Coup de Coeur de la Presse pentru "Manasarde à Paris", în regia lui Radu Afrim

"Mansarde à Paris/ Les détours Cioran", în regia lui Radu Afrim, a câştigat premiul Coup de Coeur de la Presse la festivalul Avignon Off (10 iulie-2 august), a declarat pentru MEDIAFAX dramaturgul Matei Vişniec, după textul căruia a fost realizat spectacolul.

218 afișări
Imaginea articolului Coup de Coeur de la Presse pentru "Manasarde à Paris", în regia lui Radu Afrim

Radu Afrim (Imagine: Mediafax Foto)

Presa locală franceză a acordat, luni, distincţia spectacolului pus în scenă de Radu Afrim. "Din 1000 de spectacole, presa locală a hotărât să sprijine spectacolul lui Afrim", a declarat Matei Vişniec, care a menţionat că "Mansarde à Paris/ Les détours Cioran" a fost premiată întrucât regizorul acesteia este "un mare creator de imagine". De asemenea, Vişniec a apreciat că actorul Constantin Cojocaru, care joacă rolul lui Cioran, a avut o contribuţie la succesul piesei la Avignon Off, deoarece "el a creat emoţia".

"Mansarde à Paris/ Les détours Cioran" reprezintă Luxemburg la Off 2008, fiind o producţie Kulturfabrik ASBL (Luxemburg). Spectacolul în regia lui Radu Afrim se joacă la Théâtre du Balcon pe toată durata festivalului.

Piesa este o întâlnire subiectivă şi imaginară între autorul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran. De la moartea sa, Cioran a devenit un personaj disponibil. Cât a trăit, Cioran a reuşit să-şi construiască o superbă mansardă pe acoperişul acestui edificiu atât de dorit, denumit patrimoniul cultural al umanităţii, se arată în prezentarea specatcolului. Piesa se vrea a fi un omagiu subiectiv adus lui Cioran, însă îşi trage substanţa din gândirea şi ideile marelui filosof.

Publicaţia La Provence a dat spectacolului lui Afrim patru puncte din cinci, subliniind că regia a fost "incredibilă", sublimată de textul lul Matei Vişniec. Piesa "plină de sens, de zâmbete şi de lacrimi" a fost creată în 2007, în cadrul proiectului "Belles Roumanies".

Potrivit publicaţiei, actorii din România, Franţa şi Luxemburg care fac parte din distribuţia piesei realizează "un spectacol remarcabil, pe o temă profundă şi complexă a societăţii". "Constantin Cojocaru în rolul lui Emil Cioran taie răsuflarea publicului, la fal ca şi Valery Plancke, foarte amuzant în rolul profesorului de comedie".

La începutul spectacolului, Afrim, despre care La Provence scrie că "a fost premiat ca fiind cel mai bun regizor din România în 2006 şi 2007" (cele două premii UNITER obţinute de Afrim, n.r.) a declarat că nu a vrut să creeze un spectacol trist despre boala Alzheimer. "Nu îmi place expresia «a fi condamnat» de boală. Un om poate rămâne demn trăind cu boala sa".

Spectacolul "Mansarde à Paris/ Les détours Cioran" este montat după textul lui Vişniec, "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte". Textul lui Vişniec este prezentat la Avignon în două viziuni scenice, cea a lui Radu Afrim şi un spectacol de Radu Dinulescu, "Sortez de l'armoire, Monsieur Cioran!", montat de Compagnie du Grand Desherbage, în colaborare cu Teatrul de Stat din Constanţa. "Lumea se duce la ambele spectacole, ca să le compare", a menţionat Vişniec.

Dramaturgul este prezent la Avignon cu încă două spectacole realizate după textele sale: "L'histoire des ours pandas racontée par un saxophoniste qui a une petite amie à Francfort", în montarea teatrului japonez Kaze şi "Histoire du Communisme racontée pour des malades mentaux", în regia lui Victor Quezada-Perez (Cie Umbral).

Câştigătorul Coup de Coeur de la Presse la Off 2007 a fost spectacolul "Hymnus" al Teatrului "Fani Tardini" din Galaţi, în regia lui Radu Dinulescu. "Hymnus" are, de asemenea, reprezentaţii la Avignon Off în această perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici