"Concertul" lui Radu Mihăileanu, cea mai vizionată premieră miercuri, în Franţa

Lungmetrajul "Concertul", de Radu Mihăileanu, a fost, miercuri, cea mai vizionată premieră de pe marile ecrane din Franţa, cu 2.508 spectatori, informează toutlecine.fr.

198 afișări
Imaginea articolului "Concertul" lui Radu Mihăileanu, cea mai vizionată premieră miercuri, în Franţa

Regizorul Radu Mihăileanu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Concertul", care a avut, miercuri, 2.508 spectatori, a devansat liderul de până atunci al box office-ului francez, filmul lui Alain Resnais "Les herbes folles", care a avut, în aceeaşi zi, 1.496 de spectatori.

În Paris, "Concertul" a rulat pe 21 de ecrane, în timp ce "Les herbes folles", pe 19. Numărul de spectatori este un record pentru Mihăileanu în Franţa, având în vedere că "Trăieşte!/ Va, vis et deviens" a vândut, în 2005, în prima zi de proiecţie, 736 de bilete.

"Concertul", care a avut cronici pozitive în presa de specialitate, i-a adus actriţei Mélanie Laurent "un moment de graţie în cariera sa artistică", după cum a mărturisit aceasta în Le Parisien. Actriţa urma să cânte în film, însă ea nu atinsese niciodată un instrument muzical. "Credeam, în mod stupid, că muzica clasică este pentru elitişti", a declarat aceasta pentru cotidianul francez.

La 26 de ani, Mélanie Laurent este deja cunoscută în lumea filmului pentru prestaţia sa din cea mai nouă peliculă a lui Quentin Tarantino, "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Bastards".

Pentru filmul lui Mihăileanu, aceasta a trebuit să mimeze cântatul la vioară astfel încât nici "cei mai mofturoşi melomani" să nu îşi dea seama că nu ştie să mânuiască arcuşul.

În "Concertul", Mélanie Laurent joacă rolul lui Anne-Marie Jacquet, o solistă internaţională de succes, care obţine un angajament pentru un concert cu ajutorul agentului său (Miou-Miou). Ea trebuie să cânte împreună cu marea orchestră a Teatrului Balşoi, la Châtelet. Actriţa a spus că a simţit că muzica îi ghida corpul atunci când a jucat momentul în care trebuia să cânte la vioară.

"În scena aceasta trebuia să adopt gesturile unei violoniste, mai mult decât tehnica propriu-zisă. A fost greu, cu atât mai mult cu cât sunt stângace, iar vioara este singurul instrument care nu se poate inversa", a mai povestit actriţa.

"Fără profesoara mea, Sarah Nemţanu, nu aş fi reuşit niciodată. Ea m-a luat cu ea în turneu şi a practicat cu mine un tip de învăţare ludică", a mai spus Mélanie Laurent, care a mărturisit că, dacă nu ar fi avut un dascăl atât de bun, s-ar fi blocat "ca la şcoală". Actriţa a povestit că, după ce a învăţat detaliile tehnice, în timpul filmărilor, a trăit un moment de abandon incredibil.

"Când a trebuit să filmez scena din concert, nu eram pregătită tehnic şi m-am speriat. În momentul filmării, asta mi-a dat energia. Am cântat timp de opt minute, în loc de 30 de secunde, şi cred că am fost în transă. Este pentru prima dată când mi se întâmplă aşa ceva. Aveam impresia că muzica îmi conduce trupul şi spiritul. La final, am ţipat şi am leşinat", a mai mărturisit actriţa. "În jurul meu, toată lumea plângea", a mai spus Laurent.

Le Parisien apreciază că prestaţia lui Mélanie Laurent "nu este uşor de uitat". De asemenea, aceasta spune că prestaţia sa din "Concertul" este primul ei rol adevărat de femeie. "Până acum, cu fizicul pe care îl am, nimeni nu mă vedea o mamă tânără sau o femeie. Speram să evoluez puţin", a mai spus Laurent.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici