Cineaştii, nemulţumiţi de presiunile ministrului Culturii. Regizorul Cristian Comeagă: Este o metodă stalinistă

Peste 40 de cineaşti au transmis o scrisoare deputaţilor din Comisia de Cultură, acuzând că ministrul Culturii face presiuni pentru a trece, la pachet cu proiectul privind abilitarea Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, modificări ale legii ce guvernează cinematografia.

1468 afișări
Imaginea articolului Cineaştii, nemulţumiţi de presiunile ministrului Culturii. Regizorul Cristian Comeagă: Este o metodă stalinistă

Cineaştii, nemulţumiţi de presiunile ministrului Culturii. Regizorul Cristian Comeagă: Este o metodă stalinistă

“Simulacrul de susţinere publică a ordonanţei de urgenţă este o operaţiune de intoxicare şi de influenţare a legislativului concepută în cel mai pur stalinist-securist, instigată de consilierii doamnei ministru şi pusă în operă de grupul de interese aflat în spatele domniei sale. E vorba de un simulacru pentru că cei mai mulţi dintre semnataril „scrisorii de adeziune” nu cunosc măsura pe care o susţin, căci textul ordonanţei nu a fost făcut public! „Exprimarea sprijinului maselor de cineaşti” este urmare a unui mesaj trimis de doamnele Solomon, Giurgiu şi Creţulescu, reprezentante a trei familii dominatoare în cinematografia autohtonă”, a declarat regizorul Cristian Comeagă, pentru MEDIAFAX.

Nu mai puţin de 40 de regizori, actori, producători şi scenografi au transmis o scrisoare deschisă membrilor Comisiei de Cultură din Camerei Deputaţilor ca formă de protest faţă de introducerea în proiectul legii de abilitare a guvernului a unui proiect de modificare radicală a legii Legii 328/1996, lege care guvernează lumea cinematografiei, “fără ca masa cineaştilor să fi fost consultată sau măcar informată, fără să existe un aviz juridic intern şi în pofida punctului de vedere exprimat de directorul Centrului Naţional al Cinematografiei”, se arată în scrisoare.

Reacţia celor 40 de cineaşti vine după ce ministrul Culturii, Corina Şuteu, a încercat să forţeze menţinerea acestei ordonanţe în legea de abilitare, chiar şi după ce Comisia de Cultură a Senatului a respins-o, printr-o acţiune promovată insistent în cercuri ale cinematografiei de către cele trei „favorite”.

Surse credibile afirmă că ordonanţa ce presupune desfiinţarea Consiliului Naţional al Cinematografiei şi înfiinţarea unei structuri similare în subordinea Guvernului are un singur scop: schimbarea actualului director al CNC, Anca Mitran, un reputat profesionist cu solidă experienţă în domeniul managementului cultural public, cu Alex Trăilă, consilierul ministrului Culturii.

Conducererea Arhivei Naţionale de Film ar urma să fie preluată de Andrei Rus, fost consilier al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din al cărui cerc intim face parte. Andrei Rus a fost implicat într-un scandal în anul 2015, atunci când Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC) a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar, din cauză că acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC.

Aceleaşi surse afirmă că nimeni nu a văzut proiectul de ordonanţă pentru care Corina Şuteu cere sprijinul unor cineaşti, nici măcar Consiliul Naţional al Cinematografiei, instituţie care ar fi trebuit să dea girul modificărilor propuse de ministru şi grupul ei de lucru.

În scrisoarea circulată de cele trei lobby-iste ad-hoc, Corina Şuteu afirmă că “ desprinderea regulamentului de concurs de textul legii şi includerea lui integrală într-un ordin de ministru nu va face decât să simplifice modul în care concursul de scenarii va avea loc, ajutând la o coerenţă a actelor normative”.
Comeagă, vorbind în numele celor 40 de cineaşti, o contrazice: “Adică, regulile concursului vor fi schimbate oricând se va schimba guvernul, sau oricând va considera personajul din moţul culturii că e cazul să-şi (de)servească sponsorii”.

Un alt lucru criticat de regizorul Comeagă a fost propunerea ministrului de a constitui “o secţiune de concurs pentru filmele de micro-buget, dedicată experimentului artistic cinematografic şi debutului antreprenorial în domeniul producţiei, ar fi binevenită în acest sens”.
“Frumos gând, dar întrebati-i şi pe cei mulţi care au trecut de faza “micro-debutului” şi acum bat pasul pe loc, pentru că la secţiunea “consacraţi” nu au loc de granzi.În fine, autorii nu spun plebei care o ţine în urale şi ovaţii că în loc să fie încurajată finanţarea privată, cinematografia va fi etatizată, căci toate sursele de finanţare vor fi direcţionate către fondul cinematografic, aşa că film nefinanţat de stat nu va putea exista nici măcar teoretic. Fondul va finanţa 100% filmele celor care merită, iar cine merită se ştie dinainte; plebea, ori va primi un şut în dos, ori va primi 50-60% din buget, va căuta în zadar sursa pentru restul (care nu va mai exista), aşa că îşi va trage singură un şut în dos şi va da banii înapoi pentru că nu va putea să acopere bugetul necesar. Şi unde se vor duce banii returnaţi? Ştim deja”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, regizorul Comeagă.

Mai mult, cei peste 40 de cineaşti, care au protestat faţă de iniţiativa ministrului, spun că se încercă o “etatizare a cinematografiei! În loc să fie stimulată finanţarea filmelor din surse private, se propune finanţarea lor în proporţie de până la 100% din bani publici! Adică la fel ca în comunism, cu deosebirea că atunci Partidul impunea filmele care se făceau”.

Senatul a respins, marţi, în premieră, proiectul de lege referitor la abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară cu 25 de voturi pentru, opt abţineri şi 77 de voturi împotrivă, lege care conţine şi ordonanţa promovată de ministrul Şuteu. Proiectul primise aviz favorabil de la Comisia Juridică a Senatului.

Decizia vine după ce PSD a ameninţat, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că va limita posibilitatea Cabinetului Cioloş de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Liderul PSD Liviu Dragnea şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au convenit, săptămâna trecută, să elimine din legea de abilitare ”acele ordonanţe pe care noi nu credem că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită”.
”Colegii mei au spus şi azi că în acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe năzbâtii”, a mai spus Liviu Dragnea.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat miercuri şi de Camera Deputaţilor, for decizional, dar nu înainte de a trece prin Comisia Juridică. Potrivit unor surse parlamentare, proiectul nu va mai trece însă pe la comisiile de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici