Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu 4,8 milioane de euro

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a reuşit să obţină o finanţare europeană de 4,8 milioane de euro pentru reabilitarea unuia dintre cele două castele pe care le are în proprietate - Castelul Teleki din Posmuş, comuna Şieu. Castelul va fi transformat într-un centru cultural.

842 afișări
Imaginea articolului Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu 4,8 milioane de euro

Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu 4,8 milioane de euro

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat în şedinţa de luni un proiect de hotărâre privind stabilirea ultimelor detalii tehnice legate de reabilitarea primului castel din judeţ, Castelul Teleki din Posmuş, care va fi restaurat cu fonduri europene şi transformat într-un centru cultural, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este ultimul proiect care trebuie apobat de Consiliul Judeţean, conform procedurilor pentru validate. În maxim 30 de zile va fi semnat contractul de finanţare pentru lucrările de restaurare a Castelului de la Posmuş şi va începe achiziţia publică pentru realizarea acestui proiect”, a spus preşedinte Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

În Bistriţa-Năsăud există 12 castele nobiliare, declarate monumente istorice, însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, Castelul Teleki din Posmuş fiind primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis publicului larg.

Proiectul ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional - Axa prioritară 5, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud reuşind să obţină o finanţare de 4,8 milioane de euro.

După reabilitare castelul, care are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud, se va transforma într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. El va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza cu fonduri europene vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.

Castelul de la Posmuş a fost construit la mijlocul secolulul al XVIII-lea în stil baroc de familia nobiliară Teleki. Pe laturi se aflau magaziile, grajdul şi închisoarea, în spate este clădirea principală a castelului, iar în faţă se afla bastionul de poartă construit în jurul anilor 1760. Bastionul, clădire în care se afla şi capelă, a fost folosit mai târziu ca casă de oaspeţi.

În 1823 conacul a fost afectat de un incendiu, iar reconstrucţia a durat şapte ani.

După anul 1945, proprietatea familiei Teleki a fost naţionalizătă şi clădirea a fost folosită ca sediu pentru Întreprinderea Agricolă de Stat.

După 1989 conacul a fost abandonat şi în 2002 a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici