acestuia este, în mare măsură, necunoscută". "Am citit tot ce era disponibil cu privire la acest subiect înainte de a începe romanul: scriu în spaţiile albe lăsate de Istorie. Aceasta este, de altfel, datoria romancierului: să interogheze Istoria."

"Credinţa în Dumnezeu presupune credinţa în diavol", mai spunea, în interviu, Mailer. "Ori, dacă despre Iisus spunem că este fiul lui Dumnezeu, de ce n-am spune despre Hitler că este fiul diavolului? Rămâne de văzut ce fel de filiaţie este aceasta, iar asta explorez eu în roman. Pentru mine, Istoria este o partidă de go pe care şi-o dispută Dumnezeu şi diavolul. Uneori, câştigă Dumnezeu. Uneori, diavolul. Iar în partidele de go, spre deosebire de şah, este foarte greu să ştii cine este câştigătorul: asta îţi poate lua săptămâni de zile de discuţii interminabile. Acest lucru înseamnă că Dumnezeu, oricât de puternic ar fi, nu controlează Istoria. O poate influenţa, dar nu o poate conduce", mai declara Mailer.

Norman Mailer a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 84 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici