China lansează a treia misiune cu echipaj uman în spaţiu

China lansează, joi, cea de-a a treia misiune spaţială cu echipaj uman, aceasta fiind considerată dificilă, dar aşteptată cu încredere de către cei trei piloţi militari.

34 afișări
Imaginea articolului China lansează a treia misiune cu echipaj uman în spaţiu

China lansează, joi, a treia misiune cu echipaj uman în spaţiu (Imagine: www.chinadaily.com.cn)

Capsula Shenzhou VII va fi lansată joi, de la baza Jiuquan din Gansu, în nord-vestul Chinei, între orele 13.07 şi 14.27 GMT, a anunţat Wang Zhaoyao, purtătorul de cuvânt al programului.

"Principalul obiectiv al acestei misiuni este acela de a realiza prima ieşire în spaţiu a unui astronaut chinez", a precizat Wang.

Cei trei astronauţi au fost prezentaţi publicului, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de directorul Centrului Astronauţilor din China (ACC), Chen Shanguang.

Cei trei, Zhai Zhigang, Liu Boming şi Jing Haipeng, sunt piloţi ai armatei aeriene.

Coordonatorii misiunii nu au precizat, însă, numele primului chinez care va efectua o ieşire în spaţiu. Conform unor site-uri guvernamentale, Zhai Zhigang, care are rangul de colonel, ar trebui să fie primul chinez care să facă acest lucru.

"Misiunea Shenzhou-7 simbolizează o parte istorică a programului spaţial al Chinei. Participarea la acest program este o onoare pentru noi trei şi suntem pregătiţi de lansare", a declarat Zhai Zhigang.

Liu Boming a pus accentul pe cei 10 ani de pregătire şi antrenament ai echipei, care au avut ca scop consolidarea legăturilor: "ne susţinem şi cooperăm unul cu celălalt în timpul misiunii pentru a ne asigura că ea va fi un succes".

Jing Haipeng a declarat că sunt încrezători şi capabili "să asigure primul pas al unui astronaut chinez în spaţiu".

Shenzhou va fi plasată pe orbită, la o altitudine de 373 de kilometri, urmând să ajungă în spaţiu sâmbătă sau duminică. Misiunea este prevăzută să dureze 68 de ore.

În 2003, China a devenit a treia ţară care a lansat un echipaj uman în spaţiu, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică. În ultimii cinci ani, acest stat a realizat cu succes o a doua misiune în spaţiu cu echipaj uman, cu propriile sale mijloace financiare.

În 2005, China a trimis doi astronauţi pe orbită, într-o misiune care a durat cinci zile.

Pe 31 octombrie 2007, China a lansat primul său satelit de explorare a Lunii, Chang'e (numele unei zeiţe din mitologia chineză, n.r.). Lansarea satelitului reprezintă prima etapă a ambiţiosului program chinez de explorare a Lunii, care are ca scop trimiterea unui astronaut chinez pe satelitul natural al Pământului până în 2020. Etapa a doua va demara în 2012 cu trimiterea unui robot pe Lună. Ulterior, chinezii vor trimite pe Lună un aparat de explorare, care va preleva mostre de sol.

Ambiţiile Partidului Comunist de a intra în selectul club al puterilor spaţiale este criticat aspru în condiţiile în care sute de milioane de chinezi se confruntă cu sărăcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici