Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Globul de Aur

Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film străin", distincţii care vor fi decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Los Angeles, pe 13 ianuarie 2008, informează goldenglobe.org.

4 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Globul de Aur

Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Globul de Aur

Pe lângă filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", la aceeaşi categorie au mai fost nominalizate filmele "The Diving Bell and Butterfly", "Vânătorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" şi "Persepolis".

Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin a fost obţinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima / Letters From Iwo Jima", de Clint Eastwood.

"4,3,2" a primit recent premiul pentru cel mai bun film din partea Asociaţiei criticilor din Los Angeles, distincţie care se alătură premiului Palme d'Or primit la Cannes  şi celui acordat de Academia Europeană de Film, Marelui Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, în octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană la sfârşitul lunii februarie a anului următor. De altfel, "4,3,2" reprezintă propunerea României pentru această ediţie a Oscarului, la categoria dedicată filmelor străine.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"  este povestea a două studente care locuiesc în cămin. Povestea se desfăşoară într-o singură zi, în 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort - ilegal la acea vreme. "O poveste despre decizii, răspunderi şi alegeri în viaţă, despre solidaritate şi prietenie, în contextul epocii de atunci", după cum a declarat Cristian Mungiu.

Contactat de agenţia MEDIAFAX, Mungiu a declarat: "M-am bucurat când m-a sunat distribuitorul meu american şi mi-a dat vestea. Mi-a părut bine, pentru că sunt împreună cu Vlad Ivanov la Zidul Plângerii (la Ierusalim, n.r.) şi am avut cu cine să împart bucuria".

Regizorul a mai spus că distribuitorul filmului său în Statele Unite ale Americii a precizat că, potrivit unor calcule tehnice, filmul va atrage şi mai mult atenţia publicului şi astfel îi cresc şansele pentru o nominalizare la Oscar. "Cred că avem mai multe şanse decât alt film românesc la Oscar. Lucrurile sunt influenţate de grupurile de votanţi. După nominalizarea la Globul de Aur, Premiul Academiei Europene de Film şi Palme d'Or, oamenii devin curioşi, apoi e doar treaba filmului să convingă", a mai spus regizorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici