CNN intră pe piaţa agenţiilor de presă

CNN a prezentat principalilor 30 de editori de ziare din Statele Unite oferta CNN Wire, serviciul său de ştiri prin care postul de televiziune vrea să rivalizeze cu Associated Press.

28 afișări
Imaginea articolului CNN intră pe piaţa agenţiilor de presă

CNN intră pe piaţa agenţiilor de presă

Prezentarea serviciului a avut loc la cartierul general al radiodifuzorului din Atlanta, unde redactorii şefi ai ziarelor au fost invitaţi, timp de trei zile, pentru a afla toate informaţiile referitoare la CNN Wire.

CNN Wire, care pune la dispoziţia editorilor de ziare materiale scrise, completează oferta CNN, în condiţiile în care postul tv de ştiri este unul dintre cele mai urmărite din lume, iar site-ul acestuia este unul dintre cele mai accesate de pe mapamond.

CNN devine primul gigant media din ultimii 20 de ani care vrea să intre într-un domeniu până acum dominat de Associated Press (AP), Reuters - actualmente deţinut de Thomson - şi Agence France-Presse (AFP). Anterior, o iniţiativă similară a avut omul de afaceri Michael Bloomberg, actualmente primar al New York-ului, care a fondat, la începutul anilor '80, agenţia de presă Bloomberg.

Proiectul CNN Wire este lansat într-un moment în care numeroase ziare americane se confruntă cu grave probleme financiare. Cotidianele americane se confruntă, de mai mulţi ani, cu scăderea numărului de cititori şi pierderea veniturilor din publicitate, care se reorientează către noile medii. În plus, în ultima perioadă, mai multe ziare şi-au anunţat intenţia de a renunţa la abonamentele pe care le au la AP, din cauza costurilor lor pipărate.

AP, care nu a avut foarte mult timp concurenţă în Statele Unite, a decis, în octombrie, să renunţe la majorarea tarifelor, ca urmare a protestelor mai multor ziare. Fondată în urmă cu 162 de ani, Associated Press este o societate care aparţine unui număr de 1.500 de cotidiane, care are 4.100 de angajaţi, dintre care 3.000 de ziarişti. AP intenţionează, însă, să îşi reducă efectivele cu 10% în 2009.

Potrivit New York Times, o versiune trial a serviciului de ştiri al CNN a fost testată, timp de aproape o lună, de mai multe ziare americane, materialele preluate de la CNN Wire apărând în mai multe publicaţii.

Proiectul CNN are numeroase implicaţii pentru industria ştirilor. Pentru CNN, este o nouă extindere a operaţiunilor într-o perioadă de reducere severă a numărului de posturi în industria media, în special în echipele ziarelor, afectate de criza economică şi de migraţia dolarilor din publicitate către internet. Pentru Associated Press, serviciul de ştiri al CNN destinat presei scrise reprezintă o ameninţare serioasă, în condiţiile în care numeroase publicaţii au renunţat la serviciile sale din cauza situaţiei financiare.

Potrivit lui Jim Walton, preşedinte al CNN Worldwide, serviciul de ştiri al CNN rulează deja, pe plan intern, fiind la dispoziţia televiziunii şi a CNN.com, iar lansarea sa pe piaţă este un pas logic. Acoperirea serviciului pe care CNN îl va pune la dispoziţia pieţei nu este cunoscută deocamdată şi depinde parţial de ceea ce vor cere ziarele.

Astfel, CNN Wire poate pune la dispoziţie editoriale scrise de personalităţi de renume, dar intenţionează să pună la dispoziţie şi versiuni text ale reportajelor de investigaţie realizate pentru postul de televiziune. "Sistemul CNN este realizat în aşa fel încât să putem folosi conţinuturile în toate reţelele şi pe toate platformele noastre", a spus Walton.

Mai mulţi editori de ziare spun, însă, că vor fi greu de înlocuit fotografiile furnizate de AP, în condiţiile în care CNN a anunţat că nu va oferi un serviciu foto, dar va pune la dispoziţie video streaming pentru site-urile ziarelor.

Walton nu a precizat câţi jurnalişti intenţionează CNN să angajeze pentru acest serviciu. Cu toate acestea, potrivit anunţurilor de locuri de muncă, CNN caută, deocamdată, jurnalişti în Atlanta, Washington şi Los Angeles. Anul trecut, CNN a renunţat la serviciul de ştiri al Reuters, mişcare care a ajutat reţeaua să economisească peste trei milioane de dolari anual. În plus, CNN intenţionează să renunţe la serviciile AP pentru CNN.com începând din ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici