COMENTARIU Lecţia Vali Vijelie de la Conservatorul Bucureşti. Maneaua şi Vijelie au voie

Ultimul videoclip „De dorul tău” al manelistului Vali Vijelie a fost filmat în Sala Enescu a Conservatorului. "În stil San Remo". Disputa publică se rezumă la o întrebare: are voie Vali Vijelie în Universitatea de Muzică? Actorii disputei îşi pun în scenă propriile prejudecăţi.

1260 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lecţia Vali Vijelie de la Conservatorul Bucureşti. Maneaua şi Vijelie au voie

Lecţia Vali Vijelie de la Conservatorul Bucureşti. Maneaua şi Vijelie au voie (Imagine Ana Poenariu / Mediafax Foto)

Din punct de legal, toate formalităţile sunt îndeplinite. Birocratic, înregistrarea "De dorul tău" este acoperită. Cerere depusă şi aprobată de conducere. Banii (sală plus instrumentişti) au fost plătiţi sau în curs de plată. Cântecul nu este rasist sau discriminatoriu. Au fost folosite resursele proprii ale aşezământului de educaţie, studenţii şi instrumentele acestora.

Şi, totuşi, de unde disputa? Are voie maneaua în conservator? Răspunsul este simplu: "Da!". Are voie Vali Vijelie să închirieze sala Enescu şi să se desfăşoare? Răspunsul este acelaşi: "Da!". Formal nu există nicio contradicţie între Conservator-Vijelie-manea. Maneaua este o formă muzicală chiar studiată la Conservator. Nu ar putea fi altfel. Face parte din istoria muzicii tradiţionale româneşti. Vali Vijelie? Ar fi trebuit invitat în amfiteatrul Conservatorului pentru o conferinţă şi chestionat de către studenţi: cum faci, domnule Vali? Cum de ai succes, domnule Vijelie?

De fapt, care este defecţiunea? Prejudecata socială. Din ce este alcătuită aceasta? S-o luăm pe rând.

Studenţii care au cîntat. Nu i-a obligat nimeni, dar nu au cultura refuzului. Mi s-a spus, cânt. Cultura nu le permite să refuze. Sigur şi-au dat seama că nu cântă Bach. Niciunul nu s-a ridicat depe scaun să spună: "Mă prostituez!". Nu cumva absenţa unei educaţii adecvate nu le-a dat o ierarhie a valorilor? Asta înseamnă să spui NU! Sau, toleranţa lor socială, ca tineri, le-a permis să cânte: "Este manelist, cânt fiindcă este normal să o fac!"

Din nefericire, din declaraţiile studenţeşti nu se citeşte a doua supoziţie. E o confuzie. Aoleo, ce-am făcut? Uite, mass media ce spune! Când ai valori, impui valori.

Mass media care a promovat an de zile acest tip de muzică, astăzi observă un contrast între instituţia de cultură şi manea. Aici vorbim de cultura duplicităţii. Cum să cânte Vijelie la Conservator? El are voie numai la televiziune. Pentru popor şi audienţe, da! Pentru Conservator, război.

În sfârşit, comentatorii anonimi ai internetului. Cultura inculturii sau las că fac război de dragul războiului. Adică, mi se prezintă lucrurile în alb şi negru, eu dece să gândesc prea mult?

Vali Vijelie are voie la Conservator. Nimic bizar în asta. Cultura, câtă o are, nu lui îi lipseşte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici