Comisia de cultură a Camerei: Guvernul, obligat să plătească diferenţa pentru Cuminţenia Pământului

Deputaţii din Comisia de Cultură au votat, marţi, un amendament la OUG 10/2016 potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma colectată pentru cumpărarea operei ''Cuminţenia Pământului''.

551 afișări
Imaginea articolului Comisia de cultură a Camerei: Guvernul, obligat să plătească diferenţa pentru Cuminţenia Pământului

Deputaţii din Comisia de Cultură au votat, marţi, un amendament la OUG 10/2016 potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma colectată pentru cumpărarea operei ''Cuminţenia Pământului''.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, le-a propus colegilor săi introducerea unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2016.

''În situaţia în care la 30 septembrie nu se strâng cei şase milioane de euro din subscripţie publică, Guvernul va mări marja de cinci milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu naţional să fie cumpărat. Deci Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro'', a declarat Ştirbu.

La rândul său, deputatul Mădălin Voicu a caracterizat campania de subscripţie drept ''aproape o bişniţăreală'', afirmând că nu este revoltat, ci doar mâhnit.

''Ca om de cultură mie mi se pare aproape o bişniţăreală, dacă vreţi să folosesc un termen pe care-l merită acest proiect în stadiul şi în felul în care el arată astăzi. Nu sunt revoltat, ci doar mâhnit pentru că se face atâta paradă, în frunte cu doamna ministru'', a spus Voicu.

Liliana Mincă a propus organizarea, în colaborare cu Ministerul Economiei, a două extrageri speciale ''6 din 49'' pentru strângerea celor şase milioane de euro.

La rândul său, fostul ministru al Culturii Toader Paleologu a afirmat că suma de 11 milioane de euro reprezintă ''o afacere'' pentru statul român.

''Lucrarea poate fi scoasă din ţară, aşa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase şi participă la expoziţii în afara ţării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligaţia să se reîntoarcă în ţară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane este un preţ excelent şi noi putem după aia dacă vrem să o dăm în custodia altor muzee'', a subliniat el.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Anca Drăgoi a spus că, de la lansarea subscripţiei, s-a dus o campanie de mediatizare în urma căreia multe companii au donat.

''Am lansat la 1 septembrie un parteneriat cu Romfilatelia, prin care am pus plicuri personalizate în toate oficiile poştale din ţară. Avem de partea noastră o serie de parteneri privaţi. (...) O companie a donat 127.000 de euro... Câteva bănci şi instituţii financiare şi non-financiare şi-au anunţat deja donaţiile'', a argumentat Drăgoi, care a ţinut să mai menţioneze şi supermarketurile.

Până la data de 16 august pentru ''Cuminţenia Pământului'' au fost strânşi 695.000 de euro din cele 6 milioane necesare.

Camera Deputaţilor este camera decizională pentru legea de aprobare a OUG 10/2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici