Cinematograful drive in a făcut senzaţie la TIFF

Filmul şi muzica au mers întotdeauna mână-n mână, iar acest fapt a fost demonstrat încă o dată la TIFF, unde în prima zi a festivalului aproximativ 150 de maşini s-au înghesuit în parcarea unui mall din Cluj, unde a fost amenajat un cinema de tip drive in, pentru vizionarea filmului "Shine a Light".

64 afișări
Imaginea articolului Cinematograful drive in a făcut senzaţie la TIFF

Cinematograful drive in şi secţiunea de filme Doc’n’Roll au făcut senzaţie la TIFF (Imagine: Mediafax Foto)

La cea de-a şaptea ediţie, festivalul de film a inaugurat un nou tip de cinematograf, care vine în completarea spaţiilor deja tradiţionale. Cinematograful de tip drive in, cunoscut publicului până acum mai ales din filmele americane, a fost luat cu asalt vineri seara, când acesta a găzduit prima proiecţie - premiera în România a mult discutatului lungmetraj documentar "Shine a Light", regizat de Martin Scorsese, care pune sub lupă legendara trupă rock Rolling Stones.

Ordonat aliniate în parcarea unui mall din Cluj, maşinile cu motoarele stinse au devenit astfel din vehicule, inedite spaţii intime pentru vizionarea de filme. Cu radiourile fixate pe o anume frecvenţă, pentru a asculta filmul în boxe, pasagerii au putut urmări prin parbriz pelicula ce rula pe un ecran de dimensiuni considerabile.

După ce a făcut furori la deschiderea celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de film de la Berlin, filmul "Shine a Light", pe care Martin Scorsese l-a dedicat veteranilor muzicii britanice, Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ron Wood au adus spiritul rock şi la TIFF.

Filmul, primit cu căldură de presa străină, include imagini înregistrate în timpul a două concerte pe care membrii trupei Rolling Stones le-au susţinut la Beacon Theatre, New York, la sfârşitul anului 2006. La acest concert au fost invitate staruri precum Jack White de la White Stripes, Christina Aguilera şi Buddy Guy. De asemenea, documentarul este presărat şi cu imagini rare de arhivă, dar şi interviuri mai recente.

La film au colaborat directorul de imagine câştigător de premiu Oscar Robert Richardson, care a lucrat cu Scorsese la "Aviatorul", John Toll ("Braveheart - Inimă neînfricată"), câştigător de premiu Oscar, şi Andrew Lesnie ("Stăpânul Inelelor").

În cadrul TIFF, filmul va mai rula miercuri, la Teatrul Naţional.

Odată cu inaugurarea cinematografului drive in, "Shine a Light" a deschis şi secţiunea Doc’n’Roll a festivalului – show-case de documentar muzical, ce aduce o listă de filme obligatorii pentru orice cinefil-meloman.

Pe lângă filmul lui Scorsese, Doc’n’Roll mai cuprinde alte zece documentare dedicate unor mari muzicieni ai secolului XX. Astfel, la TIFF va mai rula filmul câştigătorului de la Cannes pentru regie în 2007, Julian Schnabel - "Lou Reed’s Berlin". Acestă producţie porneşte de la concertul extraordinar susţinut de Lou Reed în 2006, cu albumul "Berlin", la 30 de ani după ce acesta fusese considerat drept un eşec.

"Kurt Cobain: About a Son", în regia lui AJ Schnack, este un alt film de neratat pentru orice iubitor al muzicii grunge sau pur şi simplu pentru oricine a fredonat, la un moment dat, "Smells Like Teen Spirit". Vocea solistului formaţiei Nirvana, Kurt Cobain, editată din 25 de ore de interviuri nedifuzate, va însoţi spectatorii pe tot parcursul unei călătorii în muzică şi imagini prin locurile în care a trăit şi a cântat Cobain.

Un alt grup de legendă al muzicii alternative, "The Pixies", artiştii care s-au reunit în 2004 după 15 ani de pauză, sunt protagoniştii emoţionantului film al regizorilor Steven Cantor şi Matthew Galkin, "Pixies: LoudQuietLoud".

"Hip Hop-ul ca o armă/ Slingshot Hip Hop", regia Jackie Salloum, prezintă cum muzica devine cea mai redutabilă armă a tinerilor palestinieni, realizând un pasionant portret al unei subculturi din lumea arabă, care demonstrează că uneori arta poate fi mai constructivă decât violența.

Filmul "Heima", de Dean DeBlois, se constituie într-o privire singulară asupra uneia dintre cele mai rezervate și mai puţin înţelese trupe din lume, Sigur Ros, surprinsă llive pe peliculă, în spaţiul său natural, în cadrul unui turneu în 2006.

De asemenea, din selecţia TIFF nu putea lipsi nici documentarul realizat anul acesta despre trupa americană Red Hot Chili Peppers, o felie unică din viaţa de culise și creativitatea formaţiei. Documentarul surprinde aventura realizării a trei dintre videoclipurile pentru albumul "Stadium Arcadium", cel mai recent material discografic semnat RHCP.

Un alt film prezent în secţiunea Doc’n’Roll este "Patti Smith: Dream of Life", în regia lui Steven Sebring, care a urmărit-o îndeaproape pe cântăreaţă de-a lungul a unsprezece ani de lucru și turnee, explorând creaţia artistei ca muziciană, pictoriţă și poetă, constituindu-se astfel într-un portret ce surprinde însăși esenţa contradictorie a artistei.

"CSNY Déjà Vu", în regia lui Neil Young, surprinde turneul "Freedom of Speech Tour", cu care Crosby, Stills, Nash și Young au străbătut America, pe fundalul războiului din Irak. Documentarul demonstrează că cei patru muzicieni și-au păstrat fanii datorită actualităţii mesajului lor și a sincerităţii lor emoţionale.

Va mai rula în secţiunea Doc’n’Roll şi filmul "Revoluția mondială/ Weltrevolution", de Klaus Hundsbichler, ce se concentrează pe trupa austriacă de rock anarhic și experimental Drahdiwaberl (din care ulterior s-a desprins Falco), precum şi "Joe Strummer: The Future is Unwritten/ Joe Strummer: Viitorul e nescris", de Julien Temple, unul dintre cele mai bune documentare ale ultimilor ani, o biografie a solistului de la The Clash în care apar şi Bono, Brigitte Bardot, Steve Buscemi şi John Cusak.

Festivalului Internaţional de Film Transilvania numără anul acesta aproximativ 200 de producţii, pe durata a zece zile de festival: 30 mai - 8 iunie. Cu un buget de circa 1,2 milioane de euro, festivalul o va avea ca oaspete de onoare pe celebra Catherine Deneuve, care va primi Premiul pentru întreaga carieră. Cu aceeaşi distincţie va fi omagiată şi actriţa Tamara Buciuceanu Botez, iar Radu Beligan va primi un Premiu de excelenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici