Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 15 milioane lei pentru prima sesiune de proiecte din 2014

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) va aloca o sumă totală de 15 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de finanţare de proiecte cinematografice din acest an, dosarele putând fi depuse până la data de 13 iunie.

309 afișări
Imaginea articolului Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 15 milioane lei pentru prima sesiune de proiecte din 2014

Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 15 milioane lei pentru prima sesiune de proiecte din 2014 (Imagine: Adrian Pădureţu/Mediafax Foto)

Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat, luni, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, www.cnc.gov.ro, organizarea concursului de selecţie a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru producţia filmelor şi dezvoltarea proiectelor cinematografice.

Totalul fondului alocat pentru prima sesiune de concurs de selecţie a proiectelor cinematografice 2014 este în sumă de 15 milioane de lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului de administraţie al CNC numărul 52 din 9 mai.

Astfel, 20% (3.000.000 de lei) va fi alocat pentru filmele de lungmetraj de ficţiune debut; 5% (750.000 de lei), pentru scurtmetraje de ficţiune; 11% (1.600.000 lei), pentru filmele documentare; 10% (1.500.000 de lei), pentru filmele de animaţie; 53% (8.000.000 de lei), pentru lungmetraje de ficţiune; 1% (150.000 de lei), pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj de ficţiune, documentare şi de animaţie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie sesiunea I din 2014 este de 20% (2.970.000 lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Concursul se va desfăşura în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului numărul 39 din 2005 privind cinematografia, aprobată cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului de concurs aprobat prin Ordin al Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2335/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

Perioada de depunere a dosarelor de concurs este până la data de 13 iunie, ora 15.00, la secretariatul CNC.

Totodată, uniunile şi asociaţiile din domeniul industriei cinematografice sunt invitate să transmită către Centrul Naţional al Cinematografiei câte o propunere pentru cele trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie) însoţite de CV-ul persoanelor respective, până la data de 27 mai.

Regulamentul şi alte informaţii despre concurs pot fi obţinute de pe site-ul www.cnc.gov.ro şi de la secretariatul tehnic al concursului.

La concursul organizat anul trecut de CNC, cineastul Cristian Mungiu a obţinut cea mai mare finanţare, de 4.455.000 de lei, pentru titlul "RMN".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici