Crasnea (CRP): Modificarea regimului drepturilor de autor este un act de ostilitate la adresa presei

Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al guvernului la adresa presei, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedinta Clubului Român de Presă, Indira Crasnea.

21 afișări
Imaginea articolului Crasnea (CRP): Modificarea regimului drepturilor de autor este un act de ostilitate la adresa presei

Crasnea (CRP): Modificarea regimului drepturilor de autor este un act de ostilitate la adresa presei

"Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al Guvernului la adresa presei. Periodic, această problemă ajunge pe uşa din dos pe masa Executivului, invocându-se aşa-zise consultări cu patronatele şi sindicatele. Văd că Guvernul ia în considerare părerile celor care ar trebui să tacă. Anul trecut, cam pe vremea asta, un lider foarte gălăgios de confederaţie sindicală, care pretindea că vorbeşte şi în numele industriei mass-media, a încercat să impună acelaşi lucru", a spus Crasnea.

Preşedinta CRP speră că premierul Emil Boc va rămâne consecvent în susţinerea actualului regim al drepturilor de autor şi a opinat că "birurile puse pe ziarişti nu folosesc nimănui".

"Sper ca premierul Boc, pe care îl consider un partener lucid, raţional, al Clubului, să fie consecvent în susţinerea actualului regim al drepturilor de autor. Este o poziţie pe care domnia-sa a exprimat-o la întâlnirea pe care a avut-o anul trecut cu reprezentanţii companiilor membre ale CRP. Ca lider de partid aflat la guvernare şi şef al Executivului, cred că domnul Boc intuieşte faptul că birul pus pe veniturile cam anemice ale ziariştilor nu va face mai vioaie economia naţională şi nici act de înţelepciune politică nu este", a mai declarat Crasnea.

De asemenea, preşedinta CRP a cerut PSD, "ca principal partid de opoziţie", şi preşedintelui Senatului Mircea Geoană să ia atitudine faţă de această iniţiativă guvernamentală.

"Dacă protestul nostru va fi ignorat, Clubul Român de Presă se va adresa preşedintelui Traian Băsescu. Ca primă persoană publică în stat, preşedintele a spus în repetate rânduri că în ţara pe care o conduce presa are toată libertatea pe care şi-o poate lua. Doar că această libertate trebuie protejată şi uneori susţinută de la cel mai înalt nivel", a mai spus, pentru MEDIAFAX, preşedinta CRP.

Clubul Român de Presă (CRP) este asociaţie profesională reprezentativă a companiilor din industria mass-media.

Guvernul nu are în vedere modificarea reglementărilor privind drepturile de autor declara anul trecut, în aprilie, premierul Emil Boc, arătând că este dezamăgit deoarece "în cârca" Executivului sunt puse idei şi propuneri care aparţin sindicatelor şi patronatelor.

"Poziţia mea rămâne constantă, nu cred că problema drepturilor de autor este problema numărul unu al României şi nu cred că ea necesită reglementări suplimentare în momentul de faţă. Guvernul în acest moment nu are în vedere modificarea regimului pentru drepturile de autor", spunea Boc.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici